For mange får diagnosen depression

 I

Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening vil ændre kriterierne for lægers henvisning til psykolog

Presseklip: Alt for mange danskere bliver fejlhenvist til psykolog for at få behandlet depression. I virkeligheden er flere end hver tredje henviste slet ikke deprimeret, skriver Kristeligt Dagblad.

Kristeligt Dagblad henviser til en rapport fra 2011, som forskerne Rita Fjeldsted og Kaj Sparle Christensen fra forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet har udarbejdet, hvor det fremgår, at 39 procent af de henviste ikke er deprimerede, mens 28 procent er så deprimerede, at de i stedet burde få psykiatrisk eller medicinsk behandling.

Lægerne i Danmark følger ICD-10 kriterierne, som er udarbejdet af verdenssundhedsorganisationen WHO, når de skal diagnosticere deres patienter. Men disse kriterier er ikke altid opfyldt, når patienten møder op hos psykologen.

– De praktiserende læger har ikke tilstrækkelig kompetence inden for området (…) derfor bliver løsningen at henvise til psykolog. (…)  De praktiserende læger skal være bedre til at informere deres patienter om, hvordan disse bedst muligt kan arbejde med sig selv, så de får det bedre, og på den måde kunne vi spare en masse psykologer for unødigt arbejde, siger overlæge i Psykiatrifonden Jes Gerlach til Kristeligt Dagblad.

Dansk Psykolog Forening er heller ikke  tilfreds med henvisningskriterierne. Formand Eva Secher Mathiasen er enig i, at der henvises for mange på grundlag af en forkert diagnose. Sammen med Danske Regioner er Dansk Psykolog Forening ved at modernisere henvisningsordningen.

– Lige nu sidder vi midt i at modernisere overenskomsten med regionerne, for det er klart, at det er en økonomisk og ressourcemæssig udfordring, som vi skal have løst på bedst mulig måde, så det gavner alle parter,” siger formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen til Kristeligt Dagblad.

– Der vil altid være nogle, der bliver henvist forkert, når man arbejder med mennesker, siger formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern. Hvis psykologen mener, at patienten er kommet det forkerte sted hen, så skal de lade være med at gøre noget, og så er der ingen skade sket. I stedet for slavisk at følge et skema bør man kunne sende patienten til psykolog efter en klinisk vurdering, og så må denne vurdere herfra, siger han.

Kristeligt Dagblad, 24. april 2012.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge