Anna-Marie Helfer har med serien Vores Klasse skrevet en serie af 6 letlæsningsbøger til den første læsning. Serien tager udgangspunkt i en almindelig skoleklasse med forskellige børn. Serien indvier læseren i klassekammeraternes forskellige liv og hverdag. Hver bog behandler et tema eller et dilemma, som barnet kan spejle sig i. Barnet får et indblik i andre børns liv, og bøgerne danner et udgangspunkt for at prøve at sætte sig i andres sted. Bøgerne er skrevet i Lix 5 og passer derfor fint til den første læsning, men bøgernes temaer udfoldes bedst gennem dialog med den voksne, barnet læser højt for.

Alma er første bog i serien og handler om Alma, hvis forældre er skilt, og som nu bor sammen med sin far og periodevis har samvær med en ustabil mor. Bogen handler om skilsmisse, loyalitet, håb og svigt.

Fru Fine Fornem er anden bog i serien og handler om drengene Elias og Johan, der hjælper Fru Fine Fornem med en forventning om at få noget igen. Da det ikke går, som de forventer, planlægger de en hævn. De erfarer dog, at man kommer længere med dialog end hævn.

Klamme Kurt er den tredje bog og handler om veninderne Sille og Iben og ikke mindst Ibens storebror, teenageren Kurt, som har et godt øje til Sille. Bogen berører emner som grænser, at et nej er et nej og ikke mindst vigtigheden af at indvie voksne, når man har brug for hjælp.

Den fjerde bog i serien På jagt handler om vennerne Anker og Frej, som tager på jagt med Frejs far og får erfaringer med kammeratskab, eventyr og farer, natur, liv og død.

Mormor for evigt er den femte bog i serien og handler om Sille, der har mistet sin mormor. Bogen handler om at miste en nærtstående, og om hvorledes man midt i sorgen kan glædes over minderne, særligt hvis man deler det med andre. Og om hvorledes de, vi elsker mest, også ofte er dem, der kan gøre os allermest pinligt berørte.

Sjette og sidste bog i serien er Wahid og Aske og omhandler et venskab, der udfordres af generthed, men også om hvorledes man styrkes ved at turde og ved at udnytte hinandens styrker.

Enkelte gange føles det måske lidt som om, emnerne har en tyngde, der appellerer til en lidt ældre målgruppe end lixtallet indikerer. Til den tiltænkte målgruppe kunne bøgerne med fordel glimtvist være tilført et lille twist af humor.

Alt i alt en rigtig fin bogserie, som berører vigtige og genkendelige emner for barnet, som kan danne udgangspunkt for drøftelse mellem det enkelte barn og en voksen eller blandt elever og lærere.

Af Freja Meng Andresen 7 år & Lene Gam Jørgensen, specialpsykolog

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge