Birgit Hove Lundgren

Birgit Hove Lundgren

– psykolog i Reading, England

“Kulturelt betingede problemstillinger er mere tydelige. Fx er forskellen på rig og fattig enorm i England, det skinner også igennem i mine klienters problemer.”

VERDEN RUNDT – MED P

157 af Dansk Psykolog Forenings medlemmer arbejder i udlandet.

Magasinet P giver fem af dem ordet i en ny interviewserie og kaster lys på livet som psykolog i andre dele af verden.

Portrætterne er skrevet af journalist Henning Due. Dette er seriens tredje portræt.

Af journalist Henning Due

Hvordan er du endt i England?
Jeg flyttede herover sammen med min mand og mine børn, fordi min mand, der arbejder med it, fik muligheden for at tage herover og arbejde.

Hvorfor besluttede I jer for at flytte?
Vi tænkte også, det var en mulighed for vores børn at blive tosprogede. Men jeg var selv en smule skeptisk, fordi vi som psykologer er afhængige af sprogets nuancer, og skiftet fra dansk til engelsk som arbejdssprog kunne være en forhindring for mig. Jeg ønskede ikke at blive sat tilbage rent arbejdsmæssigt.

Blev du så det?
Da jeg kom herover, havde jeg svært ved at finde arbejde, selvom jeg havde mere uddannelse og mere erfaring end mange engelske psykologer. Det skyldtes dels, at jeg ikke var registreret som klinisk psykolog, dels at jeg manglede noget for at blive autoriseret skolepsykolog. Jeg var heller ikke organisationspsykolog på papiret, selvom jeg havde arbejdet med organisationspsykologi i mange år i Danmark.

Hvad var problemet?
I England skal de være sikre på, at du er helt præcist uddannet i det felt, du søger job indenfor, før de tør røre ved dig og give dig et arbejde.

Hvorfor?
At være psykolog i Danmark er en langt mere veletableret uddannelse, og det betyder, at folk godt ved, hvad du er, hvis du siger, du er psykolog. I Danmark har du en mere allround-funktion som psykolog, mens man er mere begrænset i jobbet i England, hvor det er siloen, du arbejder i, som definerer dit job.

Hvilke udfordringer oplevede du først som psykolog i England?
De første mange år jeg arbejdede her, brugte jeg tid på at forklare mine klienter, at jeg ikke er født i landet, og at de skulle spørge ind, hvis jeg nogle gange brugte nogle ord, som lød lidt underlige i deres ører, og de blev usikre på, hvad jeg mente. Sproget er jo alt, det er jo sådan, vi forstår alting.

Hvad bed du ellers mærke i, da du ankom som dansk psykolog i England?
Herovre varetages en store del samtaleterapien af Counsellors – en rolle der ikke findes i Danmark. Det kommer ud af tanken om Pastoral Care fra kirken. Altså én, som er god til at lytte. I dag kan man tage en master i Counselling eller en Doctorate, der minder mere om en kandidatgrad i England, men det er ikke en akademisk uddannelse som en psykolog. I England bliver kun 10 procent af dem, der tager en bachelor i psykologi, færdiguddannede som psykologer, mens resten tager en master i et andet fag i stedet for.

Hvad er forskellen på en Counsellor og en psykoterapeut?
I England har vi psykologer, dernæst psykoterapeuter og så Counsellors. I de senere år er Counsellors efterhånden blevet lige så gode som psykoterapeuter, og Counsellor-uddannelsen er blevet mere udbredt herovre på grund af en større efterspørgsel og en presset offentlig økonomi.

Hvad er de største forskelle – faglige som kulturelle – på at arbejde som psykolog i England sammenlignet med Danmark?
Den største forskel er, at psykologer i England enten arbejder som forskere på universiteterne eller på hospitalerne, hvor de laver klient-udredninger og tests samt behandlingsplaner. Der er ikke den samme mængde af samtaleterapi, for det arbejde varetages typisk af psykoterapeuter og Councellors herovre. Der findes heller ikke ydernumre som i Danmark.

Har du mærket det på egen krop?
Da jeg kom herover, kunne jeg ikke få arbejde som Counsellor, fordi jeg ikke havde en Counsellor-uddannelse. Først for nyligt blev jeg officielt registreret som Counsellor. Altså et kvalitetsstempel, så folk kan se, at jeg har været til eksamen hos BACP –British Association of Counceling and Psycotherapy.

Hvad laver du i dit nuværende job?
Jeg er Head of Clinical Services hos virksomheden Validium, der er en mindre clinical health provider-virksomhed – lidt ligesom Falck Health Care i Danmark. Jeg har godt 40 ansatte under mig – både psykologer og Counsellors, og vi leverer bl.a. EMDR (Eye Movement and desensitization Reprocessing, red.) i traumesager og arbejder med kritiske begivenheder.

Hvis der fx har været en terrorhændelse, sender vi et hold psykologer og Counsellors ud at lave debriefing og krisehjælp. En anden del af mit team laver telefonrådgivning og hjælper folk, der ringer ind og har brug for hjælp.

Hvad synes du, der er spændende ved dit job?
Vi har åbent døgnet rundt, det er både stressende og interessant. Du ved aldrig, hvad der tikker ind på SMS eller mail, og ofte skal vi tænke i løsninger i stedet for i årsager.

Gør I en forskel?
Hvis vi ikke var her, ville der ikke være noget tilbud til alle disse mennesker, som ikke har andre at tale med. Har man brug for nogen at tale med klokken 02 om natten, er vi den eneste hjælp, og det er vores job at ringe til ambulancen, hvis vi fx vurderer, at en person er selvmordstruet, men vi laver også en masse psykoedukation og støtte.

Hvad kan volde problemer i dit job?
Det er en forretning, så der skal tjenes penge på vores service. Det betyder, at vi nogle gange kan gøre mindre for dem ringer, end vi gerne vil. Hvis en virksomhed har købt en begrænset pakke til en ansat, er vi nødt til at arbejde indenfor den ramme, selvom vi rent klinisk kan se, at det ikke er tilstrækkeligt.

Hvad gør I så?
Vi forsøger at oplyse klienten om, hvilke muligheder de har hos os, eller vi henviser dem til deres læge og frivillige organisationer.

Hvordan adskiller psykologers arbejdsvilkår i England sig fra arbejdsvilkårene i Danmark?
Psykologer har mindre ferie i England og længere arbejdsdage, og man tager ikke til England for lønnen.

Hvilke kulturelle forskelle oplever du mellem England og Danmark?
Især det multikulturelle er tydeligt i England – både i forhold til klienter og kolleger. I mit team har jeg en sydafrikaner, tyrker, polak, kineser, tysker, iraner og italiener ansat.

Men kulturelt betingede problemstillinger er også mere tydelige herovre. Fx hustruvold i visse kulturer, og forskellen på rig og fattig er enorm i England, det skinner også igennem i de problemer, jeg møder hos mine klienter.

Hvad er dine råd til danske psykologer, der drømmer om at bosætte sig i England eller andre lande og arbejde som psykolog?
Sørg for at have din autorisation på plads, hvis du rejser ud, for den kan transporteres på tværs af lande i Europa. Vær åben og nysgerrig og lad være med at forsøge at forstå verden gennem den danske linse, for selv om det ikke er som i Danmark, er det ikke ensbetydende med, at det ikke er godt nok.

Blå bog: Birgit Hove Lundgren

56 år
Gift og har to børn
Født i Odense, opvokset i Storkøbenhavn og Espergærde
ExamArt i Teatervidenskab
Cand. Psych i uddannelse og formidling fra Københavns Universitet
OPU- toårig organisationspsykologisk uddannelse
MA in Psychodynamic Approaches to working with Adolescents, Tavistock and Portman, London
Psykolog i Forsvaret
Psykolog hos KMG Management Consulting
Psykolog hos Nestlé –rekruttering og udvikling af graduate-program
Center for Ledelse – lederudviklingsprogrammer – certificering i Meyers Brigg-testværktøj
Psykolog hos DONG – uddannelses – og udviklingspsykolog
Psykolog hos Rigshospitalet – lederudvikling
Counsellor hos ARC – ungdomsrådgivning og Trauma response
Counsellor hos Berkshire Counsellling Center – kort – og langtidsterapi
Clinical Manager hos No5 – ungdomsrådgivning
Clinical Manager hos Optum – EAP Provider (Employee Assistance Programme)
Head of Clinical Services hos Validium – EAP Provider (Employee Assistance Programme)

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge