TO-DAGES MASTERCLASS KURSUS OM VOLDSRISIKOVURDERINGER I KOMPLEKSE SAGER

Arrangementer

  • Ref nr.
  • Sted
  • Dato
  • Tilmeldingsfrist
  • Max. deltagere
  • Pris ekskl. moms
  • 403234
  • Region Midtjylland 
  • 10.12.2025 - 11.12.2025
  • 25.10.2025
  • 25
  • 5000 kr.
  • Tilmeld

KURSETS FORMÅL

Denne masterclass har til formål at give fagpersoner avanceret indsigt i risikovurderingsprocessen ved vurderinger af voldsrisiko hos voksne, og i særdeleshed med fokus på komplekse sager. Kurset vil omhandle strukturerede risikovurderinger med særlig vægt på anvendelsen af disse værktøjer i praksis for personer, der skal håndteres i retspsykiatrien, almenpsykiatrien, fængselsvæsnet, på bosteder, i kommunalt regi og beslægtede behandlingssteder.

Målet er at give deltagerne et grundlæggende og bredt kendskab til forskellige metoder til risikovurdering samt til specifikke strukturerede og evidensbaserede risikovurderingsredskaber udviklet til at vurdere voldsrisiko, herunder risiko for at begå hands-on fysisk eller seksuel vold.

Kurset vil en stor del af tiden bestå i en vekselvirkning mellem at anvende strukturerede risikovurderingsredskaber på konkrete cases, efterfulgt af supervision og drøftelse deraf. Målet er at opnå øvelse i en metode, der så kan generaliseres ud til risikovurderinger i deltagernes praksis, med det formål at vurdere og/eller håndtere en risiko for voldelig eller seksuel grænseoverskridelse.

KURSUSINDHOLD

  • Fokus på risikovurdering i forskellige kliniske sammenhænge, herunder over for personer med svære sindslidelser, personlighedsforstyrrelser og psykopati, afvigende seksualitet, yngre kriminelle og udsatte, samt personer i retspsykiatrisk og almenpsykiatrisk udredning og behandling.
  • Introduktion til nyeste forskning i kliniske vs. strukturerede risikovurderinger.
  • Interaktiv analyse af 3-4 cases (ca. 1,5-2 timers varighed pr. case) med løbende supervision på vurderingsprocessen.

LÆRINGSMÅL

Efter kurset vil deltagerne være i stand til at:

  1. Opbygge færdigheder i anvendelsen af evidensbaserede risikovurderingsværktøjer til vurdering af både generel og specifik voldsrisiko (f.eks. fysisk vold, seksuel vold, ungdomsvold, osv.).
  2. Forstå, hvordan man opbygger en risikovurdering i komplekse sager, herunder brug af triangulering og identifikation af væsentlige risikofaktorer.
  3. Anvende strukturerede risikovurderingsværktøjer i praktiske sammenhænge, herunder vurdering af voldsrisiko hos forskellige patient- og kriminalitetsgrupper.
  4. Anvende viden om, hvordan man monitorerer risiko over tid og justerer interventioner efter behov.
  5. Forstå forskellen mellem klinisk dømmekraft og strukturerede tilgange i vurdering af risiko, med fokus på praktisk anvendelse i psykiatriske og retspsykiatriske sammenhænge.

Kurset vil uddybe din viden om risikovurdering og give dig mulighed for at vurdere komplekse sager kritisk og forbedre din praksis i håndteringen og afbødningen af risici relateret til voldelig adfærd.

HVEM KAN DELTAGE?

Dette kursus er målrettet primært psykologer, men også andre faggrupper, der allerede har et grundlæggende kendskab til risikovurdering og gerne vil udvide deres viden og færdigheder i arbejdet med komplekse sager. Deltagerne kan med fordel have erfaring med at bruge ét eller flere strukturerede risikovurderingsredskaber, såsom HCR-20 v3, RSVP v2, V-RISK-10 eller lignende, og være fortrolige med principperne bag disse redskaber.

Formålet med kurset er nemlig at bygge videre på den eksisterende viden og udvikle en dybere forståelse for, hvordan disse værktøjer kan anvendes effektivt i praksis i forbindelse med vurdering af voldsrisiko hos patienter i offentligt eller private regi, såsom (rets)psykiatrien, kommuner og andre statslige institutioner.

Andre faggrupper må max. udgøre 25% af kursisterne.

UNDERVISNINGSFORM

Kurset veksler mellem undervisning, drøftelser i små grupper, case-gennemgang, og hands-on opgaver, hvor kursisterne skal anvende risikovurderingsredskaber på cases, som så løbende superviseres.

Kurset er bygget op om fire moduler:
I. Introduktion til nyeste viden om de tre typer af forudsigelsesmetoder samt validiteten og træfsikkerheden af disse.
II. Introduktion til strukturerede risikovurderinger.
III. Scoring af 3-4 cases. Der vil være behov for, at en af deltagerne medbringer en case, mens de resterende tilvejebringes af underviserne.
IV. Afslutning.

KURSUSMATERIALE

Kasusmateriale udleveres på kurset. Medbring gerne selv manualer til HCR-20 v3, RSVP v2, og PCL-R afhængig af, hvad jeres gængse praksis er.

UNDERVISERE

Susanne Bengtson er psykolog, ph.d., specialist i psykoterapi og seniorforsker på Sexologisk Klinik Rigshospitalet og i Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart, Syddansk Universitet, samt specialiseret indenfor feltet risikovurderinger, i forskning såvel som i praksis. Hun har i en årrække arbejdet med forskning i samt anvendelse og implementering af strukturerede risikovurderinger i retspsykiatrien. Hun har desuden specialiseret sig i håndtering/behandling af personer dømt for seksualkriminalitet.

Lars Bjerggaard er psykolog, specialist og supervisor i psykopatologi, og har i en årrække arbejdet i retspsykiatrien. Han beskæftiger sig med psykologiske undersøgelser i forbindelse med mentalobservationer, herunder psykopati og farlighedsvurderinger.

GODKENDELSE

Masterclass kurset er godkendt under det tværgående modul punkt 3.99.

Praktiske informationer

Arrangør

Dansk Retspsykologisk Selskab - evt. henvendelser kan rettes til DRS@dp-decentral.dk

Sted

Dansk Psykolog Forening
Åboulevarden 31, 2. sal
8000 Aarhus C

Tid og varighed

Onsdag d. 10. december kl. 10.00 (morgenmad fra kl. 9.00) – kl. 17.30
Torsdag d. 11 december kl. 8.30 – kl. 16.00

Pris

DRS medlemspris: 5.000,-
Ikke-medlemmer/andre faggrupper: 7.500,-
Prisen er inklusiv forplejning, men eksklusiv overnatning.

Salgs- og leveringsbetingelser

Tilmeldingen er bindende, når der er 6 uger eller mindre til kursusstart. Du finder salgs- og leveringsbetingelserne for din tilmelding her.

Hvis der er afvigelser fra de generelle salgs og leveringsbetingelser, som gælder for dette konkrete kursus, beskrives de her: