Det skal du vide om den nye autorisations- og tilsynsordning

Publiceret 04.06.2025 Af nyhedsredaktionen

Mange medlemmer har spørgsmål til den nye autorisations- og tilsynsordning, som Folketinget vedtog som rammelov 27. maj 2025 for alle psykologer og kommende psykologer. Her får du et komprimeret overblik over alle de ændringer, der træder i kraft 1. januar 2026.

Siden den nye lov om autorisation og tilsyn blev vedtaget i Folketinget 27. maj har mange medlemmer stillet spørgsmål til, hvad det kommer til at betyde.

Meget kan du som medlem få svar på i FAQ om ny autorisation- og tilsynsordning for psykologer. Og andet er det ikke muligt at få svar på endnu. Det er nemlig sådan, at den nye lov er en rammelov for den ordning, der træder i kraft 1. januar 2026.

Det betyder, at en række detaljer først vil blive afklaret senere i processen, når ministeriet og de relevante styrelser udarbejder bekendtgørelser, vejledninger m.m. Det er en periode, hvor der vil være mange ubesvarede spørgsmål, fordi loven skal implementeres først.

Den nye lov om autorisation og tilsyn er en rammelov

Det betyder, at der kommer bekendtgørelser, vejledninger m.m. senere i processen, som udarbejdes i ministeriet og styrelserne, og som kommer til at give langt mere viden om lovændringens betydning i praksis. Dansk Psykolog Forening er meget opmærksom på at kæmpe for, at I får de bedste rammer, og vi vil løbende holde jer opdaterede på, hvad de nye ændringer betyder for jer.

Et nyt autorisations- og tilsynssystem har været i foreningens arbejdsprogram længe

Det er Dansk Psykolog Forenings generalforsamling, der med foreningens nuværende og tidligere arbejdsprogrammer har besluttet, at foreningen skal arbejde for et bedre og mere tidssvarende autorisations- og tilsynssystem, der omfatter alle psykologer og har tilknyttet klageadgang. Siden 2020 har en arbejdsgruppe i ministerierne også arbejdet med dette.

Der kommer nye titler for psykologer

Med den nye lovgivning vil alle, der er uddannet cand.psych. eller har tilsvarende godkendt uddannelse, og som ønsker at anvende titlen ”psykolog”, blive omfattet af den nye autorisations- og tilsynsordning. Det indebærer en ny brug af titler, som vi skal vænne os til, for autorisation i det nye system er ikke det samme som i det gamle. Titlerne er besluttet i lovforslaget og flugter med det system, som psykologerne kommer over i.

  • Når loven træder i kraft, kan du blive autoriseret umiddelbart efter, du er blevet færdig som cand.psych – dette knytter sig til titelbeskyttelsen og til tilsynet. Alle psykologer, som ikke er autoriserede i dag, kan søge og få den nye form for ”grundautorisation”. Hvis du ikke er autoriseret, når loven træder i kraft 1. januar 2026, har man en overgangsperiode på 3 år til at søge og få ”grundautorisationen” og dermed bevare retten til at kunne kalde dig ”psykolog” (titelbeskyttet).
  • Psykologer, som allerede har autorisation, når loven træder i kraft, får automatisk ret til at benytte en ny titel, som afspejler deres erfaring og kompetencer. Hvis du er autoriseret psykolog, når den nye ordning træder i kraft, får du foruden titlen som autoriseret psykolog tilladelse til at benytte titlen: ”Psykolog med praksisuddannelse (klinisk psykolog)”. Det er den samme titel, som psykologer, der gennemfører den kommende og nye videreuddannelse vil kunne bruge. Der er valgfrihed mellem titlerne, så du må selv bestemme, om du vil kalde dig ”psykolog med praksisuddannelse”, ”klinisk psykolog” eller begge på en gang. Og du behøver ikke benytte titlen, hvis du ikke ønsker det.

Specialisttitler er uberørte af lovændringen.

Nyt tilsyn og klagesystem

Psykologerne får med den nye ordning et nyt tilsyns- og klagesystem. Fremover bliver det Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal stå for tilsyn med psykologerne, og Styrelsen for Patientklager, som står for klagesystemet. Psykolognævnet nedlægges pr. 31. december 2025 – men vil være funktionsdygtigt indtil da.

Alle psykologer bliver omfattet af den nye autorisations- og tilsynslovgivning, men på forskellig vis – afhængigt af de konkrete opgaver, psykologerne løser. Det nye tilsyn- og klagesystem omfatter de opgaver, som anses som ’sundhedsfaglig virksomhed’. Lovens afgrænsning og definition af det begreb kan du se i FAQ om ny tilsyns- og autorisationsordning.

En ny videreuddannelse skal rumme bredden i psykologers arbejdsfelt 

– men form og indhold er ikke på plads endnu

Med den nye lov er det besluttet, at der skal etableres en ny videreuddannelse for psykologer, som skal erstatte den eksisterende autorisationsuddannelse. Uddannelsen kommer til at hedde ’psykologisk praksisuddannelse’ og gennemfører du den, vil du kunne kalde dig ”psykolog med praksisuddannelse” og/eller ”klinisk psykolog”. Du kan selv vælge, hvilken titel du vil bruge.

Form og indhold i uddannelsen skal udvikles af Sundhedsstyrelsen, og i Dansk Psykolog Forening forventer og arbejder vi aktivt for at blive inddraget i den proces. Vi er meget opmærksomme på, at uddannelsen skal kunne rumme bredden i psykologernes arbejdsområder og opgaver og have den nødvendige faglige tyngde – samt have en god kobling til de øvrige efter/specialistuddannelser.

Det er godt, at der i lovens opdrag til uddannelsen står, at den skal give psykologer et kompetenceløft og både ruste dem til at indgå som en endnu mere integreret del af sundhedsvæsenet, men også være relevant for psykologer, der arbejder på andre områder i samfundet. Ligesom det slås fast, at praksisuddannelsen ikke vil betyde, at alle psykologer fremover vil skulle arbejde på sundhedsområdet.

Det er med andre ord ikke alle spørgsmål om den nye videreuddannelse, du kan få svar på endnu.

Sådan bliver du klar til 1. januar 2026

Kommende medlemsmøder, information og rådgivning

Sekretariatet i Dansk Psykolog Forening er i fuld sving med at planlægge medlemsmøder og andre tiltag, der skal sikre, at du har den nødvendige viden inden 1. januar 2026, hvor ordningen træder i kraft. Medlemsmøder kan du tilmelde dig via kursuskalenderen. Tjek også, at du modtager Dansk Psykolog Forenings nyhedsbrev, hvor du finder alle medlemsmøder og information om den nye ordning.

I FAQ’en kan du desuden finde svar på en lang række spørgsmål, som den nye rammelov allerede giver svarene på. Der vil dog være spørgsmål, som du ikke kan finde konkret svar på endnu, fordi bekendtgørelser, vejledninger m.m. ikke er udarbejdet endnu.

FAQ om ny autorisations- og tilsynsordning

Se alle spørgsmål og svar om, hvad den nye lov kommer til at betyde for dig som psykolog. Guiden er en eksklusiv medlemsfordel.
Få overblik