Eva går viralt igen

 I

Så skete det igen. Foreningens formand, Eva Secher Mathiasen, er endnu engang gået viralt med et indslag i DR´s Debatten. Denne gang var emnet ”Det gode samfund” og klippet fra debatten, hvor Eva kritiserer den udviklingsretorik, man bruger om de unge i samfundet, er i skrivende stund blevet vist over 622.000 gange. Over 1.800 har delt indslaget med andre, og flere end 300 har kommenteret det på debattens facebookside.

Men udover det indlæg, som “Debatten” valgte at fremhæve med Eva, talte hun også om, hvor dyrt er for samfundet, at så mange lider af angst, ligesom hun problematiserer ydelsesstyringen i psykiatrien.

Angst er landets dyreste sygdom
Hun sagde:- Vi kan konstatere, at i dag er det sådan, at angst er landets dyreste sygdom. Det koster os 9,3 milliarder kroner, som vi kunne have brugt på rigtig mange andre fornuftige ting. Så mange danskere går rundt og har angst. Det er ikke kun behandling, det er primært faktisk virksomheder, der lider tabt produktion, fordi de har en skattet medarbejder, der i en kortere periode eller i længere tid ikke er på den arbejdsplads. Det er 9,3 milliarder kroner om året.

– Stort set hvilken som helst kvalificeret undersøgelse, du kigger på, hvis du interesserer dig for, hvordan børn har det i dag i forhold til for 15-20 år siden, så er det for nedadgående på selvmordtanker, spiseforstyrrelser, selvskade, trivsel og tro på, at fremtiden er et godt sted at komme hen. På den måde synes jeg, der er nogle indikatorer, der taler for, at vi ikke gør det særlig smart. At den måde, vi driver samfundet på, og de værdier eller i hvert fald de mål, vi lægger til grund for driften, er de forkerte, fordi mennesker har det ikke godt.

– Forekomsten [af angst, red.] fortæller noget om, hvorvidt det her problem er individuelt, eller hvorvidt det er samfundsstrukturelt. Og når der er så mange – 100.000 danskere – der har angst – vi kan ikke lige så godt måle det på stress, for stress er ikke en diagnose, men vi ved, at der er rigtig mange – men når der er så mange, så er det et strukturelt problem og ikke længere noget, hvor du kan lave en individuel indsats, og så er det godt nok. Det skal de selvfølgelig have, dem der har brug for hjælp, men der er noget strukturelt på spil, som er helt galt.

Trivsel skal være i fokus
– Problemet er, at den der måde, som jeg i hvert fald oftest har hørt politik blive drevet på, det er fokus på det der med væksten, det der med økonomien. Og det her med trivsel er sådan en interessant bivirkning, hvor jeg synes, det burde være omvendt. Successen kan til enhver tid måles på, om de mennesker, der er i det land, vi nu har, har det godt. Og så er vækst, økonomi, bruttonationalprodukt og jeg skal give dig, det er midler, risikofaktorer, man selvfølgelig skal være opmærksom på, men det er midler. Det vigtigste er at folk har det godt.

Ydelsesstyring i psykiatrien gør intet godt
– Der er en kæmpestor forskel på den private virksomhed og den offentlige sektor. Det er, at den private virksomhed er klog nok til at styre sig selv på de mål, den interesserer sig for at nå, nemlig: Er det et godt produkt, vil kunderne købe det? Og det der sker i den offentlige sektor, det er faktisk det modsatte, fordi I interesserer jer så meget for den her virkemekanisme, der er vækst, at det er det, I måler på. Fx i psykiatrien, det er det allerbedste eksempel, der har man fået aktivitetsstigninger og produktivitetsstigninger rigtig meget i løbet af det sidste år. Så vi kan godt sige lige nu, at man gør rigtig meget mere i psykiatrien i dag, men – og det allervigtigste er – man interesserer sig overhovedet ikke for – og intet indikerer, faktisk tværtimod – at flere mennesker har fået det bedre af det, psykiatrien gør. Så når I regulerer for eksempel offentlig velfærd på aktivitetsstigninger og er ligeglade med effekt, så får I aktivitetsstigninger, men ikke effekt og ikke mere sundhed i psykiatrien.

Du kan se hele debatten her.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge