Psykiatriske patienter får internetpsykologer

 I

Presseklip: Stadig flere psykiatriske patienter får en konsultation med en psykolog på nettet. Det mødes af kritik fra flere sider bl.a. Dansk Psykolog Forening. Sundhedsminister Astrid Krag (S) holder overfor Kristeligt Dagblad fast i, at det er vejen frem.

Som en del af regeringens planer om at få mere sundhed for pengene er telepsykiatri inden for de seneste par år blevet mere udbredt som forsøg rundt i landet, og planen er at udbrede det nationalt, skriver Kristeligt Dagblad.

Formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen kritiserer tendensen.

– Det er ikke nok, at man alene kan se hinanden. Sanseindtryk, mimik og stemmeføring kan ikke samles ind fra en computerskærm. Personlig kontakt kræver som udgangspunkt personligt fremmøde, ellers taber vi værdifuld viden,” siger Eva Secher Mathiasen, formand til KD. Hun er bekymret for, at patienterne ikke får tilbudt optimal behandling.

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, er enig i, at telepsykiatri kan have store menneskelige konsekvenser, fordi “når behandling sker på afstand, kan noget værdifuldt gå tabt. Man mister meget let nærværet, skulderklappet og omsorgen,” siger han til KD.

Dansk Psykiatrisk Selskab, Landsforeningen SIND og Depressionsforeningen mener iflg. KD alle, at det er en fordel, at flere mennesker kan blive behandlet med telepsykiatri. Men de efterlyser også det fysiske nærvær.

Psykolog Guro Strypet er til dels enig i, at noget værdifuldt kan gå tabt ved tele-psykiatri, men ser det som en stor fordel, at klienter ikke skal bruge timevis på at komme til behandling, ligesom det er en fordel, at klienter, der har svært ved intensiteten ved at sidde over for et andet menneske, kan få behandling via iPad. Men hun advarer også og siger med baggrund i sit daglige arbejde, hvor de anvender internetkonsultationer, at de ikke kan erstatte alle terapiforløbets samtaler.

Hun fortæller desuden til KD, at dårlig internetforbindelse ofte får billedet til at fryse eller forsvinde. Og det giver en undersøgelse fra Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet hendre medhold i, idet undersøgelsen viser, at internetforbindelsen ofte er for dårlig til konsultationer med levende billeder.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) holder fast i, at it og digitalisering skal bruges til at få mere sundhed for pengene.

Se hele artiklen her.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge