Psykologer er med til at forebygge selvmord og selvmordsforsøg i nyt partnerskab

 I

Af Anne Randby Toft, journalist

I dag lancerer Dansk Psykolog Forening sammen med 21 andre organisationer et nyt nationalt partnerskab, der skal forebygge selvmord og selvmordsforsøg – samtidig markerer vi, at det på søndag er International Verdensdag for Selvmordsforebyggelse. Omkring 600 mennesker begår hvert år selvmord i Danmark og mellem 6.000 og 12.000 forsøger at tage deres eget liv. I Dansk Psykolog Forening forpligter vi os nu sammen med andre organisationer til at sætte ind og samarbejde på tværs for at nedbringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg i Danmark.

– Ethvert selvmord og ethvert selvmordsforsøg er ét for meget, og selvom vi allerede arbejder for at nedbringe antallet, så kan vi sammen forhåbentlig sætte yderligere fokus på vigtigheden af selvmordsforebyggelse. Det er en vigtig samfundsopgave, for når det sker, er det ikke kun den enkelte, der er berørt, men også familien og de mennesker, der er tæt på personen, så selvmord har meget store menneskelige omkostninger, siger Ann Colleen Nielsen, der er specialpsykolog i psykiatri og Dansk Psykolog Forenings repræsentant i partnerskabets arbejdsgruppe.

Hun peger på, at psykologer kan spille en vigtig rolle, når det handler om at forebygge selvmord.
– Psykologer er i kontakt med mange mennesker, der har det svært og dermed også mennesker med risiko for selvmord. Vores opgave som psykologer er bl.a. at identificere årsager til, hvorfor et menneske er kommet helt ud over kanten. Nogle gange er det hjemløshed, andre gange er det en svær depression, og når vi kender årsagen, kan vi også ofte hjælpe. Samtidig kan vi hjælpe det enkelte menneske til at forstå baggrunden og få indsigt i, hvorfor de er kommet derud, siger hun.

Partnerskabet løber til 2020 og er finansieret af midler fra satspuljen.

Læs mere her.

 

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge