Årsmøde 2025 – et samfund vi kan bære

Psykologernes bidrag til trivsel, klima og omsorg
28. november 2025 kl. 10:00-15:00

Hvordan skaber vi et samfund, hvor mennesker og miljø trives side om side? På Dansk Psykolog Forenings virtuelle årsmøde den 28. november 2025 samler vi psykologer fra hele landet til en dag med ny viden, refleksion og faglig dialog om bæredygtighed i bred forstand – fra børns trivsel og arbejdslivets vilkår til klimakrisens psykologiske betydning. Glæd dig til ForskerTalks, dialogsessioner og en stærk keynote speak med Emma Holten.

Her kan du se hele dagens program og en beskrivelse af alle ForskerTalks.

Tilmeld dig årsmødet

Program

  • Fra 9.30: Tjek ind online
  • 10.00: Velkomst ved forperson for Dansk Psykolog Forening Dea Seidenfaden
    Velkommen til en dag med forskningsbaseret indsigt og faglige diskussioner om, hvordan vi skaber bæredygtige livsperspektiver – fra barndom til arbejdsliv og aldring.

- 10:10: ForskerTalks

Fokuserede, forskningsbaserede oplæg, der er sat sammen for at inspirere med en række vidt forskellige faglige perspektiver inden for det overordnede tema. De fire ForskerTalks har alle det til fælles, at de via nyeste forskning involverer psykologiske perspektiver og stiller ind på at være psykolog i en tid med stort fokus på bæredygtig trivsel, klima og omsorg.

Anne Thingbak

Kan metakognitiv teori og terapi bidrage til at forstå og behandle angst og depression hos børn og unge?

Metakognitiv terapi (MCT) er en empirisk veldokumenteret tilgang til behandling af angst og depression hos voksne. Spørgsmålet er, om denne terapiform også kan anvendes til børn og unge? Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er i dag den anbefalede og bedst evidensunderbyggede behandling til denne gruppe, og mange har gavn af den, men op mod 40-50% af børn og unge med angstlidelser kommer ikke fri af deres angstlidelser efter endt behandling. Der er derfor behov for evidensbaserede alternativer. Metakognitiv terapi står på et solidt videnskabeligt fundament og en teori om, at psykisk lidelse opstår som en konsekvens af et vedvarende og fastlåst fokus på tanker og følelser. Ifølge denne forståelse er det ikke tankernes indhold, der skaber problemer, men måden vi forholder os til dem på. Foreløbige forskningsresultater viser, at den metakognitive tilgang kan være en lovende vej til at forstå og behandle angst og depression hos børn og unge. Men hvor langt er forskningen kommet, og hvad mangler vi fortsat at vide? I denne forskertalk giver Anne Thingbak indblik i den nyeste forskning på området.
Johan Abildgaard Simonsen

Indsatsens psykologi – arbejdspsykologiens rolle i indsatsen for et bæredygtigt arbejdsliv

Arbejdspsykologisk interventionsforskning har gennemgået en markant udvikling de seneste år, hvor kompleksiteten i organisatoriske forandringsprocesser bliver stadig tydeligere. Denne forskertalk giver et overblik over nyere udviklinger og præsenterer ny forskning om implementering af arbejdspsykologiske indsatser. Der vil blandt andet være fokus på kompleksiteten i at gennemføre indsatser og hvilken rolle psykologiske fænomener som kollektiv efficacy, change capability og organisatorisk modstand spiller. I den tilknyttede dialogsession drøfter vi, hvordan arbejdspsykologien kan bidrage til et bæredygtigt arbejdsliv, og hvilke udfordringer der kan opstå i implementeringen af interventioner. Deltagerne mulighed for at afprøve værktøjer og tilgange fra arbejdspsykologiske interventioner. Herunder alternative værktøjer til kortlægning af det psykosociale arbejdsmiljø, samt interventionsstrategier til understøttelse af forandringsprocesser på individ-, gruppe- og organisationsniveau.
Andreas Nikolajsen

Det bæredygtige ældreliv i et intergenerationelt perspektiv – om betydningen af relationer og brud til voksne børn

Et bæredygtigt ældreliv er et socialt ældreliv! Her udgør familie og særligt relationen til voksne børn de vigtigste sociale relationer. Et nyt dansk ph.d.-projekt belyser implikationerne ved afbrud mellem gamle forældre og voksne børn og derved betydningen af disse intergenerationelle relationer for den ældre generation. Denne forskertalk tager udgangspunkt i resultaterne fra nye danske forskning og peger på, hvor vi som psykologer bør rette vores opmærksomhed for at imødegå den stigende efterspørgsel på ældrepsykologisk indsigt. I den tilknyttede dialogsession vil vi i samtale med hinanden stille skarpt på nogle af de interpersonelle tematikker, som i vores tid giver anledning til konflikter mellem gamle forældre og deres voksne børn, og diskutere hvad vi i praksis kan gøre for at hjælpe voksne familier i krise.
Dorthe Djernis

Kan vi bidrage til et bæredygtigt klima og samtidig tage vare på os selv? Måske er naturen selv en del af svaret

Klimaets forandringer påvirker i stigende grad den mentale sundhed. Det er et område, vi som psykologer både må forholde os til og være med til at give retning. Psykologer bør have en central rolle i at adressere de emotionelle og kognitive aspekter af klimakrisen, og i forhold til at udvikle praksisnære tilgange, der kan understøtte menneskers trivsel i en tid præget af økologisk usikkerhed. Der er mange facetter i det, både i forhold til at forstå feltet og vores egen rolle, og i forhold til indsatser og metoder, der kan være hjælpsomme for de mennesker, vi er i kontakt med. Aktuelt arbejder jeg med en naturbaseret intervention rettet mod unge med stress, samt en forskningsartikel om naturens rolle i arbejdslivet. I regi af Fonden Mental Sundhed undersøger vi desuden, hvordan psykologisk støtte kan målrettes personer med klimaangst eller klimaubehag. Min og andres forskning viser, , at nærvær og kontakt med naturen er af stor værdi, både for vores mentale trivsel og vores handlekraft, når det gælder klima- og miljøproblemer. Denne forskertalk præsenterer aktuel forskning på området og diskuterer, hvordan naturens potentiale kan inddrages i psykologisk praksis.
  • 11:15: Opsamling og spørgsmål
  • 11:45: Frokostpause

- 12:15: 4 dialogsessioner baseret på de 4 ForskerTalks med oplægsholderne som facilitatorer

I de forskellige dialogsessioner får du endnu mere viden om det aktuelle emne og redskaber til at omsætte den til praksis.

  • Dialogsession med Anne Thingbak

    • Her får du som deltager et praksisnært indblik i metakognitiv terapi til børn og unge og mulighed for at prøve kræfter med en metakognitiv caseformulering.

    Dialogsession med Johan Abildgaard Simonsen

    • Her drøfter vi, hvordan arbejdspsykologien kan bidrage til et bæredygtigt arbejdsliv, og hvilke udfordringer der kan opstå i implementeringen af interventioner. Deltagerne mulighed for at afprøve værktøjer og tilgange fra arbejdspsykologiske interventioner. Herunder alternative værktøjer til kortlægning af det psykosociale arbejdsmiljø, samt interventionsstrategier til understøttelse af forandringsprocesser på individ-, gruppe- og organisationsniveau.

    Dialogsession med Andreas Nikolajsen

    • Her vil vi i samtale med hinanden stille skarpt på nogle af de interpersonelle tematikker, som i vores tid giver anledning til konflikter mellem gamle forældre og deres voksne børn, og diskutere hvad vi i praksis kan gøre for at hjælpe voksne familier i krise.

    Dialogsession med Dorthe Djernis

    Refleksioner omkring:

    1. Er det muligt på mit felt (målgruppe, teoretisk retning, metode) at arbejde med at få klimaubehag og evt. klimaangst til at udvikle sig i retningen af klimahandling? Er det min rolle?
    2. Hvad kan vi som psykolog-stand gøre for at håndtere/påvirke de større psykologiske strømninger ifm. klimaforandringerne?
  • 13.00 Walk&talk: hvad har dagen givet og sat i gang.
  • 13.40: Uddeling af årets Forskerpriser

Til årsmødet uddeler Dansk Psykolog Forening en juniorforskerpris og en seniorforskerpris for at hylde både forskningsmæssige talenter og mere erfarne forskere der bidrager til psykologien som en forskningsunderstøttet profession. Vi søger at få så bredt et kandidatudvalg som muligt at udvælge årets prisvindere ud fra.

Du kan indstille en kandidat her.

Bedømmelsesudvalget, der uddeler priserne består af Erik Lykke Mortensen, Mimi Yung Mehlsen, Søren Willert, Ingeborg Farver-Vestergaard og Nina Reinholt.

Bedømmelsesudvalget består af følgende kompetente mennesker, hvor vi har vægtet aktiv forskningstilknytning, habilitet og repræsentativitet ift. køn, anciennitet, faglighed og spredning på geografi/institutter:

Erik Lykke Mortensen

Erik Lykke Mortensen

Forsker, KU, medicinsk psykologi, pædagogik og folkesundhed.

Mimi Yung Mehlsen

Professor, AU, udviklingspsykologi i voksenlivet

Søren Willert

Lektor Eremitus, AU og AAU, ledelsespsykologi, komité for etik

Ingeborg Farver-Vestergaard

Ph.d, postdoc, SDU, sundhedspsykologi og psykosocial intervention.

Nina Reinholt

Seniorforsker, Psykiatrisk Forskningsenhed Region Sjælland, klinisk psykolog og forsker i nye behandlingsmetoder til kompleks angst, depression mv.

Emma Holten er dansk feminist, forfatter og aktivist med en baggrund i moderne kultur og kulturformidling. Hun er kendt for sit arbejde med digitale rettigheder, ligestilling og sociale retfærdighedsspørgsmål. Holten blev først kendt for sin kampagne mod hævnporno og har siden været en markant stemme i debatten om kønspolitik, økonomisk retfærdighed og menneskers værd i samfundet. Hun arbejder som kønspolitisk rådgiver i Oxfam IBIS og er en efterspurgt foredragsholder både i Danmark og internationalt.

Foto: Claudia Vega

Vi har inviteret Emma Holten til at komme og tale om bæredygtig værdi og hvilke konsekvenser, det får, når vi definerer værdi som vi gør i vores samfund.

Et spørgsmål om bæredygtig værdi

Hvem definerer, hvilke aktiviteter der skaber bæredygtig værdi, og hvilke konsekvenser har disse definitioner for vores samfund? Mens Danmarks økonomi og produktivitet er i vækst, ser vi samtidig en stigning i mistrivsel, stress og ensomhed hos især børn, unge og ældre. Emma Holten har skrevet en bog, som hun kalder ’Underskud’, og som har taget landet med storm. Bogen har vakt stor interesse i udlandet, hvor den udkommer i ni lande i løbet af 2025-26. Den er allerede udkommet i Norge, Sverige og Storbritannien. Emma Holten undersøger det grundlæggende menneskesyn, der ligger bag antagelserne i de økonomiske beslutninger, som træffes på vegne af borgerne hver dag. Hvordan påvirker disse beslutninger vores forståelse af bæredygtighed – ikke kun i forhold til klima og arbejdsmarked, men også i relation til selvbillede og trivsel? Oplægget stiller skarpt på, hvordan værdibegreber formes, og hvilken rolle psykologien kan spille i udviklingen af en mere helhedsorienteret og menneskeligt bæredygtig økonomi.

  • 14:40 Spørgsmål til keynote speaker
  • 15:00: Tak for i dag og på gensyn!
    Vi takker for denne gang og ser frem til andre faglige arrangementer, hvor vi mødes, debatterer og udvikler psykologfaglige kompetencer i fællesskab.

 

Årsmøde 2025 – Vær med

Det er gratis for alle medlemmer af Dansk Psykolog Forening at deltage på dette års online årsmøde.

Tilmeld dig