Flere unge med ondt i sjælen

 I

Presseklip: Studievejledere møder flere unge med ondt i sjælen. Unge rammes af stress og har mere brug for psykologhjælp, viser en undersøgelse. Problemet vil blive meget værre, forudser ungdomsforsker.

Stress, antidepressiv medicin, angstanfald og konsultationer hos psykolog er fænomener, der, ifølge en undersøgelse, som Politiken har genenmført, rammer de unge oftere end tidligere på landets ungdomsuddannelser. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med 111 studievejledere på ungdomsuddannelserne, som er i tæt kontakt med eleverne på gymnasier, hf-kurser og erhvervsuddannelser.

98 procent af studievejlederne i gymnasiet og 88 procent af vejlederne på erhvervsuddannelserne svarer, at de unge i stigende grad rammes blandt andet af stress og angst og manglende selvtillid.

Fungerende formand i Dansk Psykolog Forening, Rie Rasmussen, bekræfter fornemmelsen hos studievejlederne:

– Der er et forøget pres på de unge fra Facebook og andre sociale medier om, at de skal have succes i deres liv. Det kan være rimelig barskt, for livet er ikke altid så godt og glamourøst som på Facebook. Desuden er der et politisk pres fra samfundet omkring dem fx ved at regeringen har en dagsorden om, at 95 procent af de unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Det gør, at mange bliver presset ind i ungdomsuddannelser, hvor der ikke i særlig høj grad er taget højde for, at der kommer flere sårbare unge ind, siger Rie Ramussen til Politiken.

Samfundet har et stort ansvar, mener Noemi Katznelson, der leder Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet og ofte hører du unge fortælle fortælle om at være presset..

– Konkurrencen er benhård. Det handler ikke bare om at være i uddannelse, det handler også om at klare sig godt nok. Der er en konkurrencetænkning i vores samfund, som siver ind under huden på de unge, især pigerne, som hele tiden optimerer sig selv og synes, de kan præstere bedre, og aldrig kan give sig selv fri, siger Noemi Katznelson til Politiken.

Læs hele artiklen Studievejledere møder flere unge med ondt i sjælen.

Politiken, den 7. september 2013

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge