Af Patricia Salinas og Jytte Gandløse

 

Humberto Maturana blev født i 1922 i Santiago i Chile og voksede op hos sin mor, som blev separeret, da han var 2 år. Hun var socialrådgiver og aktiv i fagbevægelsen.

Han læste først medicin i Santiago, gennemførte ikke, men læste derimod færdig inden for biologi. I 1954 kom han til London og læste neurofysiologi og biologi. Derefter kom han til Harvard University i 1958 og fik der en doktorgrad i biologi. Fra 1970-1978 arbejdede han sammen med Fransisco Varella. I 1980 skrev han bogen Autopoesis om, hvordan vi er selvrefererende, og om hvordan vi danner os viden, organiserer os og kommunikere med hinanden. I 1984 skrev han The tree of knowledge, som han efterfølgende blev meget kendt for i Skandinavien. Han var biolog, filosof og forfatter. I sin teori taler han om at sætte sin egen objektivitet i parentes. Dvs. at levende væsner kun kan opfatte virkeligheden igennem vores sanser. Derudover har hans teorier om de tre domæner – refleksionens, produktionens og æstetikkens – haft en meget stor indflydelse på både den terapeutiske praksis inden for den systemiske teori og i organisationspsykologien.

Vi har den 6.maj 2021 mistet en stor teoretiker, som også her i Skandinavien har haft en kæmpe indflydelse på vores begreber og forståelse af menneskers opfattelser af virkeligheden. For os der mødte ham, da han første gang i 1982 besøgte Danmark og holdt et uforglemmeligt oplæg om hans for de fleste af os helt nye teorier, gjorde han et stort indtryk med sin egen helt unikke facon og med sit lange røde tørklæde. Senere, dvs. i 2002, mødte nogle af os ham igen i Santiago, hvor han over to fulde dage holdt oplæg, og hvor vi var opslugte af hans tanker og teorier.

Hans fremtræden i verden svarede meget til hans egne teorier. Fx under kuppet i Chile, hvor han blev i landet, valgte at bruge sine egne teorier i forhold til sine politiske relationer, ikke var medlem af noget politisk parti, men altid aktivt tog del i samfundet og gik ind i de politiske diskussioner om etik og demokrati. Dette gjorde han også i sine familierelationer.

Humberto Maturana er en mand, vi har lært utrolig meget af både fagligt og personligt. En mand, som var troværdig, både når det gjaldt hans teori og på det personlige og faglige plan.

foto af Humberto Maturana
Humberto Maturana

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge