Kommunalt ansatte på Vingsted: Vi er der for de udsatte

 I

Vingstedkurset er fast årlig tradition for medarbejdere på mange kommunale psykologarbejdspladser. Mød Charlotte Meldal, en af de frivillige psykologer, der har været med til at få dette års program på plads.

Af Nana Lykke, webredaktør

Vingstedkurset kan efterhånden betegnes som lidt af en institution. Til september har det været afholdt i over 35 år og blev oprindeligt arrangeret i samarbejde mellem Undervisningsministeriet og Dansk Psykolog Forening. Charlotte Meldal er en af de frivillige bag dette års Vingsted-kursus.

Vingsted-kurset er fast tradition for mange kommunale psykolog-arbejdspladser, som bruger det til at styrke den faglige identitet og sammenholdet på arbejdspladsen, siger Charlotte Meldal.

Forberedelserne til næste år kursus starter altid på årets Vingstedkursus, hvor en gruppe af frivillige vælges til at planlægge næste års program.

– Så snart årets kursus er overstået, sætter vi os sammen, starter fra scratch og opfinder næste års program med temaer, viden og personer, vi gerne vil høre og se, siger Charlotte Meldal.

– Vi arbejder også på at få det til at hænge sammen, selv om vi skal favne bredt indenfor børn, voksne, arbejdsmarked og ældre. PPR-psykologerne, psykologerne fra børne- og familieafdelingerne i Socialforvaltningen og dem fra jobcentrene fylder mest på Vingsted-kurset, men der kommer også geronto-psykologer.

”Vingsted-kurset er fast tradition for mange kommunale psykolog-arbejdspladser, som bruger det til at styrke den faglige identitet og sammenholdet på arbejdspladsen”.

Årets program handler om livsduelighed
Dette års Vingsted kursus handler om performancekultur, præstationsangst og livsduelighed.

– I år var det vigtigt for os, at temaet skulle det gælde det, som mange mennesker kan komme ud for. Vi oplever i stigende grad børn, der får angst og er bange for ikke at slå til. Børn, der oplever deres skolehverdag som meget kompliceret med mange fag og optræden for hele klassen. Børn, som oplever, at de ikke bare kan aflevere en stil, men også lige skal lave en video og præsentere den. Det har mange børn svært ved.

– Så er der sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat, der tager opmærksomhed, hvor man skal være hurtig for at følge med. Der er mange scener at optræde på hele tiden, de skal performe og præstere, og det stiller større krav.

– Det samme gælder de voksne, som føler sig pressede på samme måde – dem ser vi i jobcentersammenhæng. Nu skal man være generalist og ikke specialist. Åres kursus handler om livsduelighed, og hvad der skal til for at få et almindeligt hverdagsliv til at fungere, siger Charlotte Meldal.

Kommunalt ansatte er velfærdsstatens grundlag
Charlotte Meldal mener, at de kommunalt ansatte løfter en særlig samfundsopgave.

– Vi er velfærdsstatens grundlag. Når vi mødes, har vi det til fælles, at vi arbejder for alle borgere. Også dem, der ikke selv kan opsøge hjælpen. Vi arbejder for de udsatte. Det kendetegner os – også ifølge en undersøgelse af DP om kommunalt ansatte – at det betyder mere for os end for andre psykologgrupper at arbejde for de udsatte og de svage, siger hun.

Charlotte Meldal arbejder selv på børne/familieafdelingen i Familiehuset Elektravej i Rødovre, hvor hun arbejder med børne-, unge- og familieterapi, med forældresamtaler og herudover med gravide eller folk med børn under 18 måneder, der oplever problemer som fx skilsmisse, dødsfald eller handicap samtidig med, at de skal have eller lige har fået barn.

– Som offentligt ansat bliver jeg tit spurgt, hvorfor jeg bliver ved med at være ansat i det offentlige, der er så udskældt og hele tiden rammes af nedskæringer. ”Du skal vel snart have en praksis”, siger de. Men vi er der for de udsatte. Det er vigtigt, at alle i vores samfund kan få hjælp. Hvis ikke vi var der, ville det kun være de rige og de priviligerede, der fik hjælp. Og det synes jeg ikke ville være godt nok, siger Charlotte Meldal.

Vingsted-kurset giver Charlotte Meldal et fagligt fællesskab og følelsen af at være med i noget vigtigt.

– Man kan gå på alle mulige kurser og få ny viden. Men at være på et kursus med dem, som laver det samme som en selv, det giver noget helt andet. Programmet skal selvfølgelig også være godt for at få folk til at komme. Det skal være fagligt velkvalificeret – ellers får man heller ikke fri til det eller betalt.

Helt nyt hold af frivillige
Folkene bag årets Vingsted-kursus består bortset fra en enkelt af nye frivillige.

– Der har været et fast hold i flere år, som nu er stoppet, så denne gang har vi været et helt nyt hold med kun en genganger fra sidste år. Det har været lidt besværligt i forhold til det formelle, men vi har fået stor hjælp af Vibeke Hjulmand i sekretariatet. Der er så mange praktiske detaljer, og vi sidder over hele landet. Uden Vibeke og hendes erfaring ville jeg i hvert fald ikke binde an med det. På denne måde bliver det frivillige arbejde befriende og ikke en sur pligt.

Charlotte Meldal står bag to af oplægsholderne til årets program.

– Mit bidrag til Vingsted-kurset er to af oplægsholderne: Den norske psykiater Finn Skårderud, der er samfundskritisk og sætter psykologien ind i en større sammenhæng. Og Svend Aage Madsen – mændenes fødselshjælper, der har fokus på mændene, der ikke er så gode til at opsøge hjælp til sig selv eller familien, som kvinderne er.

Hun glæder sig til Vingsted-kurset.

– Det er femte gang, jeg er afsted i år. Jeg har hver gang nydt oplevelsen af at være en del af et større fællesskab – og jeg er altid blevet fyldt op med stort fagligt indhold.

– I år er jeg selvfølgelig spændt på at se resultatet af mit arbejde. Jeg håber, at det bliver så godt. Bæver, frygter og glæder mig, siger Charlotte Meldal.

Se mere her om årets Vingsted-kursus.

”Som offentligt ansat bliver jeg tit spurgt, hvorfor jeg bliver ved med at være ansat i det offentlige, der er så udskældt og hele tiden rammes af nedskæringer. ”Du skal vel snart have en praksis”, siger de. Men vi er der for de udsatte. Det er vigtigt, at alle i vores samfund kan få hjælp. Hvis ikke vi var der, ville det kun være de rige og de priviligerede, der fik hjælp. Og det synes jeg ikke ville være godt nok”.

De frivillige bag dette års Vingsted-kursus:

  • Kirsa Just
  • Heidi Laursen
  • Charlotte Meldal
  • Cristina Nielsen
  • Susanne Birgitte Zajac

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge