For mange psykologer er selvstændigheden ikke bare et karrierevalg – det er en livsstil. Dansk Psykolog Forenings undersøgelse fra 2024 viser, at ønsket om frihed, fleksibilitet og faglig autonomi er de vigtigste grunde til, at psykologer vælger at starte egen praksis.
Undersøgelsen viser, at 81 % af de selvstændige psykologer angiver frihed og fleksibilitet som en af hovedårsagerne til, at de har valgt at starte egen virksomhed. Det er en markant tendens, der har været stabil siden de tidligere undersøgelser i 2016 og 2022.
”Jeg havde brug for at kunne tilrettelægge mit arbejdsliv, så det passede med mit privatliv. Som selvstændig bestemmer jeg selv min arbejdstid, hvilke klienter jeg arbejder med, og hvordan jeg strukturerer min praksis,” fortæller en af psykologerne i undersøgelsen.
For mange betyder fleksibiliteten også, at de kan skabe en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv, samtidig med at de har mulighed for at fordybe sig i de områder af psykologien, der interesserer dem mest.
For 55 % af de adspurgte psykologer har ønsket om at være deres egen chef været en afgørende faktor for at tage springet til selvstændighed. Lysten til at træffe egne beslutninger og forme sin praksis uden organisatoriske begrænsninger spiller en stor rolle for mange.
Samtidig har 37 % af psykologerne angivet, at de blev selvstændige, fordi de ønskede at udnytte deres viden bedst muligt. Det giver dem mulighed for at anvende deres faglige ekspertise, som de selv finder mest hensigtsmæssigt, uden at være bundet af specifikke rammer eller retningslinjer.
”Jeg ville gerne kunne arbejde med de metoder, jeg ved, fungerer bedst for mine klienter – uden at være bundet af organisatoriske begrænsninger,” siger en psykolog i undersøgelsen.
For nogle psykologer handler det også om at kunne fordybe sig i specialiserede områder, der måske ikke har samme plads i offentlige eller større private organisationer.
Flere psykologer nævner også et ønske om bedre arbejdsforhold som en væsentlig årsag til at starte egen virksomhed.
”Jeg var træt af, at så meget af min arbejdstid gik med dokumentation, møder og bureaukrati. Som selvstændig kan jeg fokusere mere på mine klienter,” fortæller en psykolog fra undersøgelsen.
Mens frihed og faglig autonomi er de primære drivkræfter, nævner 27 % af psykologerne, at en bedre indtægt var en vigtig faktor for at blive selvstændig. Mange oplever, at de har større økonomisk kontrol som selvstændige, da de kan fastsætte deres egne priser og optimere deres arbejdstid.
Samtidig har 21 % af de adspurgte valgt at blive selvstændige, fordi de ønskede at komme væk fra et tidligere job. Dette kan skyldes manglende tilfredshed med arbejdsvilkårene, et ønske om mindre bureaukrati eller behovet for en anden arbejdsstruktur.
Selvstændighed giver stor frihed, men det kræver også, at man er klar på de udfordringer, der følger med. Hvis du overvejer at starte egen praksis, kan det være en god idé at stille dig selv følgende spørgsmål:
For mange psykologer er selvstændighed en investering i både faglig og personlig frihed – men det kræver også, at man er klar til at tage ansvaret for sin egen virksomhed.
Dansk Psykolog Forening hjælper dig på vej
Overvejer du at starte som selvstændig? Kontakt os for at få rådgivning om opstart af virksomhed, herunder økonomi, arbejdsmiljø, forsikringer og juridiske forhold.