Det er godt og tiltrængt, at regeringen vil investere i det nære sundhedsvæsen og arbejde for mindre ulighed i sundhed. Det mener Dansk Psykolog Forenings forperson, Dea Seidenfaden, som peger på, at det bl.a. vil kræve stærkt samarbejde mellem psykologer, almen praksis og speciallæger at løfte regeringens ambition om et styrket nært sundhedsvæsen.
”Der er næsten 900 ydernummerpsykologer ude i landet fra Skagen til Stege, som bliver helt afgørende aktører, hvis vi skal bekæmpe social og geografisk ulighed. Jeg er helt enig i, at det er en bunden opgave i fremtidens sundhedsvæsen at have stærke sundhedstilbud i hele landet – herunder udredning og behandling af psykisk lidelse. Det kalder på, at vi investerer bredt i den nære sundhed, og at vi blandt andet sikrer stærke dialogveje mellem psykologer, praktiserende læger, speciallæger til gavn for patienterne,” siger hun.
Dea Seidenfaden opfordrer samtidig politikerne til at gå klogt til værks, når de går videre med reformudspillets forslag om at give borgere, der mistrives eller har lettere psykiske lidelser, bedre adgang til digital hjælp og støtte.
”Digital psykologbehandling har virkelig stort potentiale og kan være til at gøre det nemmere for patienterne at få behandling, uanset hvor de bor. Men vi skal sikre os, at alle er med, så vi er slet ikke der hvor digital behandling kan stå alene eller er for alle patienter, men kan være et rigtig godt supplement. Det er derfor helt afgørende, at der hele tiden er fokus på kvaliteten i behandlingen, og på hvem der har glæde af digital behandling,” siger hun.
Forsigtighed bør politikerne også udvise i forbindelse med den sammenlægning af psykiatrien og somatikken, som reformudspillet lægger op til, mener Dea Seidenfaden: