Viser artikel 1-10 af 11 resultat(er)

Forbruget, misbruget … - og specialisten

Hvad har psykologi at sige om misbrug? En erklæret ekspert på området reflekterer over sin rolle og over det forbrug, som går forud for misbruget.

Kognitiv terapi for børn

Den israelske psykolog Tammie Ronen har været i Danmark, for at afholde kurser om kognitiv terapi med børn. Psykolog Anne Vibeke Fleischer talte med hende.

Eksistentiel psykoterapi

Anmeldelse af Irvin D. Yalom: „Eksistentiel psykoterapi“. Hans Reitzels Forlag, 1999.

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Karsten Borg Hansen
Kategorier: Øvrige
Depression - en folkesygdom

Mindst ti procent af os risikerer på et tidspunkt at få en depression. Dermed kan man betegne depression som en ”folkesygdom” – og den underbehandles.

Forbeholdt de lette tilfælde?

Er psykoterapi kun for lettere depressioner? Og skal den helst kombineres med medicin?

Drøm om –

Er drømme det rent volapyk, som vi gør bedst i at glemme om dagen for ikke at blive forvirrede af hjernens fejltagelser, eller afspejler de på en eller anden måde den psykiske aktivitet, der foregår om dagen, således at vi kan lære noget ved at studere vore drømme?

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Thomas Nielsen
Kategorier: Øvrige
Kender forældrene de unges psykiske og adfærdsmæssige problemer?

Passer det, at forældrene til teenagere har svært ved at forstå de unges problemer? Ja, det ser det i høj grad ud til, hvis man skal tro resultaterne af en større undersøgelse fra Universitetet i Bonn.

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Thomas Nielsen
Kategorier: Øvrige
Mandens vrede? Spørg konen!

De forskere, der beskæftiger sig med sammenhængen mellem vredladenhed og hjertesygdomme har et problem med at måle vreden eller vredladenheden hos mænd. Som regel beder man mændene selv om at oplyse forskerne om deres vredladenhed ved enten et interview eller ved at udfylde et spørgeskema. Men i begge tilfælde må forskerne bekymret spørge sig selv: kender disse mænd nu også deres faktiske vredladenhed godt nok til, at de kan fortælle troværdigt om den i interviewet eller spørgeskemabesvarelsen?

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Thomas Nielsen
Kategorier: Øvrige
Humøret påvirker hukommelsen

Adskillige undersøgelser viser, at blot det at dvæle ved en trist erindring kan fremkalde et trist humør – i hvert fald i nogle minutter. Og tilsvarende kan det at koncentrere sig om at genopleve glade minder give os et løft i humøret for en tid. Men forbindelsen kan også gå den anden vej: Når man af den ene eller den anden grund er kommet i dårligt humør, har vi tilsyneladende også en tendens til bedre at kunne huske triste erindringer. Og tilsvarende kan vi i godt humør bedre komme i tanke om gode minder.

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Thomas Nielsen
Kategorier: Øvrige
Om at ”finde mening” i sorgen

En undersøgelse viser, at det måske kan være et faresignal for sørgere, hvis de hverken er i stand til at udvise nogen forståelse for det ulykkelige dødsfald eller er i stand til at se noget som helst lyspunkt eller positivt ved deres nye tilværelse efter dødsfaldet. Disse sørgende personer vil ifølge denne undersøgelse have større risiko for at blive hængende urimeligt langvarigt i en sorgproces, som de måske ikke selv kan overkomme. Derfor er der måske særlig grund til eventuelt at tilbyde psykologisk sorgterapi for denne gruppe af mennesker.

Blad: Psykolog Nyt 10-1999
Forfattere: Thomas Nielsen
Kategorier: Øvrige

SØG I ARTIKELARKIVET

Søg i alle magasinets artikler, ledere, anmeldelser og debatindlæg fra 1997 og frem. Teksterne hentes som pdf-filer.

NB. Der er copyright på tekster og billeder. Stoffet må derfor ikke kopieres til fx undervisning eller benyttes på egen hjemmeside, medmindre der er givet skriftlig tilladelse.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge