Psykoterapi virker mod angst og depression

 I

Presseklip: Danskerne spiser antidepressiv medcin som bolsjer, mener professor Peter Gøtzche. Men faktisk kan mange behandles helt uden medicin, siger Dansk Psykolog Forening.

Udskrift af radiointerveiew med Eva Secher Mathiasen:

Hvordan kan psykoterapi afhjælpe depression?

Psykoterapi kan hjælpe dig til at forså, hvad der er galt. Og hjælpe dig til at styre din tænkning og forstå dine følelser, sådan at du forstår dem bedre, når livet udfordrer dig. Så du kan klare det bedre en anden gang.

Piller har samme effekt på alle mennesker. Hvordan kan terapi hjælpe lige godt på alle; vi er jo forskellige?

Man kan ikke tilrettelægge psykoterapien uden at vide, hvad det er for et menneske, man skal  behandle. Man tilretter psykoterapien i forthold til den patient man møder, så et psykoterapeutisk forløb vil være meget forskelligt afhængigt af, hvilken patient man møder, også selv om to patienter har den samme diagnose.

Er du enig i, at for mange får antidepressiv behandling?

Vi kan konstatere, når vi ser på forskningen, at psykoterapi virker bedre end medicin. Og når vi samtidig ser, at rigtig mange danskere med let til moderat depression tager antidepressiv medicin, så er der i hvert fald indikationer af, at der er noget galt og at der er flere af de mennesker, der formentlig kunne have gavn af psykoterapi.

Hvad med de dybere depressioner?

Der er ikke nogen tvivl om, at man kan have brug for medicin, når man har de alvorligere depressioner, og også alvorlige angstlidelser. Jeg plejer at sammenligne det med, når vi har gips på armen, når den er brækket. Så er medicinen ligesom gipsen og psykoterapien er de helende processer, der foregår i armen. Det er de helende processer, der gør dig rask og det er gipsen, der gør det muligt for de helende processer at foregå.

Hvornår er det man skelner mellem, at her er der behov for medicin og her er der behov for terapi?

Behovet for medicin kan komme, når depressionen er så invaliderende, at du ikke kan modtage psykoterapi, fordi symptomerne simpelthen er for alvorlige. Du er nødt til at have en lille pause i symptomerne. Det får du med medicinen, og så er det psykoterapien, du kan bruge til at gøre dig rask.

Piller er praktiske på mange måder. Man ved jo, hvad der er i dem. Anderledes med psykologer. I er jo alle sammen forskellige. Hvordan kan man som patient vide, at man er kommet i de rette hænder?

Det kan man ved, at psykologen er uddannet på universitetet. Vi har et videnskabeligt grundlag for at gøre det vi gør. Og så bliver vi uddannet meget specifikt i de metoder man bruger, når man specialiserer sig i psykoterapi. På den måde kan patienten være sikker på at få en god behandling, når de møder op hos en psykolog.

Det koster let 950 kr. i timen at gå til psykolog. Det kan jo helt sikkert skræmme mange væk fra at gå til psykolog. Hvor stort et problem er det?

Det er selvfølgelig et problem, at det ikke er en del af den offentlige overenskomst, at man kan få tilskud til alle former for behandling af psykiske lidelser, når man har brug for det. Vi har en aftale med regionerne og satspuljepartierne om, at man kan få behandling for let til moderat depression, hvis man får henvisning fra egen læge. Men der er stadig egenbetaling og det betyder noget for den, der ikke har råd til selv den.

Er der noget med, at man kan få 10 ture hos en psykolog?

Man kan få 12. Og så 12 mere, hvis det er en depression.

Men man kan måske have brug for meget mere end det?

Det kan man sagtens. Og vi er selvfølgelig optaget af, at vi man får psykoetrapi, hvis man har brug for det og at man får den, indtil man er færdigbehandlet.

Der kan være en del af de 460.000 danskere, der lytter med, som tænker: Jeg skal ikke have udredt, hvorfor jeg er, som jeg er og hvad der var galt i min barndom. Jeg skal bare have taget toppen. Har de ikke en pointe?

Jo, det kan de jo have, hvis ikke man har lyst til at gå dybere ind i det, der er galt, og hvis man ikke har lyst til at reducere forekomsten af tilbagefald.

Man falder vel ikke tilbage, hvis man har den der pille?

Nej, men så skal du blive ved med at tage din medicin. Altså problemet med medicinen er, at den ikke kan gøre dig rask. Psykoterapien kan gøre dig rask og gøre, at du ikke får tilbagefald.

P1Morgen, 19. december 2012 ved Jan Falkentorp og Anders Bech-Jessen.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge