Underviser

Vibe Strøier, cand.psych., specialist og supervisor i psykoterapi for voksne samt arbejds- & organisationspsykologi.
Formål
Formålet med kurset er at give dig de mest nødvendige forudsætninger for at bestride rollen som konsulent. At opnå grundlag for at indgå i og gennemføre konsulentopgaver. At få indsigt i konsulentrollens muligheder, funktioner, psykologi og betydning.
Læringsmål
Du vil på kurset få teoretisk og praktisk viden om rollen som konsulent.
Dette vil gøre dig i stand til (færdigheder):
- At adskille den psykologiske konsulentrolle fra rollen som supervisor, terapeut og underviser samt kende forskel på rollen som hhv. ekstern og intern konsulent.
- At identificere og analysere problemstillinger som konsulent og efterfølgende vælge relevante metoder herunder anvende kriterier for, hvilke metoder der kan anvendes hvor.
- A t kunne designe en analyse og interventionsplan for et psykologisk konsulentforløb, herunder kontrakt og opgavestyring.
Du vil få kompetencer i:
- At balancere mere fagligt sikkert som psykologisk konsulent mellem på den ene side processtyring, involvering og actions-læring og på den anden side strategisk målopfyldelse, rådgivning og tilførsel af ekspertviden.
- At reflektere over betydningen af opgavens problemstilling for psykologens positioner og metoder, herunder etiske problemstillinger og de forskellige magtaspekter, der knytter sig til konsulentrollen.
Målgruppe
Psykologer i begyndelsen af specialistuddannelsen og andre med interesse for emnet.
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem:
- Oplæg
- Diskussion af de teoretiske begreber i plenum
- Teamarbejde i forhold til at designe en analyse- og interventionsplan på flere niveauer cases hentet fra det virkelige liv
- Øvelser der har til formål at træne deltagerne i samspillet mellem analyse og intervention
Temaer i kurset
- Rollen som konsulent
- Etiske overvejelser
- Intern eller ekstern konsulent
- Fra ekspert til proceskonsulent og netværkskonsulent
- Betydningen af opgavens problemstilling for rolle og metode Indsigt i og erfaring med problemløsningsprocesser og de overvejelser, konsulenten må gøre sig i alle faser af en opgave. Indsigt i relevante metoder i konsulentens arbejde
- Kriterier for valg af metode
- Kontraktudformning og opgave styring
- Intervention, formidlingog evaluering.
Forberedelse
Deltagerne skal forud for kurset læse nedenstående ca. 100 sider. Litteraturen som er obligatorisk vil kunne downloades fra "Mit DP" ca. 3 uger før kursets start. Der kan forekomme ændringer i nedenstående.
Mellem dag 2 og 3 skal du arbejde med en mindre praksisopgave. Hvis I kommer flere fra samme arbejdsplads er det muligt at I udarbejder en fælles praksisopgave.
Litteratur som er obligatorisk læsestof inden kursusstart:
- Kristian Dahl og Lene Tanggaard: Konsultation – tilbage til rødderne. Pædagogisk psykologisk tidsskrift nr. 2 , 2013
- Thilde Westmark m.fl: Ekspert og proceskonsulent: Kan man være lidt af hvert? Kapitel 3 I Westmark m.fl: Konsulent-men hvordan. Akademisk forlag 2012.
- Vibe Strøier: PPR-psykologem som den Gode og Årvågne vært. Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift nr. 5 - 2018
- Leon Lerborg: Styringsparadigmer i den offentlige sektor. Jurist og økonomforbundets Forlag, 2010
- Kristoffer Lande Andersen: Ledelse og autoritet i Poula Helt (red): Lederskabelse. Det personlige lederskab. 3. Udgave. Samfundslitteratur 2013
Supplerende litteratur til inspiration:
- Annemette Digmann & Mads Ole Dall: Kan ledere krydse grænser - kan medarbejdere? Lovende perspektiver i nye erfaringer med selvledelse. Dansk Psykologisk Forlag. Erhvervspsykologi nr. 1., marts 2017
- Vibe Strøier: Den genealogisk metode: Et overgangsritual i innovationsprocesser i Mads Bendixen & Niels Christian Mossfeldt Nickelsen: (red) Innovationspsykologi. Dansk Psykologisk Forlag 2014
- Mette Vesterager: Stress i et eksistentielt perspektiv. Dansk Psykologisk Forlag. Erhvervspsykologi nr. 2., juni 2017
Godkendt til:
Kurset er godkendt til alle specialistuddannelser på det tværgående modul med 12 timer.