Kamp om tilskud til psykologer

 I

Presseklip: Nye regler giver alle voksne danskere mulighed for at få tilskud til psykologbehandling. Men nu slår psykologerne alarm, skriver Politiken: Tilskuddene bliver i stigende grad beslaglagt af forsikringsselskaber, der kanaliserer pengene over i de private, firmabetalte sundhedsforsikringer.

Ny undersøgelse viser, at danskerne med angst og depression nu må vente næsten ti uger på at få psykologbehandling med tilskud fra staten. Og køen bliver formentlig længere endnu. Forsikringsselskaberne beslaglægger nemlig både de offentlige tilskudskroner og psykologerne, siger Dansk Psykolog Forening i en artikel i Politiken i et forsøg på at råbe politikerne op.

Foreningen kritiserer forsikringsselskaberne og deres samarbejdspartnere for at kanalisere offentlige tilskudskroner over i private, firmabetalte sundhedsforsikringer.

– Forsikringsselskaberne presser deres kunder forrest i køen ved at hyre alle psykologerne og samle dem i netværk, der først og fremmest betjener de firmaer, der har købt en sundhedsforsikring til medarbejderne«, siger Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening. De kræver i stigende grad en lægeerklæring fra kunderne, før de kan få psykologhjælp. På den måde får de nemlig den offentlige sygesikring til at betale 60 procent af regningen, så selskaberne kun skal betale patientandelen på de 40 procent.

Eva Secher Mathiasen mener desuden, at det medfører en urimelig skævvridning, der betyder, at de danskere, der har en sundhedsforsikring, kan få en behandling på få uger, mens de, der ikke har en sundhedsforsikring, må vente i flere måneder. I værste fald er tilskudspuljen sluppet op, inden de når frem til psykologen, siger hun.

Ordningen med tilskud til psykologbehandling af depressioner og angst er steget kraftigt, siden Folketinget sidste sommer gjorde det muligt for alle aldre at få tilskud til mindst 12 timers psykologbehandling. Psykologforeningen frygter, at puljen bliver tømt på rekordtid.

Puljen bestyres af Danske Regioner, der i fredags blev præsenteret for psykologforeningens advarsel. Regionerne vil nu undersøge sagen nærmere.

– Danske Regioner er indstillet på at drøfte problemstillingen med Dansk Psykolog Forening for at få situationen yderligere belyst. Det er imidlertid også Danske Regioners forventning, at psykologerne behandler alle borgere, der henvises til psykologhjælp med tilskud, i overensstemmelse med overenskomstens bestemmelser samt ud fra et fagligt skøn omkring behandlingsbehov, så adgangen til behandling ikke afgøres af, om de får egenbetalingen dækket af en sundhedsforsikring eller ej, siger Anders Kühnau, næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, til Politiken.

SOS International bidrager for en række af de forsikringsselskaber, der udbyder sundhedsforsikringer, med at finde de psykologer, der er brug for. Og det kan godt betyde, at de kunder, SOS servicerer, kommer foran i køen, siger Bo Uggerhøj, administrerende direktør i SOS International til Politiken. Men han er ikke klar over, om der er forsikringsselskaber i kundekredsen, der forlanger lægeerklæring fra kunderne, før de kan få psykologbistand. Det ved Falck Healthcares direktør, Henrik Lundum, heller ikke:

– Det blander vi os ikke i. Vi har omkring 350 psykologer i vore netværk, men det betyder ikke, at de er bundet til vores forretning alene. Så jeg mener faktisk ikke, at det forlænger ventetiden for de danskere, der ikke har en sundhedsforsikring«, siger direktøren til Politiken.

Politiken, den 5. juni 2013.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge