Det var med chok og forfærdelse at alle omkring Maria modtog den besked, at hun var forsvundet sporløst om formiddagen d. 26.oktober 2020.  D.16.november blev hendes mand varetægtsfængslet og sigtet for drab. Der er nu fældet dom i sagen og Marias begravelse kunne d. 27.august endelig holdes i Frederikssund kirke. Det var – og er – nu tid til at minderne og fortællingerne om Maria kan få plads og folde sig ud. Hun var et ekstraordinært menneske, en meget dygtig psykolog og hun fortjener et langt og kærligt eftermæle.

Maria blev færdiguddannet som psykolog i 2006. På studiet var hun vellidt og fandt sig hurtigt en kreds af psykologer og veninder, som skulle komme til at følge hende og hinanden gennem fagligt og privat resten af hendes liv. Hun startede sit virke som psykolog i PPR på Frederiksberg og flyttede efter en tid til en ungerådgivning i Brøndby. I foråret 2011, efter fødslen af sit første barn, blev Maria ansat på Psykiatrisk Klinik i Holbæk, et psykoterapeutisk ambulatorium for ikke-psykotiske patienter i psykiatrien i Region Sjælland. Her var hun frem til den efterårsdag i 2020, hvor hun mistede livet, 43 år gammel. På det tidspunkt havde hun opnået både at blive certificeret DAT-terapeut, specialist i psykoterapi for voksne og certificeret EMDR-behandler. EMDR var en metode, som hun med sin ro og følsomhed havde et stort talent for.

Maria arbejdede de sidste år primært med patienter med personlighedsforstyrrelser og med traumepatienter. Hun havde også en særlig interesse for udredning og satte sig for, sammen med samarbejdspartnere, at opkvalificere og systematisere autismeudredningen i voksenpsykiatrien i Psykiatri Vest. Hun var dygtig organisatorisk og meldte sig heroisk til at være nøgleperson, da Sundhedsplatformen skulle implementeres i Region Sjælland.  Hun rummede i den forbindelse mange frustrationer uden at forsvare projektet eller tage det personligt.

Venner, familie, kolleger, samarbejdspartnere og ikke mindst patienter mærker stadig hver dag, at Maria var et menneske, der satte aftryk i andre. Hun var menneskeligt generøs, investerede altid meget i sine relationer og havde evnen til at få andre til at føle sig set og værdsat. Hun kunne altid fornemme og tilbyde præcis det man havde brug for i en svær situation. Lavmælt og diskret. Gik bølgerne højt i en faglig diskussion, samlede hun altid op, rakte ud og reparerede.

Maria var god til at dele ud af sig selv, turde være sårbar og var på denne måde kulturbærende på Psykiatrisk Klinik, hvor nye psykologer og andre medarbejdere blev mødt med en åbenhed og et signal om at det var helt legitimt at opleve arbejdet som tungt og svært ind i mellem – og at det var helt legitimt at sige det højt. Maria havde altid selvudleverende historier at dele ud af på dage, hvor man selv følte sig utilstrækkelig og afmægtig i sit arbejde. På denne måde kunne Maria vende en dårlig dag til en dag, hvor man gik hjem fra arbejde med følelsen af fællesskab og selvtilgivelse fremfor ensomhed og skam.

Engagement og arbejdsomhed karakteriserede Marias faglighed, og samtidig insisterede hun på at der skulle være balance mellem arbejde og privatliv. Hun prioriterede sine børn højt og tog afstand fra alle former for forældrekonkurrencer og overfladiske sammenligninger. Hun ville højlydt og gerne være den, der satte barren lavest, når det gjaldt om at have noget hjemmelavet og tidskrævende med til feks. sammenskudsgilde. Der købte hun lige en spegepølse med fra Føtex. Maria havde også en pensionistklub man kunne blive medlem af, hvis man ville. Formålet var her at lave ingenting, heller ikke at mødes i klubben.

Maria havde fortjent et langt og meningsfuldt liv og en ægtefælle, der elskede hende højt.  Alle hendes gode egenskaber som psykolog og som menneske må alle os, der kendte og holdt af hende, nu prøve på at efterleve og bringe videre. Det er desværre det bedste, vi kan gøre. Maria er, og vil for altid være, dybt savnet.

Ære være Maria From Jakobsens minde.

Af Lotte Dragsted, Psykolog.

Maria From Jakobsen

Maria4-1

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge