Tina Ringer Mogensen foto

Tina Ringer Mogensen

– psykolog i Doha, Qatar

“Man har en idé om, at en psykolog kan fikse ens problemer lige så hurtigt, som en læge kan. Altså at psykologhjælp er lidt som at få udskrevet piller og det har været svært at arbejde i.”

VERDEN RUNDT – MED P

157 af Dansk Psykolog Forenings medlemmer arbejder i udlandet.

Magasinet P giver fem af dem ordet i en ny interviewserie og kaster lys på livet som psykolog i andre dele af verden.

Portrætterne er skrevet af journalist Henning Due. Dette er seriens fjerde portræt.

Af journalist Henning Due

Hvordan er du endt i Qatar?
For mange år siden gav min mand og jeg håndslag på, at vi gerne ville prøve at blive omplantet som familie og komme ud i en anden kultur og møde verden. I 2009 rejste vi til Doha i Qatar, og det var min mands job, der fik os ud, men beslutningen var fælles. Han er ingeniør og blev sendt ud med COWI, der arbejder med udvinding af olie og gas i Qatar.

Arbejdede du fra første dag i Doha?
Da vi ankom, gik jeg i gang med at lave otte ugers mindfulnesskurser til danskere, der var bosat i Qatar. Dengang var der mange danskere i Doha, fordi Mærsk havde kontrakt med staten og opererede deres oliefelter.

Hvor længe stod det på?
I et års tid, hvor jeg også havde enkelte klienter. I starten forsøgte jeg også at finde ud af, hvordan arbejdsmarkedet så ud for psykologer i Qatar. Der fandt jeg ud af, at der officielt ikke findes privatpraktiserende psykologer i Qatar.

Men uofficielt så..?
Jeg fandt sammen med en gruppe psykologer og rådgivere i DPR Group (Doha Professional Ressource Group), og vi hjalp hinanden ind i landet og orienterede hinanden om, hvordan arbejdsforholdene var. Det var besværligt, ja nærmest umuligt, at få licens til at praktisere som privat psykolog. Der var på tidspunktet mindre forståelse for, at du som menneske godt kan have brug for psykologhjælp uden at være psykiatrisk syg. Vi henviste uformelt til hinanden.

Hvordan foregår det så i dag?
Det ændrer sig langsomt, og nu er der private lægeklinikker, der ansætter psykologer. Man skal have tilladelse til at arbejde som praktiserende psykolog af en psykiater fra en klinik, som sundhedsministeriet har godkendt. Psykiateren giver dig tilladelse til at arbejde, men det er ikke en autorisation, som vi forstår det i Danmark.

Er vilkårene ved at ændre sig?
Ja, der er et nyt system i støbeskeen herude. Sundhedsvæsenet ved godt, at der findes en ”under radaren”-gruppe af borgere med behov for behandling, og rent politisk er der ændringer på vej.

Det lyder som lidt af en balancegang at skulle arbejde ”under radaren” på den måde?
Det var lidt som Det Vilde Vesten, hvor vi lavede vores eget lille netværk, og hvor vi sikrede, at vi tilbød klienterne kvalitet i behandlingen. Vi superviserede hinanden, og selvom myndighederne godt vidste det, blandede de sig ikke, fordi vi løste et problem, som de ikke selv løste.

Krævede det politiske forbindelser?
Ja bestemt. Ledelsen i vores netværksgruppe havde god kontakt til det qatarske sundhedsministerium og højtstående embedsfolk i ministeriet. Det var virkelig spændende at være med til, og på den måde har vi været med til at kaste lys på et problem.

Hvad arbejdede du med efterfølgende?
I 2010 begyndte jeg at arbejde som Imago parterapeut og workpresenter og med MBSR-Mindfulness kurser med en canadisk kollega. I dag er jeg medejer af en netværksbaseret konsulentvirksomhed, der hedder Qatar Development and Consultancy Centre (QD&CC), sammen med en kvindelig qatarsk psykiater, der hedder Ameera Al-Kharaz. Vi startede virksomheden i 2015 ved at købe et eksisterede firma af en newzealandsk psykolog, som lavede konsultation, coaching og udviklingsforløb til virksomheder og private kunder.

Laver I så også egentlig terapi?
Nej. Det er endnu ikke tilladt officielt politisk, men vi kan godt lave støttende og afklarende samtaler, så længe det kan kaldes coaching, som vi har licens til at udføre.

Hvordan anskues psykologer i Qatar?
Man har en idé om, at en psykolog kan fikse ens problemer lige så hurtigt, som en læge kan. Altså at psykologhjælp er lidt som at få udskrevet piller, og det har været svært at arbejde i, fordi det kræver meget forventningsafstemning at få dem til at forstå, at god psykologhjælp kræver en samarbejdsrelation, og at det ikke er en ekspertrolle, jeg sidder i, men en særlig samarbejdsrelation.

Hvordan adskiller Qatar sig fra Danmark?
Doha er meget multikulturelt, så man møder rigtig mange mennesker fra rigtig mange kulturer. Jeg mødte på et tidspunkt en mand fra New York, som sagde, at Doha nærmest er mere multikulturelt end New York, fordi folk fra hele verden bogstaveligt talt bor side om side her i byen.

Hvad er spændende ved at arbejde som psykolog i Qatar?
At få indsigt i en ny kultur. Fx at få lov til at lytte til et muslimsk par, hvor jeg bliver klogere på deres liv, eller at have samtaler med en muslimsk mand om hans identitetsproblemer eller om kærlighed. Det berører mig meget, når de åbner op og fortæller mig om deres problemer.

Hvad har overrasket dig mest, når du har hjulpet muslimske par?
Da jeg kom herud, var jeg først meget optaget af kvinders empowerment, men nu er jeg overbevist om, at de nok skal klare sig, for jeg kan se, at de virkelig vil udvikle sig, og at de er ambitiøse. Til gengæld er jeg overrasket over, at en del mænd virker usikre og desorienterede og har svært ved at finde deres fodfæste i forhold til at hvordan, de skal være en god mand og en god far.

Er der andre opsigtsvækkende kulturforskelle, du har bidt mærke i?
Der er stor forskel på Danmark og Qatar, når vi snakker tavshedspligt. Herude kan man i sundhedsvæsenet opleve, at sundhedspersoner deler, hvad man laver i sit arbejde. Altså dybt personlige oplysninger om klienter og patienter. Opfattelsen er desuden, at hvis man taler med en vesterlænding som mig som klient, så holdes det nok fortroligt.

Hvad skyldes det?
Formentlig, at det er en meget kollektiv kultur, hvor alle ved alt om alle. Det er svært at være anonym herude, så hvis man virkelig har problemer i sin familie – fx med seksuelle overgreb, misbrug eller vold – kan man ikke gå noget sted hen og fortælle det til nogen i fortrolighed, og det mener jeg er problematisk.

Hvilken status har psykologi i Qatar?
Det er et nyt felt og fag her i landet. Jeg møder mange unge qatarske kvinder, der gerne vil være psykologer, men de lokale psykologer uddannes fortsat mest i udlandet. Jeg tror dog, det kommer til at ændre sig i de kommende år.

Hvordan er synet på mental sundhed og psykiske lidelser i Qatar?
Der er stor opmærksomhed på f.eks. World Mental Health Day herude, hvor skoler og universiteter gør et stort nummer ud af dagen. I de offentlige rum går man også ud og fortæller om psykisk sundhed, og det siger noget om, hvad sundhedsministeriet vil på sigt. Altså at man skal kunne tale om psykiske problemer og psykiske lidelser i det offentlige rum.

Hvad skaber problemer for en psykolog i Qatar?
Bureaukratiet kan være trættende og uklarheden omkring, hvad vi må og ikke må. Det kan også være trættende, at jeg skal bruge så meget krudt på at skabe mit arbejdsliv herude. Men samtidig er det også fedt, fordi man holder sig i bevægelse.

Hvad er dine råd til danske psykologer, der overvejer at bosætte sig i Qatar?
Man skal være fleksibel rent fagligt. Det kan godt være, du ikke kommer til at arbejde med lige præcist det område, du er uddannet til, og du skal være indstillet på at blive frustreret over det nye system, og du skal huske at være nysgerrighed på at udforske systemet. Og så er det vigtigt at skabe et netværk, så du ikke er alene om alting.

Blå bog: Tina Ringer Mogensen

– 48 år
– Gift og har en datter og en søn
– Født og opvokset i Hjørring
– Færdiguddannet i 1997 som psykolog fra Aarhus Universitet
– Psykolog i Nordjyllands Amt på handicapområdet i 1997-98
– Psykolog i Ålborg Kommunes ungdomscenter fra 1998 -2007
– Privat praktiserende psykolog 2007-09
– Uddannet som mindfulness-instruktør og parterapeut

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge