Psykologkampagnen

Fremtidens etikarbejde

Her på siden finder du baggrund og forslag til fremtidens etikarbejde, hvorfor vi lige nu diskuterer tilgangen til foreningens etikarbejde samt spørgsmål og svar.

Fagetikken er en grundsten i vores arbejde, uanset hvor vi virker som psykologer. Det er noget, der optager os, og som vi løbende forholder os til og diskuterer. Men fagetikken er ikke ligetil. Virkeligheden og hverdagen i det psykologiske arbejde er fyldt med dilemmaer og vanskelige vurderinger. Det kan langt de fleste psykologer sikkert skrive under på.

På Generalforsamlingen 2021 skal vi tage stilling til, hvordan vi gerne vil have, at foreningen arbejder med at understøtte etisk refleksion og god etiske praksis blandt medlemmerne. Grundlæggende skal vi tage stilling til, om foreningen også fremover skal have intern klagesagsbehandling, eller om vægten i endnu højere grad end nu, skal lægges på oplysning, refleksion og rådgivning.

Alle medlemmer kan tilmelde sig og deltage på Generalforsamlingen – også dig, vi håber du kommer. Alle medlemmer kan derfor også være med til at bestemme, hvordan foreningens arbejde skal være fremover. Uanset om du deltager eller ej, er det vigtigt du er med til at deltage i debatten – for måske taler du med en kollega, der kommer på Generalforsamlingen og afgiver sin stemme, og måske kan din kollega have glæde af dine overvejelser om fremtidens etikarbejde.

To veje for etikarbejdet

Her kan du læse hvad det er vi skal beslutte på generalforsamling til september 2021, hvor alle medlemmer kan deltage – vi håber, du kommer.

Vi skal vælge mellem Spor 1 og Spor 2

Analyse og svar

Her kan du få svar på nogle af dine spørgsmål. Du kan blandt andet finde en pixi-udgave af den advokatanalyse, der er lavet – eller du kan læse hele analysen. Du kan også finde spørgsmål og svar.

Mød Komité for etik

Her kan du læse om komitéens arbejdsområde og medlemmer.

Cases

Her kan du se eksempler på cases, som indeholder etisk refleksion.

Nordiske principper for etisk refleksion

Her kan du læse de Nordiske principper for etisk refleksion, som vi deler med de andre nordiske landes psykologforeninger.

Formandens refleksioner

Her kan du læse formandens forklaring på, hvorfor bestyrelsen har taget initiativ til, at vi skal tage stilling til foreningens fremtidige arbejde med etik.

Komité for etiks refleksioner

Her kan du læse Komité for etiks debatindlæg om de organisatoriske rammer for Komité for etik i foreningen nu og fremover?

Artikler om fagetik

EFPA har udgivet nye anbefalinger for etisk praksis for psykologer, der yder bistand online eller på afstand.

Hent pdf på engelsk

Etiske principper og etisk refleksion – hvorfor så relevant og givende i professionsudøvelsen som psykolog?

Læs debatindlæg af Komité for etik

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge