Ansatte i staten går ned i løn på grund af coronakrisen

 I

Alle ansatte i staten – også psykologer – får en mindre lønnedgang per 1. februar 2021.

Det sker fordi, statsansatte er omfattet af den såkaldte reguleringsordning, der skal sikre ligelig løn mellem statsansatte og privatansatte, og som var en del af aftalerne mellem ansatte og arbejdsgivere på det offentlige område under OK18.

Ordningen regulerer lønnen på henholdsvis det private og det offentlige arbejdsmarked, så der ikke bliver for stor forskel på lønnen. Går det godt i den private sektor, smitter det altså af på den offentlige sektor. Går det det derimod skidt, gælder det omvendte.

Den situation er desværre blevet aktuel nu på grund af coronakrisen. Krisen har haft en negativ indflydelse på dansk økonomi. Det betyder, at den private lønudvikling har været negativ – og den udvikling rammer derfor nu også den offentlige lønudvikling. Den negative lønudvikling i 3. kvartal på det private område på grund af corona, var der nok ingen, der havde fantasi til at forestille sig, da man forhandlede OK18.

Fra 1. februar vil du – hvis du er ansat i staten eller følger den statslige overenskomst – derfor få en lønnedgang på 0,25 pct.

Det betyder fx at en psykolog i staten på trin 8, autorisationstillæg og et kvalifikationstillæg (12.500 kr. årligt) vil opleve en lønnedgang på knap 94 kr. pr. måned (før skat).

Lønnen i kommuner og regioner påvirkes ikke.

Vi kæmper for fair løn i de kommende år

Det er kun knap en måned siden, at Akademikerne, som Dansk Psykolog Forening tilhører, indgav sine krav til den kommende overenskomstperiode OK21 med staten. Øverst på listen over krav til den statslige arbejdsgiver er en ambitiøs, fair og realistisk lønudvikling. Ikke mindst i en Corona-tid, hvor de offentligt ansatte har ydet en ekstraordinær indsats og vist en enorm omstillingsparathed for at holde hånden under samfundet under krisen.

Men vi stiller også krav om bæredygtig omstilling, sundere arbejdspladser, stærkere kompetenceudvikling og arbejdstid.

Dansk Psykolog Forening kæmper sammen med Akademikerne videre for at sikre psykologer i staten de bedste arbejdsbetingelser og en fair løn i de kommende år.

Der skal selvfølgelig tages højde for, at vores samfundsøkonomi står i en svær tid, men vi skal også sikre, at ansatte i staten kan se det afspejlet i deres løncheck, når krisen vender.

 

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte Dansk Psykolog Forenings rådgivning på dp@dp.dk.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge