Lægers fjerndiagnoser uetiske

 I

Presseklip: Læger, psykologer og psykiatere bryder hyppigt loven, når de i medierne tildeler diagnoser til mennesker, de aldrig har mødt. Etikken bør strammes op, lyder det fra fagfolk og juraprofessor. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker ifølge Kristeligt Dagblad jævnligt, at læger, psykologer og psykiatere kommenterer aktuelle begivenheder med at give navngivne personer diagnoser som ”Han har tydelige psykopatiske træk” og ”Hun har formentlig en personlighedsforstyrrelse.” ”Barnet er højst sandsynligt selv blevet misbrugt.”

Dansk Psykolog Forening har de seneste år fået flere klager fra mennesker, der føler sig diagnosticeret for åben skærm, og mener at det er en dybt problematisk udvikling.

”Det drejer sig om sager, hvor mistænkte for alvorlige forbrydelser er blevet kaldt psykopater eller sindssyge, og om personer, der føler, at de er blevet påduttet en diagnose og har fået at vide, at de opfører sig sådan og sådan på grund af bestemte opvækstvilkår. Den slags udtalelser er der aldrig belæg for, når psykologen ikke har mødt vedkommende,” siger formand for det etiske nævn i psykologforeningen, Lisbeth Sten Jensen til Kristeligt Dagblad.

Hun mener, at de mange fjerndiagnoser skader tilliden til psykologer generelt, og derfor har foreningen i 2012 skrevet en række etiske retningslinjer på området, der maner til forsigtighed med udtalelser i konkrete sager.

Også i Lægeforeningens etiske udvalg er man bekymret over udviklingen.

Læs hele artiklen her.

Kristeligt Dagblad 4. januar 2014

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge