Noget at mødes om

 I

Der er mange fora, hvor man kan give sin holdning til næste års finanslov til kende. Vi taler om landets vigtigste budget, af stor betydning for den almindelige dansker, af anselig betydning for den samlede offentlige økonomi og – det tillader vi os at mene – af helt afgørende betydning for en række særlige grupper.

Psykologerne står ikke i forreste geled her, men det gør til gengæld de patienter, der er afhængige af sundhedsvæsenet, og som med baggrund i tidligere politiske udmeldinger venter på, at det ene eller andet område får et løft. Som forening har vi i månederne op til nu været yderst aktive for at skabe politisk opmærksomhed om disse forhold.

Få dage efter at dette Psykolog Nyt er gået i trykken, har vi i Dansk Psykolog Forening et møde med sundhedsministeren. Regeringen har tidligere bebudet en styrkelse af psykiatrien, så vi agter blandt mange dagsordenspunkter at sætte fingeren på et af de rigtig ømme og i lighed med Lægeforeningen udtrykke undren over, at psykiatrien slet ikke er blevet prioriteret i finanslovsaftalen.

Netop Astrid Krag har talt engageret for en ligestilling mellem det somatiske og psykiske område, og det er selvfølgelig ikke klaret med et knips i fingrene. Der skal nok adskillige finanslove til at nå dertil. Frem for alt kræver det, at mange års efterslæb på det psykiatriske område udlignes. Også den psykiske sundhed i befolkningen koster penge – ligesom det koster penge at lægge gips på et brækket ben.

Udfordringer som disse skal ikke mødes med brok, og i det hele taget er det at mødes med sundhedsministeren altid en anledning til at præsentere psykologfagets synspunkter og visioner og anvise veje til bedre løsninger af opgaverne.

Og der er i sandhed hele emnekataloger at tage af. Ud over psykiatrien de generelle muligheder for at bruge psykologfagligheden bedre i sundhedsvæsenet, erfaringerne med angst- og depressionsbehandling i privat praksis, herunder dokumentationen af økonomien i ordningen, krisebehandling, psykologers inddragelse i høringer osv.

Der er massevis at tale med sundhedsministeren om, herunder ikke mindst den betydelige samfundsmæssige og økonomiske gevinst ved at skrue op for de psykologiske tilbud.

Leder (PDF)

Skriv en kommentar

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge