Danmark på lykkepiller

 I

Presseklip: Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, deltog i går den 18. april i det direkte debatprogram ”Danmark på piller” sammen med læger, medicinalindustri, myndigheder og depressive danskere.

presseklip_eva_dr

Debatten handlede om, at hver 12. dansker tager medicin mod depression eller andre psykiske lidelser, om medicinen virker, om man kan være tryg ved den, om den er direkte farlig og om der overhovedet er så mange, der er syge af depression.

Eva sagde blandt andet:

En farlig virkning af medicinen er, at den lægger en dæmper på de følelser, man har. Både dem, som man gerne vil beholde og dem som man vil af med. Det betyder ikke, at medicin ikke kan være det rigtige valg, eller et valg som en del af en behandling.

Lægerne har ikke en reel mulighed for at henvise til psykologerne. Vi får rigtig mange henvendelser fra alment praktiserende læger, som er frustrerede over, at deres patienter har behov for psykologbehandling, og de så ikke kan henvise til os.

Det handler ikke bare om, om medicinen er god eller dårlig. Medicin er god i nogle tilfælde, i andre skal den stå sammen med psykoterapi og i andre tilfælde igen skal psykoterapi stå alene. Men forskningen peger på, at læger og psykologer skal have bedre rammer for at samarbejde. Vi skal også huske at høre patienterne, for mange patienter vil ikke have medicin, og hvis de så ikke får tilbudt psykoterapi, så går de ubehandlede. Ligesom der er patienter, der ikke bryder sig om at gå til psykolog.

Redskabet (lægernes spørgeskema til brug for diagnosticering af depression) er utilstrækkelig. Og det er også Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Man kan ikke på ganske få minutter stille en diagnose på baggrund af et spørgeskema. Der skal en klinisk vurdering til.

Man skal bruge langt mere samtaleterapi, fordi det både forebygger og behandler. Når man går i psykoterapi, så lærer man at håndtere de følelser og tanker, som følger af en depression. Og så skal vi passe på vores arbejdsmiljø, for det er i virkeligheden det, der gør rigtig mange syge. Endelig vil jeg gerne se handling bare ordene om at ligestille det somatiske og det psykiske sundhedsvæsen, for lige nu er det sådan, at man kan komme til sin læge med fodvorter og flyveører og få en henvisning til behandling, men kommer du med en psykisk lidelse, så kan du fejle noget forkert. Du kan stå med et behov, din læge kan vide, at psykologbehandling virker, og så har lægen ikke mulighed for at henvise patienten til psykologen.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge