Guide til et jobsamtaleforløb

Få en komplet guide til jobsamtaleforløbet – fra ansøgning og samtaler til lønforhandling og kontrakt. Uanset om du er nyuddannet eller erfaren, giver vores trin-for-trin råd dig indsigt i, hvad du kan forvente, og hvordan du bedst forbereder dig.

Ansøgningsprocessen

Når du har fundet relevante jobopslag, så notér dig ansøgningsfristen og evt. hvornår der holdes samtaler, når du søger jobbet. Det er en fordel af gemme opslaget, så du kan tage det med til samtalen.

Indkaldelse til første samtale

Bliver du indkaldt til samtale, sker det ofte:

  • 2-4 arbejdsdage efter ansøgningsfristen
  • Det kan både være pr. mail og telefon (så vær tæt på din telefon i dagene efter du har sendt en ansøgning og tjek din mail ofte (også uønsket/andet).

Indholdet i samtalen

I jobopslaget står der ofte, hvornår de regner med at holde første, anden og evt. tredje samtale. I jobopslaget fremgår det typisk også, om der indgår en test/case i ansøgningsprocessen.

Tidspunktet for første samtale

I indkaldelsen vil der typisk være en dato og et tidspunkt og det vil rigtig ofte være i arbejdstiden. Kan du slet ikke få tidspunktet til at passe, så skynd dig at kontakte din evt. kommende arbejdsgiver og hør om det kan lade sig gøre at rykke det. Hav et par alternative tidspunkter klar, når du ringer.

  • Bliver du indkaldt til samtale, sker det ofte:

    • 2-4 arbejdsdage efter ansøgningsfristen
    • Det kan både være pr. mail og telefon (så vær tæt på din telefon i dagene efter du har sendt en ansøgning og tjek din mail ofte (også uønsket/andet).

    Første samtalen varer ofte 25-30 minutter og har karakter af et førstehåndsindtryk af dig. De har læst din ansøgning og cv og ønsker at få sat ansigt på dig og lidt flere ord på flere af dine kompetencer.

    Dine lønforventninger

    Af og til vil der til første samtale blive spurgt ind til dine lønforventninger. Så forbered dig på det. Er du i job, så find ud af, hvad du helt specifikt får i løn i dag, herunder i pension og om du vil forsøge at få det forhandlet op. Ofte vil arbejdsgiveren give dig en indikation af, om det kan lade sig gøre, eller om de ikke kan imødekomme dine krav.

    Dette er ikke en egentlig lønforhandling, men er I for langt fra hinanden, kan det være afgørende for, om du går videre i forløbet.

    Så afklar med dig selv, hvor fleksibel du er. Overvej samtidig om det er meningsfuldt at svare specifikt på spørgsmålet om løn, før du er sat ind i, hvad en typisk løn er i den konkrete stilling på det konkrete område.

    Dette gælder også ift. at svare på din nuværende løn, da du kan risikere, at det påvirker udgangspunktet for lønforhandlingen negativt og du mister muligheden for en reel lønforhandling.

    Er der fx tale om en stilling i den offentlige sektor, så er det en fordel, at du kontakter os med henblik på sparring om, hvilken overenskomst du omfattes af, samt hvad lønniveauet er.

    I mange offentlige stillinger vil det være Dansk Psykolog Forening enten gennem din kommende tillidsrepræsentant eller med en konsulent fra sekretariatet, der forhandler din løn.

    Er der tale om en stilling i det private, så er den oftest ikke omfattet af en overenskomst, men her kan du få sparring på, hvilke estimater du kan læne dig op ad.

    Brug lønberegneren til at se, hvor andre psykologer ligger lønmæssigt.

    ”Du hører fra os…”

    En første samtale afsluttes ofte med: ”Nu skal vi tale med de andre kandidater og du kan forvente at høre fra os”. Er der en test eller en case forbundet med anden samtalen, vil du også få at vide, hvordan det typisk forløber.

Går du videre: Evt. indkaldelse til anden samtale

Har din kommende arbejdsgiver vurderet, at du er den rigtige profil, og at de gerne vil gå videre med dig, så bliver du indkaldt til en anden samtale. Det vil typisk være:

  • 1-2 arbejdsdage efter første samtale
  • Det kan både være pr. mail og telefon (så vær tæt på din telefon i dagene efter du har sendt en ansøgning og tjek din mail ofte (også uønsket/andet).

Før samtalen kan du blive bedt om at lave en faglig opgave, der viser nogle af dine kompetencer i anvendelse og evt. udfylde en personlighedstest.

Personlighedstest

Som psykolog kender de fleste indholdet i personlighedstest.

Når du skal udføre en test i arbejdssammenhæng, er der altid fare for ’social desirability’ – altså at svare, som man tænker arbejdsgiveren ønsker.

Anbefalingen er dog, at når du skal tage en personlighedstest i forbindelse med jobsøgning, bør du være ærlig.

Det handler om at sikre et godt match mellem dig og en kommende arbejdsplads, og giver dine måske kommende arbejdsgivere mulighed for at imødekomme dine ønsker og præferencer i jobbet bedre.

Intelligenstesten

Intelligenstest kan for mange virke intimiderende. De bedste råd til at få et retvisende billede er:
1) Sørg for at være udhvilet og at dine omgivelser ikke forstyrrer dig under testen. Træthed og forstyrrelser kan påvirke din præstation.

2) Øv dig evt. på logiske opgaver og matematiske problemer dvs. at det kan være en fordel at læse op på basale brøk- og procentregneregler, da denne type opgaver tit indgår i testene.

3) Ofte er testene på tid, så vær opmærksom på tiden under testen, og spring videre, hvis en opgave føles for svær. Sørg også for ikke at have en bagkant, hvis testen tager længere end forventet.

Husk, at testen ofte kun er en del af en bredere vurdering af dine kvalifikationer, og at de fleste arbejdsgivere giver dig mulighed for at uddybe dine resultater til samtalen eller sætte ord på, hvilke områder du fandt svære eller lette.

Opgaveløsning eller case i jobsamtaleforløbet

Har du fået en faglig opgave, som du skal løse i forbindelse med din samtale, så er det vigtigt at du:

  • Får planlagt tiden til at lave opgavebesvarelsen
  • At du læser opgaven godt og grundigt igennem og forstår, hvad det er der ønskes
  • Fokusér på, at din løsning af opgaven skal demonstrere dine faglige kompetencer, problemløsningsevner og kreativitet.
  • Brug gerne erfaringer fra lignende projekter i dine tidligere ansættelser, så du på den måde viser din erfaring frem med praktiske eksempler.

Det vil ofte være skitseret i opgaven, i hvilken form de ønsker din besvarelse. Men lige meget hvad, kan det være en god ide at lave en kort præsentation, der binder din opgavebesvarelse sammen. På den måde får du også mulighed for at vise dine evner indenfor præsentationer.

Indenfor arbejds- og organisationspsykologien, herunder i konsulentvirksomheder vil det være typisk med en opgave. I fx Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) vil det oftere være en mere løs case, hvor du skal gøre dig nogle overvejelser inden samtalen. Det varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads.

Går du ikke videre: Tak for din ansøgning

Er du ikke en af dem, der går videre til anden samtale, vil du modtage et afslag på din ansøgning. Det vil ofte være på mail. Bemærk, at der godt kan gå lidt tid inden du modtager dit afslag.

Typisk venter arbejdspladsen, indtil de har fået ansat den rigtige kandidat, inden de sender afslag til de øvrige kandidater.

Er der en invitation til at få feedback på din samtale, så anbefaler vi, at du tager imod den. Det kan være en god anledning til at spørge konkret ind til, om der er ting du kan forbedre eller bare få klarhed ift. hvad der gjorder udfaldet.

Kun ved at få feedback får du muligheden for at blive bedre rustet til den næste jobsamtale.

Hvis du oplever ikke at blive kaldt til samtale, så kan det også være en idé at ringe og spørge, om du kan få feedback på din ansøgning og cv.

  • Anden samtalen er ofte lidt længere. Her prioriteres der tid til at gennemgå din opgavebesvarelse eller resultater af intelligens- eller personlighedstest.

    Du kan også blive udsat for at skulle tage stilling til forskellige scenarier.

    Disse scenarier vil være forskellige, og fx i psykiatrien kan du blive spurgt til, hvordan du vil håndtere en given patient i en forestillet situation, mens du i PPR kan blive bedt om at komme med et bud på en intervention ud fra en case.

    Du kan også forvente, at du bliver spurgt mere ind til nogle af de svar, som du har givet til første samtale.

    Dine referencer

    Hvis det er gået godt og arbejdsgiveren overvejer at tilbyde dig ansættelse, vi du oftest blive spurgt efter dine referencer.

    Kontakt altid dine referencer, før du giver dem videre.

    Det er også din mulighed for at forberede dine referencer, så de får sat fokus på de rigtige ting, når de fortæller om dig. Ofte vil der blive spurgt om en eller flere tidligere leder og kollega(er).

    Tilbud om ansættelse

    Går alt som det skal med dine referencer og beslutter arbejdsgiveren sig for, at du er den rigtige kandidat, vil du blive tilbudt ansættelse. Jobtilbuddet vil ofte være telefonisk (husk at den mundtlige aftale er bindende, jf. aftalelovens § 1) og dernæst modtager du et udkast til en ansættelseskontrakt.

Send ansættelseskontrakten til os, før du skriver under

Husk altid at sende os din kontrakt til gennemsyn, hvor du kan få feedback fra erfarne rådgivere, der har omfattende kendskab til kontrakter og psykologers ansættelse.

Vær opmærksom på, hvis det er en stilling på det offentlige område, er det DP (TR eller konsulent), der skal forhandle for dig.

Som medlem er du garanteret svar indenfor 24 timer, hvis det omhandler ansættelse på en privat arbejdsplads.

Hvis du bliver ansat i det offentlige, afhænger svartiden af, hvornår arbejdsgiver sender os udkast til ansættelseskontrakt og hvordan lønforhandlingen foregår.

Sådan hjælper vi dig med din ansættelseskontrakt

Lønforhandling

Jobskifte er en god anledning til at få forhandlet din løn og måske få en lønforhøjelse.