Underviser
Eva Gemzøe, cand.psych., ph.d., erhvervspsykolog.
Formål
Krænkende handlinger og mobning på arbejdspladsen er et alvorligt arbejdsmiljøproblem, som stadigt flere psykologer møder i deres professionelle arbejde. Forskning viser, at mobning kan medføre alvorlige psykiske og fysiske helbredskonsekvenser så som angst, depression, hjertekarsygdom og diabetes. Konsekvenserne på organisationsniveau kan være øget sygefravær, turnover og reduceret effektivitet. Et øget fokus på krænkende handlinger, bl.a. på baggrund af #MeToo, betyder også flere henvendelser fra virksomheder, der ønsker at forebygge og håndtere sager om krænkende handlinger. Kurset henvender sig til psykologer, som skal rådgive eller intervenere på forskellige niveauer som led i en arbejdspladsrettet indsats overfor krænkende handlinger og mobning, eller som møder mobbede i deres kliniske praksis.
På kurset får du indledningsvist forskningsbaseret viden om krænkende handling, mobning og alvorlige konflikter på arbejdspladsen (difinitioner, former, årsager, dynamikker og konsekvenser).
Du præsenteres også for den nyeste forskning i vidner til mobning, som bl.a. giver viden om hvorfor mange vidner er passive i situationer med krænkende handlinger.
Herefter sættes der fokus på de respektive faser i den konsultative proces (indledende møder og kontrakt, undersøgelse, dataanalyse, interventionsdesign-intervention samt evaluering).
Der vil være særligt fokus på undersøgelser og interventioner overfor krænkende handlinger og mobning. Deltagerne præsenteres for forskellige metoder og tilgange til undersøgelse af sager om krænkende handlinger, herunder mulige etiske problemstillinger, og der vil være øvelser i case-analyse. Ligeledes vil deltagerne introduceres for, og få lejlighed til at afprøve, en række metoder og redskaber, der kan anvendes i forbindelse med interventioner på individ, gruppe og organisationsniveau.
Læringsmål
På kurset arbejdes der med den nyeste forskningsbaserede viden om mobning, krænkende handlinger og vidner til mobning.
På kurset udvikler du dine færdigheder i:
På kurset udvikler du dine kompetencer til:
Målgruppe
Kurset henvender sig til psykologer, som skal rådgive eller intervenere på forskellige niveauer som led i en arbejdspladsrettet indsats overfor krænkende handlinger og mobning, eller som møder mobbede i deres kliniske praksis.
Undervisningsform
Kursets form vil veksle mellem teori og praksis, diskussion, rollespil og analyse af casemateriale samt præsentation og praktisk afprøvning af metoder og værktøjer.
Temaer på kurset
Forberedelse
Du bedes læse to artikler før kursusstart. Litteraturen vil være tilgængelig i MitDP 3 uger før kursusstart. Se nedenfor under litteratur.
Litteratur
Du bedes læse følgende to artikler før kursusstart:
Supplerende litteratur (skal ikke læses men er til inspiration)
Evaluering
Alle Dansk Psykolog Forenings centralt udbudte kurser evalueres efter afholdelse. Der evalueres bl.a. på kursisternes oplevede opnåelse af kursets læringsmål. De gennemførte evalueringerne sendes til underviser og den fagansvarlige i DP’s kursusudvalg.
Kurset evalueres også mundtlig på sidste kursusdag.
Godkendt til
Kurset er godkendt til alle specialistuddannelser på det tværgående modul med 12 timer.
7. marts 2022
Der er stadig ledige pladser kontakt kursuscenter@dp.dk eller ring tlf.nr.: 3526 9955.
Mandag 28. marts - tirsdag 29. marts 2022
1. dag kl. 10.00-17.00 og 2. dag kl. 9.00-16.00.
Varighed: 12 timer.
Bemærk, at bestyrelsen har besluttet nogle optagelseskriterier, som du som TR/TR suppleant vil blive spurgt nærmer ind til i tilmeldingsflowet. For at komme i betragtning til meritgivende kurser skal du have gennemført DPs velkomstkursus, 2 AC TR kurser, endvidere skal du have varetaget hvervet som TR/TR suppleant i minimum 2 år forinden. TR vil have 1. prioritet frem til 9. januar 2022. Herefter vil pladserne blive fordelt efter først "til-mølleprincippet" såfremt der er flere ansøgere end pladser.
Er du blevet forhindret, skal du afmelde dig via MitDP hurtigst muligt