Børn med alvorlig og kronisk sygdom skal sikres et ordentligt behandlingstilbud med psykologhjælp

 I

Dansk Psykolog Forening arbejder aktivt for at vende udviklingen på landets børneafdelinger, hvor knap hver femte pædiatriske psykolog er forsvundet

Af Mads Nørgaard Madsen

I december måned kom det frem, at psykologhjælpen til børn med alvorlig sygdom og deres familier ville blive kraftigt beskåret i Region Nordjylland, hvor man ville skære to ud af fire psykologer på børneafdelingerne væk i en sparerunde. Fremadrettet skulle der være én psykolog på børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital og én på børneafdelingen på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring. Flere parter har kritiseret den drastiske beslutning, og Dansk Psykolog Forening har kontaktet Region Nordjylland. Nu har man beslutte at genoprette den ene stilling, så der fremover vil være to psykologer på Aalborg Universitetshospital.

Nikolai Cerisier Roitmann, formand for Arbejdsprogramudvalg for Psykologer i Somatikken på Børneafdelinger, udtalte sig i forbindelse med sagen til Nordjyske og advarede mod, at, når man fjerner psykologer i behandlingen, fjerner man en vigtig del af behandlingen. Han glæder sig over, at der trods alt, blev lyttet i Nordjylland.

– Det er så afgørende for de børn og deres familier, at de får hjælp, når alvorlig sygdom rammer, derfor er det trods alt glædeligt, at det nu er besluttet at genoprette den ene stilling, siger han og fortsætter:

– Det er en stor omvæltning at skulle forholde sig til en ny livssituation med en kronisk eller alvorlig sygdom. Det kræver, at der i behandlingsforløbet tages højde for de sociale og psykiske indvirkninger for barnet såvel som forældrene, og det er netop kerneopgaven for de pædiatriske psykologer, som arbejder på børneafdelingerne.

En forkert udvikling
Der er dog stadig brug for at skabe opmærksomhed omkring pædiatriske psykologers betydning for en helhedsorienteret behandling. Derfor har ”Arbejdsprogramudvalget for Psykologer i Somatikken på Børneafdelinger” kortlagt tilstedeværelsen af pædiatriske psykologer på børneafdelinger i hele landet. Siden 2016 er knap hver femte pædiatriske psykolog forsvundet fra børneafdelingerne.

– Det er en helt forkert udvikling. I takt med at børneafdelingerne er blevet skåret, er kvaliteten i tilbuddet til børn og deres familie blevet voldsomt forringet. Det er stik imod vores vision om et sundhedsvæsen, hvor man ikke kun ser behandling som værende fysiologisk, men også tager højde for livet med en sygdom og de ting der følger med, siger han og påpeger:

– Samtidig er der ofte også nemmere at få behandlingen til at lykkes, når man tænker de psykologiske aspekter ind, der følger med fx smerter og angst i forbindelse med behandlingen. En psykolog kan netop være den støttende person, der støtter og har samtaler med familien og barnet, når det handler om fx smertefuld behandling og de nødvendige – men svære – livsændringer, der kan følge med, hvis man fx får konstateret en kronisk sygdom.

Arbejdet fortsætter
Ifølge Nikolai Cerisier Roitmann bliver der arbejdet for at vende udviklingen på børneafdelingerne. Udvalget arbejder for at sikre at psyko-sociale indsatser og pædiatriske psykologers arbejde bliver en naturlig, integreret del af behandlingen i sundhedsvæsnet:

– Psykologerne er nødvendige for børnenes og familiernes trivsel og livskvalitet. Derfor handler det om at fremme viden om, hvor vigtigt det er med helhedsorienterede behandlingsforløb, som kan sikre, at børnene og deres familier hurtigere og bedre rustet kan vende tilbage til et hverdagsliv med skole og arbejde og hvad der ellers hører til et godt liv – trods sygdom.

Læs også fra Nordjyske.dk:

Nordjyske børn får mindst psykologhjælp

Hvis man vil have et velfungerende sundhedsvæsen, så tal med medarbejderne. Et fælles opråb fra faggrupperne i Region Nordjylland, herunder Dansk Psykolog Forening, Gry Jungbjerg Møller Madsen, TR for psykologer i somatikken i Region Nordjylland

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge