Hvad vil det egentlig sige at have minoritetsstress, og hvordan kan det komme til udtryk i vores møde med klienter fra LGBTQIA+ miljøer? Hvordan kan LGBTQIA+ området hjælpe alle andre mennesker med at forbedre deres sexliv? Hvorfor kan smerter ved heteroseksuelt samleje afhjælpes ved at inkludere queer begrebet? Og hvordan kan BDSM området være med til at understøtte hele befolkningens seksuelle velvære?
Disse og flere spørgsmål i krydsfeltet mellem LGBTQIA+ området, sexologien og psykologien, sættes der fokus på, når DP i anledning af Copenhagen Pride 2025 inviterer Karina Kehlet Lins og Rikke Pristed til at holde fyraftensmøde om den seneste forskning og deres kliniske erfaring.
Når man tilhører en (stigmatiseret) minoritet i samfundet, hvad enten andre er klar over det eller ej, vil man opleve et forhøjet stressniveau, som ofte forårsager både fysiske og følelsesmæssige udfordringer. Der vil være en stor opmærksomhed i forhold til at aflæse omgivelsernes reaktioner og holdninger, at opfange mikroaggressioner, og ift at vurdere om det er en tryg situation/relation.
I den nuværende forståelse blev det først introduceret i 1995 af Ilian Meyer, i et studie af homoseksuelle mænds mentale sundhed, men er relevant for alle der har en identitet eller orientering indenfor LGBTQIA+.
Det gør sig gældende både i den måde man mødes af det omkringliggende samfund (distale stressorer), også kontakt med sundhedsvæsnet og terapeuter, og i internaliserede forestillinger og fordomme om hvem man er, og den gruppe man tilhører (proximale stressorer).
De fleste psykologer har en intention om at møde alle åbent og fordomsfrit, men hvordan kan dette se ud i praksis, og hvordan kan vi forstå de reaktioner og relationsbrud der kan opstå i det terapeutiske rum ud fra forståelsen af minoritetsstress?
Deltagerne på fyraftensmødet vil både få nøgterne tal, samt nyt sprog, for at få inspiration og værktøj til at tage vare på en mere inklusiv samtale om sex, som kan gavne alle klienter, uanset seksuel orientering eller kønsidentitet.
Karina Kehlet Lins er klinisk psykolog, systemisk psykoterapeut og klinisk sexolog. Karina har arbejdet med terapi i mere end 20 år, med et sexologisk og normkritisk fokus. På dansk har hun skrevet bøgerne "Samtalen om sex” og “Kompetente par. En vejledning i par – og sexterapi”. Derudover underviser Karina i sexologi på forskellige universiteter i Europa, og har 2 fag ved Københavns universitet, som hun selv har udviklet.
Rikke Pristed er autoriseret psykolog, og specialist i sexologisk rådgivning (NACS), samt masteruddannet i NARM. Hun har tidligere været ansat ved Jysk sexologisk klinik, og har siden 2013 været privatpraktiserende.
Dansk Psykolog Forening - evt. henvendelser kan rettes til kursuscenter@dp.dk
Kurset afholdes virtuelt og du vil modtage et link 2-3 dage før start. Tilmelder du dig kort tid før kursusstart, vil du modtage linket i bekræftelsesmailen.
12. august 2025, kl. 17.00 - 19.00
Gratis fyraftensarrangement for alle medlemmer.
Du vil blive opkrævet et gebyr på 150 kr. ved udeblivelse på gratis arrangementer i Dansk Psykolog Forening. Hvis vi har modtaget dit afbud umiddelbart inden arrangementets start i ’MitDP’ vil du ikke blive opkrævet gebyret. Du kan kun melde afbud via mitdp.
Til fyraftensmøder og medlemsmøder behøver du ikke have kameraet tændt, medmindre du ønsker ordet. Men du skal stadig være opmærksom på, at andre ikke har adgang direkte eller indirekte.