Eva i Debatten om sundhedssystemet

 I
debatten

Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathaisen, deltog den 2. november 2017 i DR´s Debatten om travlheden på landets hospitaler. Hun stod overfor politikere som Astrid Krag (S) og Jacob Jensen (V) sammen med bl.a. Grethe Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Eva sagde bl.a.

“Man mødes af et system, der er presset, og som ikke bliver målt på det, der er relevant, hverken for medarbejderen eller for borgeren. Man måler ikke på, om man er blevet rask, stabiliseret og interesserer sig ikke for, om man bliver genindlagt, fordi kvaliteten var for ringe. Politikere og skatteydere har en legitim interesse i ydelsesstyring: ”Hvad blev der af pengene”.

“Problemet er, at man måler driften på aktivitet og ikke på effekt: Hvor mange gange har en medarbejder haft kontakt med en syg borger. I psykiatrien kan det være sådan, at en psykolog ikke kan få lov at melde sig syg overfor borgeren. Borgeren skal rejse i bus rigtig langt, tale med en medarbejder i fem minutter for at få besked om, at psykologen er syg, ikke kan komme til samtale – og det registrerer man som en ydelse fuldstændig på samme niveau som hvis man havde haft en samtale med en psykolog”

“Vi skal jo måle på: Blev du rask, fik du reduceret dine symptomer, kom du i arbejde, i uddannelse, blev du genindlagt af de forkerte grunde osv. Man skal måle på det, der er klinisk relevant, og det som vi har et sundhedssystem for, nemlig: Bliver borgerne raske af det, som vi har gang i?”

Se Eva i debatten her.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge