Neela Maria Sris – 2150×2150

Neela Maria Sris

Cand.psych.aut.

Ledende psykolog og direktør i Encounter og formand for Selvstændige Psykologers Selskab

“Vi burde vel egentlig som psykologer være nogle af de bedste til at skabe trivsel, men det er aldrig os, der vinder prisen som den bedste arbejdsplads. Det ville jeg ændre på”

Neela Maria Sris arbejder som ledende psykolog i virksomheden Encounter, hvor hun også er direktør.

Hvad laver en psykolog, der hvor du er?

– Jeg har en dobbeltrolle i psykologhuset Encounter som både praktiserende psykolog og leder.

Som psykolog er mit kald at hjælpe mennesker i alle former for udfordrende situationer. Jeg arbejder med mange forskellige problematikker. Det kan f.eks. være angstlidelser og stressproblematikker. Jeg har både børn og voksne i terapi.

En stor del af min hverdag er også dedikeret til ledelsesarbejde og supervision. Min vigtigste opgave som både leder og supervisor er at hjælpe de ansatte psykologer til at løfte deres faglighed og trivsel bedst muligt i deres terapeutiske arbejde.

Desuden brænder jeg meget for formidling af faget – både som underviser, som foredragsholder og i medierne. Jeg er tilknyttet som ekstern lektor på KU, og så er jeg i øjeblikket ansat i regionen en enkelt dag om ugen med ansvar for supervision og udredning.

Hvorfor er jobbet spændende for en psykolog?

– Som klinisk psykolog får jeg mulighed for at følge klientens udvikling og f.eks. se klienter rykke sig ud af en depression og opleve, hvordan det pludselig er et nyt menneske, der træder ind ad døren. Jeg er så heldig at opleve den taknemlighed, som de udtrykker, når de er færdige med et forløb. Dér tænker jeg, at jeg har verdens bedste job, og det er meget meningsfuldt for mig at kunne hjælpe folk ”tilbage til deres liv”.

Hvordan endte du i jobbet som selvstændig psykolog?

– Jeg blev færdig som psykolog i 2014, hvor jeg efter en spændende praktik gerne ville have job i psykoterapeutisk ambulant afsnit F4, men det var ikke muligt. I min jobsøgning stødte jeg også på private praksisser, og så begyndte jeg at lege med idéen om selv at blive selvstændig.

Jeg startede med at give mig selv en prøveperiode på et halvt år, og så gav jeg den ellers fuld gas på det opsøgende arbejde. Jeg tror, at det har hjulpet mig, at jeg er typen, der ikke er bange for at tage kontakt til andre mennesker. Jeg fik etableret en fuldtidspraksis i løbet af tre måneder. Efter et par år – i 2017 – oprettede jeg et nyt firma, Encounter, fordi jeg blev træt af at være alene og leje mig ind forskellige steder, og jeg savnede sparring og kollegialt sammenhold. Længslen efter et socialt og fagligt arbejdsmiljø motiverede mig til at starte mit eget psykologhus fra bunden. Der er 20 seje og sympatiske mennesker tilknyttet Encounter i dag. Det er gået stærkt, og det har været en stejl læringskurve.

Min motivation for at starte Encounter var også at skabe Danmarks bedste arbejdsplads. Som nyuddannet gik det op for mig og mine studiekammerater, at det bestemt ikke er alle arbejdspladser for psykologer, som byder på et godt arbejdsmiljø – mit indtryk er, at der generelt er mange pressede arbejdspladser for psykologer. Vi burde vel egentlig som psykologer være nogle af de bedste til at skabe trivsel, men det er aldrig os, der vinder prisen som den bedste arbejdsplads. Det ville jeg ændre på.

Hvordan kan du bruge dine evner som psykolog i arbejdet som leder?

– Jeg er meget optaget af mennesker og deres reaktioner, og hvis der er noget, man bliver klog på som leder, så er det mennesker og gruppedynamikker. Men det er også det, der gør lederrollen svær, og jeg skal virkelig gøre mig umage. Man har som leder en aktiv rolle i at skabe et trygt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne kan blomstre, og det kan jeg ikke facilitere uden at gøre mig umage, være opmærksom og engageret. Jeg er også kulturskabende som leder, og det er vigtigt for at skabe en omsorgsfuld kultur, at mine medarbejdere altid føler, at de kan komme til mig. Når jeg har deres ryg, så kan de have deres egen.

Jeg har erfaret som leder, at vi alle har forskellige behov – 20 medarbejdere er lig med 20 forskellige behov. Det er en vigtig læring, at noget, der er godt for den ene, ikke nødvendigvis er godt for den anden. Her er Corona-pandemien et godt eksempel. Jeg havde en ledelsesstrategi under første bølge, og vi evaluerede denne håndtering på arbejdspladsen bagefter. Her blev det tydeligt, at der er forskellige behov, f.eks. i forhold til kommunikation med mig som leder. Nogle havde behov for daglig kommunikation og andre kunne godt undvære et par opkald. Det er vigtigt, at det ikke bare bliver en middelvej, fordi det er ikke ’spot on’ for nogen af dem. Ledelse skal tilpasses til den enkelte, og det tager lang tid.

Hvis du skal give et godt råd til en jobsøgende psykolog?

– Som selvstændig er det vigtigt med den rette blanding af gåpåmod og ydmyghed. Det har betydet rigtig meget for mig, at jeg har opsøgt god supervision og sparring. Det er vigtigt at investere i en dygtig supervisor – for mit eget vedkommende har jeg set det som en form for mesterlære. Den kvalitetssikring, som supervision og sparring giver, er uvurderlig.

Det er vigtigt med ydmyghed omkring, at man ikke kan det hele – og derfor er det godt at danne sig et ’fagligt sikkerhedsnet’, hvor man kan sparre med andre og blive udfordret.

På det forretningsmæssige plan er det vigtigt at huske på, at der med friheden som selvstændig også kommer usikkerhed. Dog skal man ikke lade sig skræmme – hvis man ønsker at arbejde som selvstændig psykolog, vil jeg anbefale, at man kaster sig ud i det. Livet som selvstændig kan være helt fantastisk. Man kan skabe sig en tilværelse med masser af frihed, kreativitet og glæden ved at kaste sig ud i de opgaver, man brænder mest for.

Hvis man vil klare den som selvstændig er det også vigtigt, at man tør at kaste sig ud i ting og ikke holder sig tilbage. Det er en læringsproces, hvor der er op- og nedture.  Jeg synes, at man skal blive ved med at være ydmyg, uanset hvor meget erfaring man har. Man skal blive ved med at opsøge sparring, kvalitetssikre sit arbejde og forsøge at få øje på og bryde ud af eventuelle dårlige kliniske vaner hen ad vejen.

KARRIEREPORTRÆTTER

inge-loua-ny

Inge Loua
Cand.psych.

Psykolog i konsulenthuset Minoritetskonsulenterne ApS

stine-reintoft

Stine Reintoft
Cand.psych.

Supervisor og konsulent i Supervisionshuset

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge