Starthjælp til akademikere med iværksætterdrømme

 I

Strategi, salg og markedsføring er ikke fag på psykologistudiet, men det er elementer, der er nødvendige, når psykologer skal starte egen virksomhed. Mød to psykologer, der deltager på iværksætterprogrammet Akademikernes A-kasses Startup de næste tre måneder.

Tekst og video af Nana Lykke, webredaktør

Psykologerne Birgitte Sølvstein og Laura Francioli startede den 1. november på Akademikernes Startup – et tre måneders gratis iværksætterprogram for medlemmer af Akademikernes A-kasse. Her modtager de individuel og gruppevis sparring om deres personlige virksomhedsidéer, de deltager på workshops om selvstændig virksomhed og de får inspiration fra holdets øvrige 70 akademikere.

– Nu er vi næsten lige startet, men jeg synes, at det tegner rigtig godt. De fysiske rammer er supergode. Det samme er miljøet. Og hele forretningsforståelsen – strategi, salg og markedsføring – det er den, brik vi mangler, hvis vi gerne vil være selvstændige. Det er jo ikke noget, man lærer som psykolog, men det har man faktisk brug for, hvis man gerne vil have sin egen virksomhed, siger Birgitte Sølvstein.

Birgitte Sølvstein har tidligere arbejdet med klienter, arbejdspladser og kommuner om stress. Nu har startet hun startet en blog og satser på at arbejde med stress online, og hun har netop produceret sit første online forløb. Hun søgte plads på Startup, fordi hun syntes, det kunne være sjovt at møde andre, der var i gang med at skabe noget nyt, og fordi hun håbede at lære nogen at kende, som hun senere kunne trække på som konsulenter til fx hjemmeside, søgemaskineoptimering og redigering af lyd og billede.

Iværksætterprogrammets anden psykolog er Laura Francioli, der kommer fra Italien, hvor hun i fire år har arbejdet som klinisk psykolog og blandt andet har erfaring med behandling af klienter for arbejdsrelateret stress, mobning på arbejdspladsen, traumer mv. Hun er nu bosat i Danmark på fjerde år, hvor hun har skrevet master på Nationalt Center for Arbejdsmiljø. Hun deltager på Akademikernes Startup med et projektønske om at åbne en klinik i København, særligt for italienske klienter.

– Jeg elsker mit arbejde og ønsker at tilbyde italienere i Danmark psykologsamtaler på deres modersmål. Desuden kender jeg til de psykologiske udfordringer, der følger med, når man bor som fremmed i et nyt land. Senere vil jeg tilbyde psykologbehandling på engelsk og udbyde konsulentopgaver til virksomheder.

Godt med mange fagligheder

Laura Francioli har søgt Akademikernes Startup for at udvikle sine forretningskompetencer, få vurderet projektet fra forskelige faglige synsvinkler og for at nyde godt af fordelene ved at være en del af et team. Hun er meget tilfreds med programmet.

– Forløbet fokuserer på at udvikle de elementer, som man har brug for som ny iværksætter, og vi kan altid bede om individuel hurtig feedback og input, når vi har brug for det. Det er en rigtig god støtte.

Birgitte Sølvstein søgte netop ind, fordi hun fandt det tiltalende, at det var et akademisk miljø, hvor deltagerne havde stor faglig ballast.

– Mange af dem jeg kender rent arbejdsmæssigt er psykologer. Det er vildt inspirerende at møde nogen, der, som her, laver noget helt andet, fx lampedesign, design af kaninbure, læseapps til børn, robotter eller analyser af internationale konflikter.

– Det højner motivationen at være blandt så mange spændende mennesker, der har gang i alt muligt, de brænder for. Det hjælper mig utroligt meget til at tænke ud af boksen, og folk er meget gavmilde med tid og råd. Helt konkret giver det mig også et sted, jeg kan tage hen og arbejde, så arbejde og familieliv og fritid bliver mere adskilt.

Birgitte Sølvstein har også selv kunnet hjælpe andre videre, fx en med at komme i gang med en blog, men også med det, der bliver talt en del om på kurset, nemlig hvordan man undgår at blive stresset som selvstændig.

– Mange herinde er ret nye iværksættere, og der er jo nogle faldgruber i forhold til stress, når man er selvstændig. Det er noget, jeg har talt med en del om og selvfølgelig også selv har måttet tage stilling til. Herinde har vi 24 timers adgang til lokalerne, og der er faktisk folk, der arbejder rigtig meget og på alle tider af døgnet. Så hvordan styrer man det, så man kan holde til det i det lange løb.

Psykologer skal tænke ud af boksen

– Jeg har nok altid vidst, at jeg gerne ville være selvstændig. Jeg kan godt lide at bruge mange sider af mig selv og en hverdag, hvor jeg både har mulighed for at bruge min psykologfaglighed og samtidig skrive, bruge mine kreative evner og løse tekniske og praktiske problemer. Jeg sætter pris på fleksibiliteten og friheden, men jeg vil dog sige, at man nok ikke skal blive selvstændig, hvis man gerne vil arbejde mindre eller have et arbejdsliv, der ikke fylder så meget, for det tager tid – især at starte op.

Birgitte Sølvstein opfordrer trods det andre psykologer til at gøre det samme.

– Hvis man er psykolog og har sin egen virksomhed eller har lyst til at få det, så skal man måske også tænke lidt ud af boksen. Psykologer kan godt være lidt konservative. Vi har jo en enormt god faglighed og masser af resurser, og der er jo masser af andre muligheder end at åbne en klassisk psykologpraksis. Onlinemediet er fx fantastisk til at møde folk, hvor de er. Jeg synes godt, at psykologer må fylde mere i det private erhvervsliv, og det kan man få rigtig god hjælp til herinde.

Akademikernes A-kasses Startup

Akademikernes Startup er et gratis tilbud til medlemmer af Akademikernes A-kasse, der tilbyder gratis kontorplads og iværksætterhjælp.

Programmet, der kan søges af alle A-kassens medlemmer, løber over 3 måneder, lige nu fra 1. november 2016 til 31. januar 2017.

Næste forløb starter 1. februar. Der er ansøgningsfrist i løbet af december 2016.

Læs mere på Akademikernes Startup.

Psykologer på iværksætterprogram

Psykologerne Laura Francioli og Birgitte Sølvstein startede den 1. november på Akademikernes Startup.


 

Laura Francioli

Laura Francioli

– Programmet fokuserer på at udvikle de elementer, som man har brug for som ny iværksætter, og vi kan altid bede om individuel hurtig feedback og input, når vi har brug for det. Det er en rigtig god støtte, siger Laura Francioli.

 


Birgitte Sølvstein

– Forretningsforståelse, det er jo ikke noget, man lærer som psykolog, men det har man faktisk brug for, hvis man gerne vil have sin egen virksomhed, siger cand.psych. Birgitte Sølvstein.

Akademikere skal lære at sælge sig selv

Det kan heldigvis læres, og det lærer vi dem så, siger Anders Berthelsen, der er koordinator på iværksætterprogrammet “Akademikernes Startup”.

– Akademikere har meget at lære, når det handler om forretning. De er grundlæggende rigtig gode til at snakke, til at lægge planer, til at lægge strategi og til at få skrevet det ned. Men de er ikke verdensmestre i at føre det ud i livet. Når eksekveringsdelen kommer, så har de en tendens til at køre det igennem strategimøllen en gang til i stedet for at komme ud over stepperne. Det her er et tilbud, hvor de rent faktisk lærer det, siger Anders Berthelsen, der er koordinator på Akademikernes Startup, som Akademikernes A- kasse har søsat den 1. november.

Forløbet kan søges af alle

Programmet er for medlemmer af Akademikernes A-kasse, som har en idé til en forretning.

– Det er et tilbud til medlemmer af a-kassen, som måske har gået med en lille iværksætter i maven, vil have foden under eget bord, og som har gjort sig nogle tanker omkring forretning. Det kan være folk, der laver en eller anden dims, men det kan også være som konsulent, coach eller psykolog. Der er rigtig mange forskellige typer, og kurset er bredt tilrettelagt med tilbud, der favner bredt, siger Anders Berthelsen.

Til dette første program modtog han i alt 140 ansøgninger. 70 kom ind. Nu er der 80, fordi nogle af dem, der blev optaget, allerede samarbejdede med andre.

– Folk bliver vurderet på deres idé. Kan den blive til en forretning? Kan vi coache den? Det skal ikke kun være en kontorplads. Men det er meget forskelligt, hvordan folk bruger det. Nogle er her alle dage – andre to-tre dage. De deltagere, der kun kan deltage uden for normal arbejdstid, får tilrettelagt deres personlige sparring efter kl. 17.00 og evt. i weekenden. Kontoret er åbent 24 timer i døgnet også i weekenden, siger Anders Berthelsen.

En idé er ikke en forretning

Selve iværksætterprogrammet er udviklet i samarbejde med VentureCup. Forløbet er på i alt 13 uger med workshops inden for salg, regnskab, patentrettigheder, markedsføring via sociale medier mv. Der tilbydes gruppesessioner og personlig sparring med mentorer om de enkelte projekter. Og så er der oplæg, sociale arrangementer og daglig støtte fra Startups faste koordinator. Programmet afsluttes med et udslusningsforløb, som forbereder den enkelte til næste skridt.

– Vi starter forløbet med en samtale om den konkrete idé. Her sætter vi mål og milestones, og vi kan selvfølgelig ikke garantere, at de bliver en succes. Nogle brager igennem, andre skal lære det. Men alle kan lære det, siger Anders Berthelsen.

Akademikere er dog en speciel gruppe, når det handler om iværksætteri, siger han.
– Akademikeres iværksætterprojekter har en dødelighed på 90 procent. For håndværkere er den på 60. Derfor er forløbet også en eksekveringsøvelse. Det er praktisk uden for meget teori.

Og så lærer de det, som akademikere ifølge Anders Berthelsen er “notorisk dårlige til, nemlig at sælge sig selv”.

– De lærer at kommercialisere det, de er gode til. Og det bliver de nødt til, for kan man ikke sælge det, så har man ingen forretning, så har man tanken om en forretning, en ide, og det er ikke det samme. Man er nødt til komme ud over rampen, få solgt og promoveret sig selv, og det er for mange akademikere ekstremt angstprovokorende, men jeg kan afsløre, at det er noget, der kan læres. Og det lærer vi dem så, siger han.

Rammer med højt til loftet

A-kassen har ryddet hele den øverste etage i Vester Farimagsgade 13 i København til iværksætteretage. Indretningen har kant og til hensigt at inspirere. Der er storkontor med udsigt til Paladsbiografen fra både stående og siddende arbejdspladser, loungerum med plads til fordybelse eller mere tilbagelænet gruppearbejde, iøjnefaldende og imponerede lamper og lyssætning – og et ikke nærmere forklaret dyretema med mandshøje hunde, og andre dyreskulpturer fordelt over hele etagen, også i grupperum og frokostafdeling.

– Det er dejligt med så fine lokaler. De ledige ranker sig her og får en identitet. Det skulle være ordentlige rammer og kunne sammenlignes med de flotteste kontorfællesskaber i København. Derfor er kvaliteten i fokus med lækker indretning, god mad og den bedste kaffe udvalgt efter blindtest, siger Anders Berthelsen.

Måske er det forklaringen på det, som Anders Berthelsen kalder en rungende succes.

– Det går over al forventning, folk er fantastisk glade, energiske og givende. De giver deres viden videre, snakker med hinanden og bruger hinandens netværk. Der er sådan en rigtig fin følelse af, at man under hinanden succes, og at det lykkes for folk. Det giver en fantastisk stemning.

En idé er ikke en forretning

Anders Berthelsen, koordinator på Akademikernes Startup

– De lærer at kommercialisere det, de er gode til. Og det bliver de nødt til, for kan man ikke sælge det, så har man ingen forretning, så har man tanken om en forretning, og det er noget helt andet, siger Anders Berthelsen.

Storrumskontor og loungeroom

Storrumskontor close800

Storrumskontor panorama800

Frokoststue800

Sorrumskontor lysreklame800

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge

P