Omsorgstræthed og egenomsorg for psykologer - Fænomen, forklaring og forandring

Underviser


Janne Høghcand.psych.aut, specialist i psykoterapi for voksne. Før årtusindeskiftet sygeplejerske & voksenunderviser, fra 2004 psykolog i voksenpsykiatrien, dernæst palliation og senest selvstændig i enmandspraksis med et klinisk ben (ydernummer) og et organisationspsykologisk ben. Se også www.jannehogh.dk. De seneste år har jeg været optaget af, hvad der slider i jobbet som psykolog og har bl.a. skrevet en forskningsartikel om emnet, ligesom jeg sammen med Halfdan Skjerning (cand. Psych. og Ph.D) har lavet en stor dansk undersøgelse (2018) om, hvad der slider på psykologer i deres job, og hvad de gør for at holde til det, vi arbejder med.

Vær opmærksom på, at du nu også kan tilmelde dig del 2, denne dag er dediteret til en dybere introduktion til metoder - se kursusbeskrivelse og for tilmelidng her!

Formål
Træt, utilpas, på grænsen til kvalme. Tunge arme tvinges til at åbne døren for endnu et menneske, som har det svært. Ulyst til at høre mere om dårligt selvværd, ingen energi og tilbagevendende tristhed. Engagementet til at starte forfra med at forstå og hjælpe endnu et menneske, der har det svært, ligger underdrejet.

Nogle gange er det sådan at være psykolog. Skamfuldt? Pinligt? Det er nok ikke det første, vi taler med vores kolleger om.

Formålet med denne kursusdag er at sætte lys på, hvad denne slitage – denne omsorgstræthed – drejer sig om: hvad er omsorgstræthed? hvordan mærker vi den? hvad kommer den af? – og ikke mindst: hvad kan vi gøre for at ændre på det, som også kaldes ”The Cost of Caring” (C. Figley, 1995)?

Kursusdagen er – i bedste fald - et egenomsorgens væksthus, som tager afsæt i den viden, som findes, og derfra retter blikket mod konkrete tiltag, som kan hjælpe os til at holde til det fag, vi holder af. 


Læringsmål
På kursusdagen arbejdes med både teoretisk forståelse og praktisk erfaring med omsorgstræthed og egenomsorg. Du vil få indsigt i internationale og nationale undersøgelser om omsorgstræthed blandt psykologer.

På denne baggrund er det kursusdagens mål, at du udvikler færdigheder i forhold til:

  • At kunne identificere de symptomer, som er kendetegnet ved omsorgstræthed
  • At øve og anvende konkret metode til forebyggelse af omsorgstræthed

Kursusdagens mål er endvidere, at du udvikler kompetencer i forhold til:

  • At reflektere over og udvikle din egenomsorgspraksis  

Målgruppe
Kursusdagen er for dig med nogle års erfaring som psykolog og med forståelse af, at omsorgstræthed er/kan blive en sideeffekt af dit job. 

Som deltager skal du være indstillet på at dele egne erfaringer og være indforstået med, at kurset er tilrettelagt som afsæt for at justere på de forhold ved dit arbejde, du oplever som slidsomme.

Du inviteres til at danne støttende netværksgrupper efter kursusdagen mhp. konkrete tiltag i dit eget arbejdsliv.

Undervisningsform
Kurset er tilrettelagt med vægt på variation i dagens løb. Der vil være oplæg i plenum, øvelser, individuelt arbejde samt samtaler, vidensdeling og drøftelser i grupper af forskellig størrelse. 

Temaer i kurset
På kurset er der fokus på dels at skærpe opmærksomheden på omsorgstræthed for at afhjælpe og forebygge den, og dels at inspirere til tiltag, som kan udvikle et miljø, som forebygger arbejdsrelateret slitage på din arbejdsplads, så vi som psykologer kan blive bedre til organisere os og blive ved med at holde til det, vi holder af.

Kurset er brugsorienteret! Noget til hovedet, mest til hjerte og hånd.

  • International og dansk forskning om omsorgstræthed
  • Metode(r) til forebyggelse af omsorgstræthed
  • Refleksioner om egen praksis 

Forberedelse/mellem kursusdage
Før kurset bedes du læse litteratur svarende til ca. 15 sider.

På kurset vil der blive refereret til et lille udsnit af den forskning og litteratur, der findes på området. Derudover og supplerende har du mulighed for at fordybe dig i supplerende litteratur fra litteraturlisten i MitDP, hvis du får brug for mere teoretisk ballast på din videre færd. 

Litteratur
De ca. 15 siders litteratur, som du bedes læse inden kurset, kan du finde i MitDP ca. 3 uger før kurset. I MitDP vil du også blive præsenteret for en litteraturliste med øvrigt anbefalet litteratur.

Som inspiration til kurset kan du læse følgende artikel fra Magasinet P ’Når omsorgen smuldrer, og spejlneuronerne er overbrugt’ af Janne Høgh: http://infolink2003.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/19015.pdf

Efter kurset
På kurset inviteres du til at deltage i efterfølgende netværksgrupper med andre kursister, fagkollegaer på din arbejdsplads eller andre relevante personer i dit netværk.  

Godkendt til
Kurset er godkendt til alle Specialistuddannelser på det tværgående modul 3.99 med 6 timer.

 

FAKTA

Navn

Det tværgående modul - Omsorgstræthed og egenomsorg for psykologer - Fænomen, forklaring og forandring

Ref.nr.

2003993

Sted

Dansk Psykolog Forening København
Stockholmsgade 27
2100 København Ø

Varighed

Max deltagere

27

Tilmeldingsperioden er slut

SØG EFTER KURSUS

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge