Ledelse er en åben ladeport for psykologer

 I

Stadig flere psykologer interesserer sig for ledelse. Cand.psych. og direktør i BØRNEfonden, Bolette Christensen, er foregangskvinde på ledelsesfronten og har i bogstaveligste forstand bragt psykologfagligheden ind i ledelsesrummet og helt til tops. Udviklingsenheden var med, da hun tidligere på måneden holdt oplæg i Sektionen for Privatansatte Psykologer.

Af Monica Lorenzo Pugholm, Udviklingsenheden Dansk Psykolog Forening

På bjælkeloftet i Stockholmsgade dufter det af jul. Medlemmer af Sektionen for Privatansatte Psykologer under Dansk Psykolog Forening har inviteret til arrangement. Rammen er den årlige generalforsamling. Men der er andet end vedtægter og årsregnskaber, som har fået medlemmerne til at dukke op. Aftenens trækplaster er Bolette Christensen, cand.psych. og direktør i BØRNEfonden. Hun er inviteret til at fortælle om det at være leder i en privat virksomhed. Glimtet i Bolettes blik tyder på, at hun ikke har tænkt sig at tale om psykologteoretiske vinkler på ledelsesproblematikker. Der venter de gløggdrikkende psykologer et kærligt spark bagi: ”Hvis I vil være ledere, så kom ind i kampen”!

Selvfølgelig kan en psykolog være direktør
Engang var psykologer en faggruppe, som de fleste alene forbandt med terapi, men sådan er det ikke længere. Faktisk har en del psykologer altid udfoldet deres profession og faglighed på andre måder end den gængse. Bolette Christensen er en af dem. I løbet af sin karriere har hun stort set aldrig været andet end leder. I dag driver hun topledelse på tværs af kontinenter og nationer. Hverken kulturelle eller geografiske grænser afskrækker hende. For når det kommer til stykket, så handler ledelse altid om at lede forandringsprocesser, og de er over alt. Netop derfor undrer Bolette sig over, at folk overraskes, når de tilfældigvis finder ud af, at hun er psykolog:
– Ledelse er en åben ladeport for psykologer. Jeg kan slet ikke forstå, at der ikke er flere, som byder ind. Folk spørger ofte, om jeg er økonom eller jurist. Når jeg så fortæller, at jeg er psykolog, så bliver de helt forbavsede og spørger: ”Nå, det troede jeg ikke, man kunne. Kan en psykolog virkelig sidde på en direktørpost”? Så bliver jeg sgu lidt fornærmet, for selvfølgelig kan en psykolog det, siger Bolette.

Der findes ikke en opskrift på ledelse
Psykologer har tradition for at understøtte ledelsesbeslutninger, når de fx coacher og hjælper ledere til at lede bedst muligt gennem diverse HR funktioner og konsulentstillinger. For psykologen er god til det med processerne. De ved, hvilke mekanismer der er på spil, når organisationer undergår forandringer, og når der skal justeres eller ligefrem ændres på indholdet af arbejdet og rammerne for det. Men ledelse handler om mere end kompetencer inden for processtyring. En leder skal også kunne træffe beslutninger og handle.
“Nu skal jeg ikke være ond mod psykologer”, siger Bolette, og selv om både fagfæller og forening faktisk får en opsang, sker det med så autentisk et engagement, at det får deltagerne til at nikke:
– Nogle gange er der for meget proces over psykologer. Det bliver lidt for langhåret. Som leder skal man også turde tage beslutninger, understreger Bolette, og så skal foreningen tage sig lidt sammen og fortælle psykologerne om alle de job, der er derude.
– Gå væk fra den betragterrolle og kom ind i kampen, siger Bolette, mens hun ikke glemmer at give eksempler fra både ledelse på kontoret i Benin og København: Ledelse, det er altså ikke noget, som har en bestemt opskrift. Der vil fx altid komme et tidspunkt med modstand, og som leder skal man kunne være i den modstand. Der er alt for mange ledere, som tror, at de kan styre sig ud af alting, og så kryber de i ly, når tingene ikke går efter planen. Det dur ikke – man skal kunne være i det.

Psykologer på vej mod ledelse
Det er tid til den obligatoriske spørgerunde. Hvad tænker de fremmødte medlemmer? Søren Vinther Hansen, et af de privatansatte medlemmer, tager hul på snakken om fremtidsdrømme og matchet mellem psykologi og ledelse:
”Når jeg ser på chefer, så tænker jeg. Det der, det kan jeg gøre bedre”, konstaterer Søren, og fortsætter: ”Jeg tror faktisk, at der er noget, som gør psykologer til særligt gode ledere”. Til daglig arbejder Søren med at få borgere ind på arbejdsmarkedet. I aften er han med på at debattere, hvordan vi fra foreningens side kan få flere psykologer ind i ledelse.
Stine Reintoft, formand for privatsektionen og initiativtager til aftenens arrangement, er enig: ”Jeg bliver også nysgerrig på ledelsesfeltet”, siger hun. De fremmødte er enige: Psykologer har en klar fordel i, at de ikke er bange for at være i det konfliktfyldte. Bolette nikker uden at glemme at understrege det, som hun allerede har sagt: ”Husk ikke at blive i betragterrollen, I skal også turde handle og vise lederskab”.
Fra lokalet lyder et spørgsmål. Tror Bolette, at hun er en særligt god leder, fordi hun er psykolog? Svaret kommer med en umiddelbar naturlighed: ”Jeg går ikke rundt og leger psykolog, for jeg er jo leder. Men min faglighed, psykologien, den har jeg med mig i rygsækken”.
Generalforsamlingen i sektionen for de privatansatte i foreningen erstatter foredraget om psykologen som leder. Bolette tager sin orange lædertaske over skulderen og bevæger sig mod udgangen. For de fremmødte medlemmer af Dansk Psykolog Forening står det klart efter at have mødt Bolette: Ledelse kræver både selvtillid, mod og ikke mindst beslutningskraft. Psykologer med ledelsessambitioner skal turde gå ind af ledelsesporten.

FAKTA

Bolette Christensen er uddannet cand. psych. fra Københavns Universitet i 1991, og har en MBA fra Scandinavian International Management Institute. Hun er tidligere direktør i Dansk Industri og siden 2011 administrerende direktør for BØRNEfonden. Bolette har været trofast medlem af Dansk Psykolog Forening siden 1991.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge

P