Underviser
Pia Pipenbring Hedegaard, autoriseret, specialist i psykopatologi, privatpraktiserende psykolog med ydernummer, akkrediteret. Hun har erfaring med bl.a. neuropsykologi og traumebehandling fra Center for Voldtægtsofre, Holbæk Sygehus.
Formål
Når vi som mennesker udsættes for traumatiske hændelser som for eksempel røveri, vold, voldtægt og voldtægtsforsøg, reagerer vi med fysiologiske chokreaktioner, som er uden for vores vilje. Og på det kognitive plan spaltes bevidstheden i en særlig opmærksomhed - en vågen del, som er meget koncentreret om overlevelsesrelevante sanseindtryk, som ikke lagres i vores hukommelse i kronologisk orden. Den anden del af bevidstheden er som lammet, hvilket betyder, at vi bliver ramt af hukommelsestab for mellemliggende (i situationen uvæsentlige) detaljer.
Ovennævnte komplekse reaktioner foregår i løbet af få øjeblikke og beskrives af klienten som om tiden står stille, mens bearbejdningen af selve hændelsen kan tage dage, uger, måneder ja, nogle gange et helt liv. Den menneskelige hjerne har brug for at huske hændelser i kronologisk orden og at forstå baggrunde og sammenhænge, hvis den skal forblive sund.
Flere forhold kan imidlertid influere på, hvordan vi reagerer på traumatiske hændelser og i hvilket omfang vi belastes efterfølgende. Ikke alle traumatiske hændelser medfører automatisk Post-traumatisk belastnings-(stress)reaktion, ej heller Kompleks posttraumatisk belastnings-(stress)reaktion. Som deltager på kurset bliver du introduceret til psykopatologien og neurobiologien, herunder den nyeste viden og forskning om symptomer, mens vi går mere i dybden med undersøgelses- og forskellige psykoterapeutiske behandlingsmetoder.
Vi arbejder med en række forskellige udrednings- og behandlingstilgange, herunder de Nationale Kliniske Retningslinjer/Anbefalinger (NKR/A) fra Sundhedsstyrelsen, som er systematisk udarbejdede faglige anbefalinger, der kan bruges som beslutningsstøtte af sundhedspersonale. Anbefalingerne er baseret på videnskabelig evidens og den bedste praksis. Trods dette er andre metoder også brugbare.
Læringsmål
Som kursist på dette kursus arbejder du med forskningsbaseret viden om, hvordan mennesker sædvanligvis reagerer på at blive udsat for et røveri, et voldeligt overfald, et voldtægtsforsøg eller fuldbyrdet voldtægt både umiddelbart efter og på længere sigt.
Og kurset vil gøre dig i stand til:
Målgruppe
Privatpraktiserende psykologer, som arbejder klinisk med voksne (18+ år) og har interesse for at kunne tilbyde psykoterapeutisk traumebehandling til klienter, der har været udsat for røveri, vold og/eller voldtægtsforsøg/fuldbyrdet voldtægt.
Undervisningsform
Kurset veksler mellem oplæg, enkle øvelser i grupper samt drøftelser i plenum. Undervisningen vil være meget praksisnær, hvorfor det er vigtigt, at du deltager med din viden og erfaringer i form af din egen case. Den gennemgående teori og forskning danner sammen med deltagernes egne erfaringer og viden rammen for efterfølgende for at kunne integrere ny viden i egen praksis. Du skal være parat til at indgå aktivt i alle dele.
Temaer i kurset
Forberedelse og litteratur
Du opfordres til at medbringe en klinisk case, hvor du har været i tvivl om din egen ageren over for en klient henvist under henvisningskriterie 1. Denne tvivl kan være koblet til, hvorvidt du skulle tage imod klienten, eller hvordan du skulle forholde dig til klientens oplevelser for eksempel hvor du har været tilbageholdende med at støtte klienten i at genoptage sit sædvanlige liv, herunder sexliv.
Særligt forhåndskendskab til kursets emner er ikke påkrævet, men det anbefales at læse nedenstående inden kurset:
Supplerende litteratur:
Godkendelse
Kurset er godkendt til alle specialistuddannelser på det tværgående modul med 12 timer.
13. oktober 2022
Der er stadig ledige pladser kontakt kursuscenter@dp.dk eller ring tlf.nr.: 3526 9955.
Torsdag 24. november - fredag 25. november 2022.
1. dag kl. 10.00-17.00 og 2. dag kl. 9.00-16.00.
Varighed: 12 timer
Kurset er omfattet af Systematisk Efteruddannelse for psykologer med ydernummer.
Læs mere her.