Facebook info gives til psykologer

 I

Psykologer protesterer over, at kommunale sagsbehandlere i stigende grad giver oplysninger fra borgernes facebookprofiler til psykologer til brug i undersøgelser om eksempelvis førtidspension.

Presseklip: Sydjyske psykologer finder det etisk grænseoverskridende at gøre brug af oplysningerne i behandlingen. Det fremgår, ifølge DR, af en analyse fra den Klinisk Etiske Komite for Psykiatrien i Region Syddanmark. Her fremgår det, at en psykolog i et konkret tilfælde har følt sig presset af sagsbehandleren til at forholde sig til oplysningerne for at få en hurtig diagnose.

Kommunens sagsbehandlere har ret til at hente oplysninger om borgere fra deres Facebook-profiler, hvis der ikke  er tale om lukkede profiler. Når profilen er åben, betragtes den som offentlig, og derved fraskriver man sig også tavshedpligt. Ifølge DR bruger flere kommuner i stigende grad facebookoplysninger i forbindelse med socialt bedrageri.

Det er problematisk, når man taler om at stille en diagnose, siger Lisbeth Sten Jensen, formand for Etiknævnet i Dansk Psykolog Forening:

– Der skal ligge et informeret samtykke på forhånd til at bruge materialet i behandlingen af en klient, da klienten skal vide hvilke oplysninger, der ligger til grund for behandlingen, siger hun til DR.

Hun har svært ved at se relevansen af facebookoplysninger i en behandling, da det er utroværdige oplysninger:

– Der er rigtig mange unge mennesker, der bruger Facebook til at give et billede af sig selv, som de ønsker omverdenen skal have, men den har måske ikke så meget hold i virkeligheden, påpeger hun.

Hun mener dog, at man kan gøre brug af oplysningerne, hvis man overholder de etiske retningslinier og bruger dem i dialog med klienten.

dr.dk, 23. april 2012.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge