Psykologformand: Deltag i debatten og kampen for lige løn

 I

Eva Secher Mathiasen opfordrer i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag Dansk Psykolog Forenings medlemmer til at deltage i debatten om ligeløn enten i Den Sorte Diamant i København den 8. marts eller ved at dele personlige historier om løn på Twitter og Facebook.

Af Eva Secher Mathiasen

 

I Danmark bryster vi os af at leve i et samfund, hvor langt de fleste indbyggere har gode muligheder for at skabe sig et godt liv – uanset hvilken baggrund de kommer fra.

Men når talen falder på lige løn for lige arbejde, halter vi, og stort set alle lande i verden, fortsat bagefter.

I Dansk Psykolog Forening mener vi, at vejen til lige løn først og fremmest banes ved at skabe åbenhed om lønnen. Det har fagbevægelsen i Danmark sådan set altid ment.

I dag er det sådan, at løn på mange danske arbejdspladser forhandles individuelt. Det vil sige med udgangspunkt i den enkelte medarbejders kvalifikationer og funktioner. I de situationer er åbenhed om lønnen afgørende. For hvis ikke der skabes åbenhed om lønnen – og den forhandles individuelt mellem arbejdsgiver og den ansatte – er det desværre for nemt for arbejdsgiveren at forgylde én medarbejder, mens andre ikke får en del af lønkagen, uanset om fordelingen af lønkronerne er sagligt begrundet og reelt afspejler, hvor dygtige eller flittige de ansatte på arbejdspladsen er.

I fagbevægelsen anerkender vi naturligvis, at alle ikke kan få den samme lønstigning hver gang, fordi medarbejdere på en hvilken som helst arbejdsplads præsterer hvert sit stykke arbejde og honoreres derefter. Men når lønforskellene, for eksempel mellem køn, systematisk reproduceres på alle dele af arbejdsmarkedet, er der noget galt.

Et greb for at rette fejlen er at skabe åbenhed om løn. Så er der flere øjne om at vurdere, om den fordeles sagligt. Der skal derfor være åbenhed omkring lønstigninger, og fordelingen skal foregå ved hjælp af målbare parametre, som alle medarbejdere kan forholde sig til. Ellers har de medarbejdere, der motiveres mest af udsigten til en højere løn, ikke en chance for at finde ud af, hvad det er, ledelsen på deres arbejdsplads reelt honorerer.

Her fra Dansk Psykolog Forening skal der lyde en opfordring til jer medlemmer: Deltag i debatten om ligeløn op mød op i Den Sorte Diamant i København den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag, hvor medlemmer fra 38 af landets fagforeninger møder op for at diskutere ligeløn. Du kan melde dig til arrangementet ved at klikke på her.

Du kan også deltage i debatten via hashtagget #deldinløn på Twitter og på Facebook-siden Del din løn, hvor medlemmerne opfordres til at stå frem med personlige historier om at stå frem med deres løn, og hvor du kan finde interessante fakta, politiske udmeldinger og gode råd til, hvordan du kan være med til at skabe løngennemsigtighed på arbejdspladsen.

I Dansk Psykolog Forening interesserer vi os for spørgsmålet om ligeløn af den simple grund, at der stadig ikke er ligeløn i Danmark.

Dansk Psykolog Forening og landets andre faglige organisationer har i årevis kæmpet for ligeløn, og vi tror på, at vi kommer nærmere ligeløn ved at bryde tabuet om løn og have større lønåbenhed på de enkelte arbejdspladser.

Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag, og når vi i fagbevægelsen mener, det er vigtigt at tale om ligeløn og gennemsigtighed lige præcis på denne dag, er det selvfølgelig også fordi, de to faktorer er tæt forbundne. Uden åbenhed omkring løn – ingen mulighed for at skabe ligeløn – på tværs af køn, brancher og sektorer.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge