Underviser: Dorthe Birkmose
Hospitalssektionen indkalder til årsmøde med tilhørende generalforsamling og temadag mandag den 27. oktober 2025. Dagen indledes med en times generalforsamling, hvorefter vi afholder temadag om moralsk stress ved underviser Dorthe Birkmose. Hospitalssektionens årlige generalforsamling afholdes kl. 09.00 – 10.00, og dagsordenen bliver efter Vedtægter for Hospitalssektionen §6 stk. 3.
Moralsk stress opstår, når man forhindres i at udføre sit arbejde på en faglig forsvarlig måde. Det er fortvivlende at skulle gå på kompromis med sin faglighed og sine værdier. Det ubehag kan man forsøge at fjerne ved at ty til passiv resignation, flugt, quiet quitting eller skyggearbejde, men disse mestringsforsøg gør desværre blot problemerne større. Organisatoriske problemer kan nemlig ikke løses individuelt - de er nødt til at blive løst organisatorisk. Hvis der ikke findes organisatoriske løsninger, så kan valget for den enkelte ende med at stå mellem at sige op eller gøre sig ligeglad med kvaliteten af sit eget arbejde. Der er ingen quickfix, men der er løsninger.
Forråelse er et forsøg på at mestre ubærligt psykisk slid ved at tænke og føle mindre, end man egentlig gør. Man prøver at holde til mere, end man kan. Det kan komme til udtryk gennem irritation ved mod andre, passiv resignation eller forskansning bag fortællinger om egen fejlfrihed.
Det er selvfølgelig problematisk, når velfærdsprofessionelle reagerer med aggression, resignation eller overdrevne positive fortællinger; men det er ikke forråelsen, der er problemet. Problemet er derimod, at forråelse i perioder kan blive en nødvendig mestringsstrategi. Målet må være at gøre forråelse unødvendig ved at finde løsninger på årsagerne til forråelse. Der er ingen quickfix, men der er løsninger på eksempelvis omsorgstræthed, afmagtsfølelser, moralsk stress og tavshedskulturer.
Temadagen handler mest af alt om psykisk slid, og der vil blive dvælet ved den moralske stress, som opstår, når man ved, hvad den rette indsats ville være, men når man samtidig ved, at arbejdsvilkårene ikke tillader det. Moralsk stress mærkes som dårlig samvittighed, faglig utilfredshed og meningsløshed. Det ubehag kan man forsøge at fjerne med mestringsstrategier som passiv resignation, flugt, quiet quitting og skyggearbejde, men disse mestringsstrategier gør desværre blot problemerne større. Organisatoriske problemer kan nemlig ikke løses individuelt - de er nødt til at blive løst organisatorisk.
Kursets formål er at, med baggrund i teori, at få grundlæggende viden om forråelse og moralsk stress indenfor hospitalsområdet. Derudover er formålet at blive i stand til at reflektere over egen praksis ud fra dette perspektiv og integrere det i sundhedsvæsnet.
Kursusdagen vil veksle mellem oplæg, refleksionsopgaver løst i smågrupper og fælles drøftelser.
Psykologer ansat i hospitalsregi.
Andersen, M.F. (2023): Det kunne være så godt – på jagt efter indflydelse og det menneskelige i arbejdslivet. Dansk Psykologisk Forlag.
Birkmose, D. (2024): Når gode mennesker handler ondt – mulige løsninger på et vildt problem. Syddansk Universitetsforlag.
Dinesen, L.; Holst, S. & Asp-Poulsen, K. (2024): En medarbejders bekendelser om ledelse. Akademisk Forlag.
Edmondson, A.C. (2020): Den frygtløse organisation. Skab psykologisk tryghed på arbejdspladsen og styrk læring, innovation og vækst. Djøf Forlag.
Ekman, S. (2022): Giftig gæld og udpint velfærd. Hans Reitzels Forlag.
Høgsted, R. (2018): Grundbog i belastningspsykologi. Forebyggelse af primær og sekundær traumatisering ved psykisk krævende arbejde. Forlaget Ictus.
Isdal, P. (2018): Medfølelsens pris. Når professionelle hjælpere har brug for hjælp. Akademisk Forlag.
Münster, M. (2020): Jytte vender tilbage. Gyldendal Business.
Nørmark, D. (2023): Ufrihedens pris. Hvordan vi lærte at tro, at vi ingenting kan. Gyldendal.
Palmblad, L. & Dinesen, L. (2024): Hvem passer på chefen? Bogen om ledertrivsel. Dansk Psykologisk Forlag.
Willig, R. (2016): Afvæbnet kritik. Om flexismens små doser af arsenik. Hans Reitzels Forlag.
6 timer i Tværgående modul for følgende specialistuddannelser:
I Sundhedspsykologi tæller kurset i specialiseringsmodulet i emneområde: 11.4.4.2.1. Generel klinisk viden inden for det sundhedspsykologiske område (30 timer).
Dorthe Birkmose har som psykolog og foredragsholder været med til at bryde tabuet om forråelse, og nu er hun med til at pege på mulige løsninger i sin nye version af bogen Når gode mennesker handler ondt.
Hospitalssektionen - evt. henvendelser kan rettes til hospsek@dp-decentral.dk
Comwell Aarhus.
Værkmestergade 2, 8000 Aarhus Centrum
27. oktober 2025, 9.00 - 16.30.
Dagen er med fuld forplejning.
Medlemmer af Hospitalssektionen: 0 kr.
Medlemmer af DP, som ikke er medlemmer af Hospitalssektionen: 1.500 kr.
Tilmeldingen er bindende, når der er 6 uger eller mindre til kursusstart. Du finder salgs- og leveringsbetingelserne for din tilmelding her.
Hvis der er afvigelser fra de generelle salgs og leveringsbetingelser, som gælder for dette konkrete kursus, beskrives de her: