Kritik af psykolog

 I

Presseklip: Psykolog kritiseres for udtalelser til BT om adoptivmors diagnose efter TV-dokumentar

Det er uholdbart og uetisk, at en psykolog fra Ankestyrelsen i et landsdækkende medie udtaler, at hun mistænker adoptivmoderen i en nyligt udsendt TV2’s dokumentar “Adoptionens pris” for at have en personlighedsforstyrrelse, udtaler både Dansk Psykolog Forening og Dansk Psykiatrisk Selskab til MetroXpress.

Psykolog fra Ankestyrelsen, Lene Kamm, har til BT udtalt, at hun indberettede forældrene til Holbæk Kommune for at få myndighederne til at foretage en udredning af forældrene, så det kan blive undersøgt, om moderen har en psykisk lidelse.

Men det er både fagligt uholdbart og uetisk, at en psykolog på den måde udtaler sig om en diagnose på baggrund af video-optagelser, mener Dansk Psykolog Forening samt Dansk Psykiatrisk Selskab.

– Selv om det kun er en mistanke, er det under alle omstændigheder ikke i orden at udtale sig om en diagnose, når man ikke har gennemført en ordentlig undersøgelse af personen, siger Lisbeth Sten Jensen, der er formand for Etiknævnet i Dansk Psykolog Forening. Hun understreger desuden, at diagnosen personlighedsforstyrrelse skal stilles af en psykiater, og at det er imod etiske retningslinjer at udtale sig om enkeltpersoner i medierne. Man skal vise respekt for den person, man har med at gøre, og man skal kun udtale sig ud fra et fagligt funderet grundlag, siger Lisbeth Sten Jensen til MetroXpress.

Psykolog Lene Kamm forklarer, at hun ikke siger, at hun kan lave en diagnose, men at hun, på baggrund af at have set timevis af optagelser af familien, vurderer, at hun er nødt til rent fagligt at sende en indberetning.

MetroXpress, 30. november 2012.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge