Deprimerede danskere strømmer til psykolog

 I

Presseklip: Stadig flere danskere søger psykologbehandling. Godt at patienter har fået bedre behandlingsmuligheder, mener både psykologer og læger.

Et stadigt stigende antal deprimerede danskere søger behandling hos landets psykologer, siden det i 2008 blev muligt for praktiserende læger at henvise patienter med let til moderat depression til psykologbehandling.

Tal fra Sundhedsministeriet viser, at antallet af henvisninger er tredoblet, og at mere end 27.000 danskere tog til psykolog i 2010.

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Matiasen, mener, at det er en god nyhed, fordi det afslører et stort behov for behandling, som har været der længe.

– Det anslås at 250.000 danskere lider af depression, så når muligheden for tilskud til psykologbehandling er kommet, så strømmer folk til, da den behandlingsmulighed ikke var der tidligere, siger hun til MetroXpress. Desuden tør flere selv gå til lægen og sige, at de har det skidt og bede om hjælp, og det er mere legitimt, at venner prikker én på skulderen og spørger, om det ikke kunne være en idé at snakke med en psykolog, siger Eva Secher Matiasen.

De praktiserende læger er helt enige:

– Jo mere indviklede tingene i samfundet bliver, jo større bliver gruppen, som har svært ved at klare sig i et moderne samfund,« siger Niels Siebuhr, der er formand for Lægeforeningens psykiatriudvalg, som også ser det som et sundhedstegn, at patienter med lettere depressioner har fået bedre behandlingsmuligheder

Han peger dog på, at presset også er stort i den tungere ende af den ambulante psykiatri – altså de tungere depressioner eksempelvis – og at de har ikke fået tilført midler.

– Henvisningerne til psykolog i den lettere ende er en stor succes, og jeg ville ønske, at det dryppede lidt på de tunge patienter,« siger Niels Siebuhr til MetroXpress.

Endelig skriver metroXpress, at “En stor evaluering af psykologbehandlingen af lette til moderate depressioner har vist, at 87 procent af patienterne oplevede færre symptomer, patienttilfredsheden var tårnhøj, og udgifter til andre sundhedsydelser såsom kiropraktor og speciallæger faldt dramatisk. Beregninger fra Danske Regioner viser også, at psykologbehandling af lettere depressioner kan spare samfundet for 700 millioner kroner om året ved at mindske blandt andet tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til sygedagpenge”.

MetroXpress, 11. oktober 2012.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge