Læger bør være mere varsomme

 I

Fagfolk enige: 460.000 på lykkepiller for mange.

Formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen var med i indslag i TV-Avisen 15. april kl.21.30. Indslaget handlede om de mange antidepressiver, som lægerne udskriver.

– Langt flere burde henvises til psykolog. Der er stort set ingen bivirkninger ved psykologbehandling. Behandlingen reducerer genindlæggelser og virker i længere tid, siger Eva Secher Mathiasen til DR.

Peter Gøtzche, leder af Nordic Cochrane Center, udtaler i indslaget, at der bør indføres retningslinjer for lægerne, og at de skal lære at lade være med at gribe til receptblokken så hurtigt.

Formanden for Lægeforeningen Michael Dupont erkender, at der udskrives for mange lykkepiller, men siger samtidig, at patienterne finder det nemmere – både mentalt og økonomisk – at tage en pille og så tro, at alle problemer er løst.

Henrik Dibbern, formanden for Praktiserende Lægers Organisation er enig i, at 460.000 er alt for mange, men at lægerne ikke har et godt alternativ til patienterne. De har ikke selv mulighed for at have 100 patienter i samtaleterapi, og psykologbehandlingen er – selv med tilskud – for dyr, selv om den ellers er et godt alternativ, mener han.

Hans bud er, at antallet af patienter på lykkepiller skal reduceres ved, at lægerne ændrer holdning til at udskrive pillerne samt ved at patienterne nedsætter forventningen til, at lægen kan give en hurtig løsning på i hvert fald lettere depressioner.

TV-Avisen DR, 15. april 2013

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge