Her er en række gode råd til dig, før du begynder at skrive din ansøgning.
Finder du et spændende job, så kig allerførst efter ansøgningsfristen. Det er vigtigt, at du får planlagt tid til at skrive ansøgningen. En god ide kan være at sætte ansøgningsfristen i din private kalender, så du ikke glemmer den og måske lave en privat aftale med dig selv i det tidsrum, du har sat af til at skrive ansøgningen.
Vælg et overskueligt layout og strukturer din ansøgning
Din ansøgning være overskuelig og let at læse.
Brug underoverskrifter og luft mellem afsnit for at gøre teksten mindre tung.
Inden du begynder at skrive, så brug tid på at gennemlæse jobopslaget.
Identificér de kompetencer, arbejdsgiveren søger, og se, hvordan de matcher dine.
En god ansøgning ”svarer” direkte på jobopslaget og viser, hvordan dine kompetencer matcher arbejdsgiverens ønsker.
Forhold dig konkret til de opgaver, der er i jobopslaget, og skriv, hvordan du vil løse opgaverne eller hvordan du vil bidrage med dine kompetencer.
Brug tid på at researche arbejdspladsen eller organisationen bag stillingsopslaget.
Jo mere du ved, desto nemmere er det at målrette din ansøgning. Hvis arbejdspladsen har en særlig arbejdsmetode eller værdier, kan du nævne, hvordan dine erfaringer og kompetencer matcher disse, eller hvordan du altid har aspireret efter at arbejde mod samme mål som arbejdspladsen/organisationen beskriver.
Det kan også være, at du kan læse dig til, hvordan arbejdspladsen er organiseret, eller om du vil indgå i et særligt team.
Det kan fx være relevant at vide, om du kommer til at arbejde i et tværfagligt team i psykiatrien, eller hvis du søger i PPR, vide om kommunen har en børne- og ungepolitik, som PPR skal arbejde efter.
De små detaljer kan være gode at adresserer i ansøgningen for at vise din interesse for arbejdspladsen.
Du skal kun ringe til arbejdsgiveren eller den anførte kontaktperson, hvis du har et konkret spørgsmål, ellers risikerer du, at dit opkald virker forstyrrende og efterlader et ærgerligt indtryk. Konkrete spørgsmål kunne fx være:
En generel anbefaling er: maksimalt én A4-side. Brug en skriftstørrelse på 11-12 for at sikre en optimal læsevenlighed for alle, der skal læse jobansøgningen. Et godt sigte er, at din jobansøgning udgør ca. 500 ord.
En iøjnefaldende overskrift kan hjælpe din ansøgning med at skille sig ud. I stedet for at skrive titlen i stillingsopslaget, kan du nuancere den med dine egne ord. Fx
Brug det første afsnit til at forklare, hvorfor du er den rette kandidat til stillingen. Kom med specifikke eksempler, som understøtter din interesse. Fx.
Sørg for, at din ansøgning er skræddersyet til det specifikke job. Det kan være en hjælp at tænke din ansøgning som et svar på jobopslaget.
Lav en tjekliste og beskriv, hvordan din erfaring og dine kompetencer matcher til de kompetencer, der er nævnt i jobopslaget. Brug altid konkrete eksempler fra tidligere job, hvor du har opnået resultater, der er relevante for stillingen.
Det kunne fx være:
Når du skriver en ansøgning som nyuddannet, så vil dine erfaringer selvfølgelig være færre og måske oplever du, at du har mindre at bringe i spil i ansøgningen.
Vi anbefaler, at du tydeligt skriver, at du er nyligt færdig med studiet og ikke prøver at gemme det væk.
Det er en fordel, at du fremstår nysgerrig og med interesse for feltet, og at du bringer dine erfaringer og studiemæssige interesseområder i spil i det omfang det er meningsfuldt.
Husk, at et arbejde som folkeskolevikar kan være meget meningsfuldt i PPR, og at en praktik eller frivilligt arbejde med samtaleterapi kan være en god og vigtig erfaring at bringe i spil i psykiatrien.
Du behøver ikke overgøre dine erfaringer eller forsøge at pynte på dine meritter. I stedet anbefaler vi, at du er troværdig og ydmyg i din selvfremstilling, da psykologfaglige opgaver tit rummer en stor kompleksitet og derfor vil kræve, at du er indstillet på at lære og dygtiggøre dig inden for feltet.
Afslut gerne din ansøgning ved at invitere til en samtale. Fx.
Husk, at du som medlem i Dansk Psykolog Forening har mulighed for at få sparring på din jobansøgning. Book en samtale og få kvalificeret input, som kan skærpe din ansøgning.
Når du er færdig med at skrive din ansøgning, så husk:
Lad en anden person læse din ansøgning igennem for at give dig feedback på struktur, indhold og selvfølgelig finde fejl og tjekke grammatikken.
Det kan være svært at få øje på egne fejl, især når du har kigget på dokumentet i lang tid.
Kontakt karrierevejledningen for psykologfaglig sparring på indhold.
Ofte bliver jobopslaget fjernet igen, når ansøgningsfristen er overskredet. Det kan være en god idé at gemme opslaget, så du kan læse det igennem igen, hvis du bliver indkaldt til samtale. En nem måde at gøre det på er at kopiere teksten fra siden og sæt det ind i et Word-dokument og gem det på din computer eller gem siden som PDF.
Du har gjort dig umage med at lave en god ansøgning med et flot layout. Beskyt det ved at gemme din ansøgning i PDF-format.
Navngivning er en lille detalje, som kan være afgørende, når den der læser din ansøgning, kigger en masse dokumenter igennem og skal bevare overblikket. Det skaber samtidig sammenhæng, hvis du sender din ansøgning og cv som to forskellige dokumenter.
Vedhæft kun de dokumenter, som arbejdsgiveren specifikt har efterspurgt i opslaget. Andre bilag kan du sende, hvis du bliver bedt om det.