Stor mangel på psykologer til ældre

 I

Presseklip: Eva Secher Mathiasen forudser i en artikel i Kristeligt Dagblad, at manglen på psykologer med speciale i ældre vil blive et stort problem i sundhedsvæsenet, i takt med at der bliver flere ældre.

Christine E. Swane, direktør i Ensomme Gamles Værn, opfordrer de praktiserende læger til at overveje, om de skal henvise flere ældre til terapi i stedet for at udskrive recepter på antidepressiva.

– Det er oplagt, at mange ældre vil kunne hjælpes med gode samtaler hos en psykolog i stedet for blot at få piller og dermed behandle symptomerne på det, som er svært, siger hun.

Men Christine E. Swane undrer sig over, at der, ifølge Dansk Psykolog Forening, kun er 18 psykologer med speciale i gerontopsykologi.

Hun siger til Kristeligt Dagblad: ” Mister en kvinde midt i livet sin ægtefælle, vil hun blive tilbudt forskellige former for psykologisk støtte. Ældre, som mister en ægtefælle og ryger ud i en livskrise, får ikke samme tilbud. At miste en ægtefælle sent i livet ses som en naturlig proces, og det forventes ikke, at man har brug for hjælp til at komme videre. I Danmark har psykologerne meget fokus på børn, unge og udvikling. Man forbinder ikke ældre med et potentiale for udvikling.”

Ifølge KD er hver ottende dansker over 65 år, mens hver fjerde over 80 år får antidepressiv medicin. Samtidig har ældre mænd den højeste selvmordsrate af alle befolkningsgrupper.

Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, forudser, at manglen på psykologer med speciale i ældre vil blive et stort problem i sundhedsvæsenet, i takt med at der bliver flere ældre.

“Det bliver en kæmpe udfordring for det offentlige sundhedsvæsen, hvis vi ikke begynder at tage det alvorligt. Med flere ældre får vi behov for et omfattende, specialiseret tilbud, som vi ikke har. Jeg vil mene, at vi potentielt står med et rigtigt stort problem. Naturligvis er ældre velkomne hos de alment praktiserende psykologer, men hjælpen bliver bedre og mere målrettet, hvis man taler med en psykolog, som er specialist på feltet. En depression har eksempelvis andre udløsende faktorer for en 35-årig end for en 70-årig,” siger hun.

Ifølge kristeligt Dagblad er der over en million danskere over 65 år, som dermed er i aldersgruppen for gerontopsykologien.

Kristeligt Dagblad 14. juni 2013

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge