Misbrug af psykologtitel bliver straffet

 I

Gyldendals Forlag har makuleret oplaget af en bog, hvorpå forfatteren fejlagtigt havde tituleret sig som psykolog. Det skete, da Dansk Psykolog Forening efter en medlemsklage, henvendte sig til forlaget om sagen

Juristerne i Dansk Psykolog Forening gør et vedholdende arbejde for at beskytte psykologtitlen, som mange gerne vil smykke sig med uden at have uddannelsen. Senest blev Dansk Psykolog Forening gjort opmærksom på, at en forfatter, der blev tituleret som psykolog på bagsiden af en bog, slet ikke er psykolog.

Kira Hjul Halberg, jurist og konsulent i DP, gjorde forlaget (Gyldendal) bekendt med loven. ”Forfatteren er ikke uddannet cand.psych og hun er derfor ikke berettiget til at bruge titlen psykolog. Dette er således en overtrædelse af psykologloven, jf. § 1, stk. 1 og § 23, stk. 1. Jeg skal derfor bede jer om at rette den fejlagtige brug af titlen psykolog på bogen og andre steder, hvor dette måtte fremgå”.

Konsulentens henvendelse medførte, at Gyldendal beklagede fejlen, udarbejdede et nyt omslag til bogen, hvor fejlen blev rettet, trykte et nyt oplag af bogen, og makulerede bøgerne fra deres lager fra det eksisterende oplag. Det blev også rettet på forlagets hjemmeside.

Groft misbrug

– Vi har fået en del klager over titelmisbrug fra medlemmer, efter vi bragte en artikel i martsnummeret af Psykologernes Nyhedsbrev 3/2019 om, hvordan Psykologforeningen tager affære på sager med titelmisbrug. Dette eksempel er måske særligt groft i forhold til dem vi plejer at se, hvor det oftest drejer sig om misbrug af titlen på en hjemmeside, som er let at fjerne. I dette tilfælde udgav forfatteren sig både for at være psykolog på et af sine kurser, havde fået titlen trykt på sin bog, der blev udgivet og udsendt til biblioteker, og havde den med på kursusbeviser, som efterfølgende skulle rettes. Misbruget havde derfor vidtrækkende konsekvenser.

– Vi er glade for, at Gyldendal reagerede prompte med makulering, et rettet genoptryk og korrektion på deres hjemmeside, men det er heldigvis også oftest vores oplevelse, at fejlene bliver rettet, når vi henvender os, så det kan godt betale sig at klage, siger Kira Hjul Halberg.

Politianmeldelse

Dansk Psykolog Forening modtager 20-30 klager over titelmisbrug pr. år. I stort set alle tilfælde medfører henvendelser til den pågældende, at vedkommende retter fejlen. Når det ikke sker, anmelder Dansk Psykolog Forening sagen til politiet, men det har kun været nødvendigt en gang indenfor de seneste fire år. Ovenstående sag er dog også meldt til politiet både af Dansk Psykolog Forening og af det medlem, der har gjort foreningen opmærksom på misbruget. Enhver kan politianmelde misbrug af psykologtitlen, som ifølge psykologloven kan medføre bødestraf.

Læs mere om, hvad DP gør i tilfælde af titelmisbrug her.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge