Opsang: Psykologer skal kridte skoene

 I

Personalet i psykiatrien får mere travlt, og specialpsykologer skal tage ansvar, hvis faggruppen skal opnå større faglig og ledelsesmæssig indflydelse, lød nogle af budskaberne på årets Psykiatrikonference i København

Af Henning Due

Der skal løbes endnu hurtigere på sygehusgangene på landets psykiatriske sygehuse, og grænserne mellem psykiatere, psykologer, sygeplejersker og andre faggrupper står for fald i de kommende år.

Budskabet var klart fra Charlotte Fischer, formand for Psykiatri – og Socialudvalget i Region Hovedstaden, da hun åbnede Dansk Psykolog Forenings Psykiatrikonference på Rigshospitalet i København den 28. januar.

– Som politiker skal jeg ikke blande mig i, hvilke faggrupper der varetager behandlingen af patienter. Det er ikke mit job. Men bastionerne står for fald. Mit synspunkt er, at den slags gammeldags opdeling af faggrupper, som sygehusvæsenet bærer præg af i dag, bliver nedbrudt i de kommende år, siger Charlotte Fischer.

Det radikale regionrådsmedlem ”er ikke i tvivl om”, at psykologer kommer til at spille en rolle i udviklingen af psykiatrien, men hvor stor en rolle vil hun ikke spå om.

Charlotte Fischer var anderledes klar i mælet, da hun skulle give sit bud på, hvilke udfordringer den psykiatriske del af sygehusvæsenet står overfor.

– I skal vide, at presset og behandlingskravene ikke bliver mindre, men større i fremtiden. Det er virkeligheden på de somatiske sygehuse, og det er virkeligheden på de psykiatriske sygehuse, siger hun.

Eva Secher Mathiasen: Vis, at I vil det

På konferencen tog Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, også ordet og brugte sin taletid på at slå et slag for, at flere psykologer tager springet og uddanner sig til specialpsykolog.

Men hun understregede, at man ikke kommer sovende til mere indflydelse på de psykiatriske sygehuse.

– I skal vise, at I virkelig vil det. I er oppe mod overlæger og andre ledere, som er vant til at arbejde meget og på skæve tidspunkter. Det er vilkårene på landet sygehuse, og hvis vi som fag i højere grad skal være med til at præge behandlingen og forme udviklingen af psykiatrien, kræver det en ekstra indsats, lød budskabet fra psykologformanden.

Samme besked lød fra psykiatriledelsen i Region Hovedstaden. Vicedirektør Peter Treufeldt fra Region Hovedstadens Psykiatri talte om ”bristede forhåbninger” til specialpsykologerne.

– Min forventning er, at vores ansatte vil gå ind og løfte de opgaver, som vi stiller dem. Men vi har oplevet, at specialpsykologer ikke vil arbejde med det ansvar, de krav og den hastighed, vi forventer af medarbejdere på deres niveau, siger Peter Treufeldt.

– Vi har patienter, der skal behandles juleaften, påskesøndag og så vdere, og der skal specialpsykologer naturligvis løfte deres opgaver, ligesom læger og sygeplejersker gør det. Hvis psykiatrien skal løse de opgaver, vi pålægges, skal alle være med på den præmis, sagde han til forsamlingen.

Peter Treufeldt: Specialpsykologer skal ikke lave psykoterapi

Peter Treufeldt forklarede, at der er behov for flere specialiserede psykologer, men at han ikke ”går så meget op i titler”.

– Det handler om, hvad medarbejdere byder ind med, lød det fra vicedirektøren, der understregede, at specialpsykologer ikke skal bruge tiden på at løse behandlingsopgaver.

– I skal ikke forvente at lave psykoterapi. I skal være med til at sikre, at patienterne får den rigtige behandling, I skal være gode til psykopatologi og bidrage til, at sygehusene generelt bliver bedre til at vurdere, hvad patienterne fejler, og hvilken behandling, de skal tilbydes, siger Peter Treufeldt.

Også Anna Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, ser gode muligheder for, at specialpsykologer kan få mere indflydelse, end de har i dag.

– Men I skal være hammerdygtige, I skal blande jer, og I skal gøre jer uundværlige. Det værste I kan gøre er at lade jer kue, lød den kontante anbefaling til de fremmødte psykologer på konferencen.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge