Bogen handler om børn og mareridt, i sig selv en naturlig del af børns udvikling. Målrettet børn mellem 5-9 år er det forfatterens ærinde at give børn mulighed for at ”ændre” historien på de mareridt, der plager dem. Give dem kontrollen tilbage – og minimere mareridtets negative betydning.

Bogen er holdt i en børnebogs sprog, hvilket også afspejles i illustrationer, der holdes i en naiv streg.
Forfatteren fortæller om sin egne oplevelser med mareridt, og læseren guides derefter igennem forskellige tiltag, de kan gøre for at få ”kontrol” over mareridtet. Man kan lave slutningen om, man kan lave sjov med mareridtet, man kan tegne den osv.

Vores eget anmeldelsespanel på mor, 38 og børn, 9,9, og 4 havde meget forskellige vurdering af bogen i sin helhed.

Som psykolog og mor til et barn med voldsomt mareridt beundrer jeg tiltaget, og jeg kan sagtens følge intentionen og logikken med bogen. Dog føler jeg, at sproget bærer præg af en voksen, der prøver at snakke til børnehoveder, og det bliver lidt kunstigt. Ligeledes synes jeg, at billederne illustreret i bogen er lidt skræmmende i sig selv. Bogen har heller ikke haft nogen effekt på vores mareridtsoplevelser.

Aldersgruppen tænker jeg også muligvis skal revurderes – vores børn på 9 år syntes, det var en ok bog, men alt for barnlig for dem, og slet ikke noget, som de tænkte, de ville arbejde videre med som mareridtsbog.

Dog var den yngste anmelder på 4 år, som ingen mareridt lider af, svært begejstret. Bogen er super god, og der er muligheder for at tegne. Så bogen er blevet et fast hit på sengehylden. Som godnatlæsning – og altså ikke møntet på mareridtsbehandling.

Alt i alt en bog med gode intentioner, og man kan fornemme den psykologiske tilgang, der bliver forsøgt givet videre. Fagligt og kreativt – og børnene skal have kontrollen tilbage. Svaghederne ligger i eksekveringen – sprog, billeder og aldersgruppe. Men det er måske bare en smagssag.

Bogen egner sig godt til, at børn og forældre kan læse den sammen. Og familier med børn, der har vedvarende mareridt, vil især hilse denne bog velkommen.

Af Mia Gren-Sørensen, cand.psych.aut.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge