Dansk Psykolog Forening sender høringssvar til ny lovgivning for autorisation og tilsyn

Publiceret 18.02.2025 Af nyhedsredaktionen

Regeringens lovforslag om en ny autorisations- og tilsynsordning for psykologer vil løfte psykologstanden, gøre tilsynet tidssvarende og forbedre retssikkerheden ved psykologbehandling, men der er brug for justeringer, så loven favner psykologernes arbejde endnu bedre. Det mener Dansk Psykolog Forening, der netop har sendt et høringssvar på lovforslaget til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Mandag 17. februar lød høringsfristen for regeringens lovforslag om et nyt sundhedsfagligt autorisations- og tilsynssystem for psykologer, og Dansk Psykolog Forening har derfor afleveret sit officielle høringssvar til den kommende lov, som gør psykologer til sundhedspersoner i lovens forstand.

Det her er den største ændring i psykologernes autorisation og tilsyn i de seneste 30 år, så vi er dykket dybt i paragrafferne. Jeg ser lovforslaget som en klar anerkendelse af psykologernes kompetencer og samfundsbidrag, og jeg glæder mig over, at det viser vej ind i en fremtid, hvor både borgere og psykologers retssikkerhed bliver styrket. Samtidig er der fortsat behov for at arbejde med lovteksten, så den favner alle psykologer, og derfor håber jeg, at ministeriet vil nærlæse vores høringssvar og lytte til de input, vi har,” siger Dea Seidenfaden.

I det 18-sider lange høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet peger foreningen både på lovforslagets klare kvaliteter, men også på indhold og formuleringer, som der er behov for at justere. Foreningen pointerer blandt andet, at:

Det er godt, at alle psykologer bliver autoriseret og omfattet af tilsyn

Dansk Psykolog Forening støtter, at psykologernes autorisations- og tilsynsordning flyttes fra Social- og Boligministeriet til Indenrigs- og Sundhedsministeriet og glæder sig over, at psykologerne med den nye lovgivning bliver autoriseret og underlagt tilsyn umiddelbart efter endt kandidatuddannelse. Foreningen ser lovændringen som en anerkendelse af psykologernes kvalificerede arbejde på vigtige områder i samfundet og bifalder, at tilsynet med psykologer med lovændringen gøres mere relevant og tidssvarende – med bedre retssikkerhed for patienter såvel som psykologer til følge. Foreningen støtter desuden, at der etableres en ny videreuddannelse med tilhørende titel (som psykologer, der i dag er autoriserede, vil blive tildelt automatisk).

Navnet på den nye videreuddannelse og den tilhørende titel bør ændres, så den afspejler uddannelsens niveau og psykologifagets bredde bedre

Konkret opfordrer Dansk Psykolog Forening til at ændre navnet på uddannelsen fra det foreslåede ’ psykologfaglig basisuddannelse’ til ’psykologisk praksisuddannelse’ og den tilhørende beskyttede titel fra ’psykolog med psykologfaglig basisuddannelse (klinisk psykolog)’ til ’psykolog med praksisuddannelse (klinisk psykolog)’.

Der bør være særlig opmærksomhed på, hvordan man afgrænser sundhedsfaglig virksomhed

Psykologer bidrager til samfundet inden for mange forskellige arbejdsområder. Derfor anbefaler Dansk Psykolog Forening, at det i overgangen til den nye ordning bliver gjort tydeligt for psykologer og andre relevante grupper (herunder psykologers arbejdsgivere), hvilke opgaver der betragtes som sundhedsfaglig virksomhed og dermed er underlagt tilsyn.

Indholdet af den nye videreuddannelse bliver afgørende

Det er meget vigtigt, at afløseren til den nuværende autorisationsuddannelse bliver en god, ambitiøs og solidt finansieret videreuddannelse med høj faglig kvalitet. Uddannelsen skal rumme teoretisk såvel som praksisnær læring og være attraktiv for alle psykologer, så den sikrer et løft i kompetenceniveau for psykologstanden til gavn for borgere, system og samfund. Når uddannelsen skal formes og udvikles af Sundhedsstyrelsen, anser Dansk Psykolog Forening sig som en central aktør i forhold til bl.a. form og indhold.

Det familieretlige/børnesagkyndige område skal omfattes af loven

Dansk Psykolog Forening finder det nødvendigt, at det familieretlige/børnesagkyndige område med børnesagkyndige undersøgelser, forældrekompetenceundersøgelser og sagkyndige erklæringer er tilstrækkeligt og relevant omfattet af loven. Psykologerne opererer i et konfliktfyldt felt, hvor deres vurderinger ofte får meget stor betydning både for enkeltpersoners og familiers liv, og derfor er et velfungerende tilsyn med deres arbejde helt afgørende for både psykologerne og de borgere, de er i berøring med.

Høringssvar hviler på bidrag fra mange psykologer

Høringssvaret til det nye lovforslag er over den seneste måned blevet kvalificeret af en lang række input fra Dansk Psykolog Forenings medlemmer. Herunder foreningens særlige taskforce for autorisation og tilsyn, decentrale enheder og fagnævn, som har indsendt kommentar, betragtninger og opmærksomheder til foreningens sekretariat.

Forperson Dea Seidenfaden takker for den tid og engagement, som psykologerne har lagt i at komme med perspektiver på den fremtidige lovgivning:

”Det er helt afgørende, at den nye lovgivning for psykologers autorisation og tilsyn tager højde for bredden i psykologien og de mange forskellige opgaver, psykologer løser i samfundet. Derfor er jeg taknemmelig for – og stolt over – at så mange medlemmer af Dansk Psykolog Forening har hjulpet med at gennemse lovforslaget, så vi kan give ministeriet de bedst mulige input til at sikre kvaliteten og retssikkerheden for hele den samlede psykologstand og for borgerne,” siger hun.

Ny autorisations- og tilsynsordning for psykologer

Som psykolog og kommende psykolog bliver du omfattet af en ny autorisations- og tilsynsordning, som i øjeblikket bliver behandlet i Folketinget. Få overblik over de forandringer, der forventeligt kommer til at ske for dig.

Ny autorisations- og tilsynsordning for psykologer