Psykolympens gudesønner og døtre

 I

Københavns Universitet åbnede i går dørene for 229 nye psykologistuderende. Togaklædte tutorer bød velkommen på PSYKOLYMPEN og var dermed tydelige fixpunkter for de mange nye studerende på det, der i rusugens anledning er omdøbt fra “Center for Sundhed og Samfund” til “Center for Sind og Superkræfter”. Stedet er det det gamle Kommunehospital i København, hvor psykologi holder til blandt antropologer og sociologer.

Selv om der på psykologiens højborg i København kræves et snit på 11,4 i kvote 1 for overhovedet at betræde lokaliteterne, så betyder det ikke, at alt er faglig fordybelse. Tværtimod, siger tutor Jonas Holmberg: det er psykologerne, der står i spidsen for mange af fakultetets fester og fredagsbarer. Men det er nu også alvor, siger Jonas og to af de nye studerende, da de for et øjeblik træder ud af fællesskabet for svare på et par spørgsmål om forventninger til studie og fremtid til brug for psykologernes hjemmeside.

VOXPOP

Rose Hansen, ny studerende, 21 år

Hvorfor psykologi?

Jeg har brugt et sabbatår på at realisere mig selv, på mindfullness og haft en coach. Jeg synes, at det er spændende, at man hele tiden udvikler sig, observerer hinanden, dannes. Det vil jeg gerne have mere at vide om. Jeg har altid gerne villet være tankelæser – og når man nu ikke kan blive det…

Hvilke forventninger har du til studiet?

Jeg har ikke specifikke forventninger til det faglige. Men jeg forventer, at det jeg lærer på studiet, kan hjælpe mig med at forstå egne tankemønstre, og at jeg bliver bedre til at færdes i sociale sammenhænge. Jeg forventer at blive klogere.

Hvad skal du bruge det til bagefter?

Det har jeg slet ikke tænkt på. Det er uoverskueligt at lægge den plan nu. Jeg er her af ren interesse.

Hvad mener du om det høje adgangsniveau?

Jeg er splittet. Det er fint, hvis det faglige niveau på studiet, de svære begreber og de mange tekster på engelsk gør det nødvendigt. Men det er også rigtigt ærgerligt, at dem, der kan bidrage med mere livserfaring, ikke får en chance. Jeg kan godt være nervøs for, at det bliver et prestigefag, så det er noget, man læser bare for at kunne sige, at man gør det.

Elias Borgmann, ny studerende, 21 år

Hvorfor psykologi?

Jeg har prøvet salg og marketing i to år, hvor jeg har talt meget med mennesker, men jeg bliver træt af, at det bliver for overfladisk. Jeg har hang til refleksion og er interesseret i kompleksitet. Og man finder ikke noget mere komplekst end menneskets psyke. Jeg synes, at det er befriende at høre andre kæmpe med det samme som en selv. Og så er jeg vokset op med to psykoterapeuter som forældre og kunne godt tænke mig den mere akademiske tilgang.

Hvilke forventninger har du til studiet?

Ikke noget specifikt. Jeg glæder mig til at blive udfordret og stimuleret intellektuelt. Det har jeg savnet i to år. Jeg befinder mig godt i et akademisk miljø og glæder mig til at blive klogere på mennesker.

Hvad skal du bruge det til bagefter?

Jeg har ikke låst mig fast på det. Det er godt med en generel bachelor, før man vælger. Men jeg ser enten mig selv på en klinik eller i gang med en ph.d.

Hvad mener du om det høje adgangsniveau?

Der er helt klart nogle andre ting, der bør fylde end karakterer. Det bliver et samfundsmæssigt problem, at det er dansk og engelsk karaktererne, der afgør, om man kan læse psykologi. Og det er synd for dem, der brænder for det. Det er også noget pjat, at man får bonus for at starte indenfor to år.

Jonas Holmberg, tutor, 25 år

Hvorfor psykologi?

Jeg er tidligere linjeofficer, nu officer af reserven, og psykologi er for mig en naturlig progression derfra. Psykologi er en god generalistuddannelse og halvdelen af al ledelse er psykologi. Så for mig kan det bruges som en blåstempling og give mig en beskyttet titel og jobsikkerhed. Men jeg kunne lige så godt have læst statskundskab eller retorik. Det er også en gammel drøm – min mor er psykoterapeut og sexolog, men har aldrig kunnet komme ind i kvote 2.

Hvilke forventninger havde du til studiet?

Jeg havde forventet et højere akademisk niveau. At de studerende havde vidst mere om psykologi, men det sikrer et højt snit jo ikke. På studiet bliver der lagt stor vægt på videnskabsteori og metode. Det er godt.

Hvad skal du bruge det til bagefter?

Jeg kunne godt tænke mig en ph.d. Det havde jeg ikke en forventning om som udgangspunkt. Jeg tænker, at jeg skal bruge det som leder – som konsulent. Ikke i forsvaret, men i det private erhvervsliv.

Hvad mener du om det høje adgangsniveau?

Jeg mener, at det eneste valide adgangskrav er gennemsnittet fra gymnasiet, fordi det er den stærkeste predictor for, at du kan klare studiet.  Men jeg synes ikke, at fremdriftsreformen er en god idé. Og jeg synes heller ikke, at behandlingen af dem, der søger ind i kvote 2 er rimelig. Du har større sandsynlighed for at komme ind på psykologistudiet i kvote 2, hvis du har læst to semestre på CBS, end hvis du har otte års erfaring. Det giver ikke mening.

Start med at skrive, og tryk Enter for at søge