Af Benita Holt Rasmussen, psykolog, Det danske Institut for Stress, og bestyrelsesmedlem i Mindfulnessforeningen Danmark

I denne måneds fagmagasin er der på side 27 under ”Forskningsnyt” af Dion Sommer en artikel omhandlende “Mindfulness- succes med en bagside”. I denne artikel fremgår det, at bagsiden er, at når de evidensbaserede interventioner (MBSR, MBCT, DBT og ACT) når en høj status, så “overtages” de af ikke-certificerede behandlere og instruktører og reduceres til en handelsvare.

Denne artikel/referat af forskning af Nilsson & Kazemi (2016) stemmer godt overens med aktuel artikel i dagspressen, hvor overlæge Lone Fjorback påtaler samme problematik : “Én af grundene til, at mindfulness endnu ikke er udbredt som behandlingsform, er mangel på personale, der er i stand til at udføre de otte uger lange og stramt strukturerede MBSR-kurser på korrekt vis.”

Mit ærinde er, på vegne af Mindfulnessforeningen Danmark, hvor jeg sidder i bestyrelsen, at gøre opmærksom på foreningens eksistens og arbejde, der netop har til formål at kvalitetssikre mindfulness/MBSR i Danmark. Foreningen har en landsdækkende MBSR-lærer liste, hvor brugerne kan finde kvalificerede MBSR-lærere (heriblandt en del psykologer). På nuværende tidspunkt er alle på listen uddannet MBSR lærer på enten Aarhus Universitet eller University of Massachussets Medical School i USA. Dvs at alle lever her op til gældende internationale standarder på området, samt arbejder efter etiske retningslinjer.

Forskningsartiklen oplyser endvidere: “Mindfulness er blevet den mest udbredte interventionspraksis i den vestlige verden”. Jeg håber, I vil udgive denne kommentar, fordi der arbejdes professionelt med/mod bagsiden af mindfulness, til gavn for interventionen og forbrugerne.

Skriv og bliv læst

Har du læst en artikel i magasinet, du gerne vil kommentere på?

Eller har du noget på hjerte – noget, du gerne vil smide ud til debat blandt kollegaer?

Læs mere om, hvordan du kan bidrage med tekster til P – Psykologernes fagmagasin – på siden Skriv og bliv læst

Husk den gode tone

Skarpe synspunkter og debat er velkomne her, men skal følge sidens retningslinjer for god takt og tone.

Kommentarer, der er injurierende, diskriminerende eller krænkende i indhold eller ordlyd eller har karakter af at være chikane mod andre, tolereres ikke og vil blive slettet.

Kommentarer må heller ikke indeholde reklame eller kommercielle indlæg.

Kommentarer
 • Mathias
  Svar

  Jeg har læst på https://www.ewire.dk/ at stress og depression vil være de mest udbredte sygdomme i 2020. Jeg tror de fleste godt ved at meget depression kan stamme fra uhelbredt stress, så jeg syntes det er en fantastisk idé at begynde på noget mindfullness og meditation. Det giver lidt sig selv at det er en afslappende oplevelse, og eftersom at afslapning er en god kur mod stress.

  Jeg ønsker jer held og lykke med jeres mindfullnes eventyr

 • Birgitte
  Svar

  Jeg er meget enig i artiklens indhold!

Skriv en kommentar

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge