Bogen giver et detaljeret og privat indblik i et demensforløb og de tanker, som kan opstå hos den pårørende. Forfatteren beskriver sin fars demensforløb og sine egne tanker undervejs. Bogen skærer ind til de inderste følelser og tanker, og der bliver ikke lagt skjul på de svære overvejelser, som forfatteren har haft under forløbet. Bogen virker endnu mere personlig, idet forfatteren har valgt at sætte et billede ind af sin far sidst i bogen.

Forfatteren formår at lege med sproget, således at man som læser lever sig ind i forfatterens tanker på en dragende måde. Undervejs i bogen er der små digte og filosofiske overvejelser, som forvandler det svære tema til noget smukt og rørende.

Det letlæselige sprog og korte kapitler, gør bogen overkommelig og får pointerne til at stå tydeligt frem. Samtidig er sproget levende, hvilket er med til at fremme læseroplevelsen og gør bogen unik.

Det er desuden et dejligt pust med en mere selvbiografisk bog – et godt afbræk for de tungere fagbøger på området. Følelserne og opleverne bliver ikke gemt væk bag fagtermer og psykologiske teorier. Forfatteren står frem og beskriver sin oplevelse med hudløs ærlighed, så enhver, uanset profession, kan forstå forfatterens budskab.

Jeg kneb en tåre til sidst i bogen, hvor sorgen beskrives så ærligt og sårbart. Som læser sidder man tilbage med en følelse af kærlighed. Forfatteren formår at sætte ord på en kærlighed, som man i den travle hverdag ofte glemmer; kærlighed til ens nærmeste, til de små stunder i livet og til nuet.

Bogen lægger op til refleksion både for fagpersoner og andre læsere, da flere relevante temaer bliver taget op heriblandt livet på et plejehjem, samarbejdet mellem fagfolk og pårørende samt de udfordringer en pårørende kan opleve undervejs i forløbet. Her gør forfatteren opmærksom på, nogle af de dilemmaer som hun stod overfor, hvilket hun beskriver smukt i en digtlignende form på få linjer, som virkelig rammer.

Hun skriver blandt andet:

”At være den stærke uden at blive den hårde. At påtage sig byrden uden at blive et offer”. Den måde hun veksler mellem de korte kapitler og den digtlignende form, er med til at skabe overblik og gør, at selv de små temaer, står tydeligt frem og bliver husket.

Bogen kan helt klart anbefaledes at læses – både hvis man er interesseret i det faglige aspekt, men også hvis man ønsker en smuk fortælling om, hvordan kærligheden kan opblomster i de mest uventede situationer.

 

Anmeldt af Christina Buur Steffensen, Psykolog hos Aalborg Universitetshospital, Team for Lindrende behandling i Farsø

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge